Blogglisten

tirsdag 9. november 2010

Gresk aften

Høsten har vært lang og vakker. Flotte dager med strålende sol og sterke farger. I Slottsparken har store hauger med løv vært tumleplass for barnhagebarn i glad lek. På Åpent bakeri har folk trosset årstiden og nydt sin cafe latte og croissant ute i solens lave stråler.

Men nå har vinteren varslet sin ankomst. Frossen mark og glatte veier. Kalde, røde barnekinn på vei til skole. Og vi tar med pleddet og kaffekoppen og rusler inn.


Til gryter og fat. Og mens vi som elsker sommeren venter på varmere tider legger vi ut på en reise. En kulinarisk reise på kjøkkenet. Husets familieråd har bestemt at vi skal prøve å nå så mange land som mulig i løpet av vinteren. Første stopp på reisen er Hellas. Og da blir det gresk aften.


MOUSSAKA PÅ VÅR MANÈR..... HELT GRESK
Til 4

3-4 auberginer
1 stor løk
3 fedd fersk hvitløk
500 g karbonadedeig av lam
500 g tomater,
eller en boks grovhakkede tomater
Noen vister av frisk timian
2 Laurbærblad
Fersk revet muskatnøtt
Salt og pepper
Olje

Bechamelsaus av:
Melk, smør og mel
100 g revet parmesan
Nykvernet hvit pepper

100-150 g fetaost

Skjær auberginene i skiver, pensle de med olje og sett i ovn på 200 grader. Følg med og snu når de begynner å bli lett gyldne. Beregn ca 10 minutter på hver side.

Hakk løk og stek i gryte til lett gylden, Ha i lammekarbonaden og stek. Ha i hvitløken og la surre med. Hvis du bruker friske tomater, skolder du disse, fjerner frøene og hakk kjøttet. Ha tomatene i gryta, ha i timian, laurbær, riv over muskat etter smak. La blandingen koke en 15 minutters tid. Smak til med salt og nykvernet pepper. Fjern laurbær og timianvister.

Lag en tykk (meget tykk) hvit saus. Rør inn halvparten av parmesanen.

Siden jeg liker å servere ting i mindre format, laget jeg dette i porsjonsformer, ringer av stål, men den kan da sagtens lages i en ildfast form og. Bruker du porsjonsfomer er det lurt å legge en bit bakepapir under hver, det gjør det lettere å løfte formene ut.

Smør ringene med olje. Legg først et lag med auberginer, så et lag med kjøttsaus, deretter smuldrer du over fetaost, så et nytt lag abuberginer osv. Helt på toppen legger du et lag med bechamelsaus og helt på toppen strør du resten av parmesanen, og så risler du over litt olivenolje.

Stek i ovn på 200 grader ca 30 minutter. Server rykende varm med blandet grønn salat til.

9 kommentarer:

Annica Om Mat sa...

Mmmm....ser fantastisk nydelig ut:)

Trigger ganen bare av å se på bildet!

Denne skal jeg teste, kanskje som tilbehør til et eller....?

Hilsen
Annica

Mims sa...

jummi! Skal prøves :)

Werner sa...

Morsomt. Jeg våknet til ei gresk husmor som lagde moussaka på travel channel på lørdag, og dermed ble det moussaka til lørdagsmiddag. Kan virke som om det er ukens tema her i bloggverden:)

Dorthe sa...

Muums ser super lækkert ud, det skal prøves:-)
Rigtig god aften:-)
Klem Dorthe

pepperkverna sa...

Hei Annica Om Mat,Takk for de hyggelige ordene,vil absolutt anbefale deg en prøverunde!

Mims, gjør det, tror ikke du blir skuffet!


Hei Werner, høres ut som en grei måte å våkne på....Her slynger Harry Potter ut sine trollmannsformler både fra stue og kjøkken lenge før vi får gløttet på øya....

Det er noe med disse klassiske rettene man komer stadig tilbale til dem...

Dorthe, takk for det, en fin kveld til og!

Hege

Mat på Bordet sa...

mmmmmmmousasaka! Bringer tilbake ferie minner. Fint å lage de i små porsjoner - ser veldig delikat ut!

Anonym sa...

litt snodig at jeg for en gangs skyld lager noe FØR deg;-)
I spanske oppskrifter står det også potet OG at man skal frityr steke aberginen og i den norske oppskriften jeg fant sto det kok den først og så stek den i smør - jeg kokte den bare jeg - hadde tomat saus på kjøttdeigen og lagde en god og tykk hvit saus med masse muskat nøtt - da vi hadde spist oss mette gav jeg bort resten til ei spansk veninne som skrøt veldig og lurte på hovrdan jeg hadde fått den så lite oljete som den var - sundere er det jo også ( selv om mannen klagde over at noen tykke biter ikke var nok kokte;-)
Har jeg ikke sagt det før gleder jeg meg over stor inspirasjon på bloggen din - TUSEN takk -OG neste gang det blir fisk her skal det bli med eggesmør!!!

pepperkverna sa...

Hei Ina, ja mat kan bringe deg langt i feriedrømmer....

Hei Minimum, takk for hyggelige ord og godt forslag til moussaka. Skla prøve din metode neste gang...Det er dette som er så flott med disse klassiske rettene....alle har forskjelling måter å lage det på. Gøy!
Hege

swimzy sa...

Åhh, dette ser nydelig ut, skal asbolutt prøves ut:)

Blog Widget by LinkWithin