Blogglisten

torsdag 18. november 2010

Vilt og vakkert

Selv om jeg er et utpreget vår- og sommermenneske, må jeg nok si at også høsten har sine gode sider. Ihvertfall om man er så heldig å ha skyteglade venner. Som hver høst legger ut på jakttur i ulendt terreng. Og ikke bare er de raske på avtrekkeren, de har og et varmt hjerte og gavemildt lynne.


Stolt deler den bolde jeger av sitt bytte. Så matglade venner som ikke er fullt så fulle av utferdstrang og jeger bom-bom også kan nyte "nesten selvskutt vilt". Og invitere til viltmiddag en vakker høstkveld i november.

Da blir maten god, vinen utmerket, selskapet fantastisk og kvelden lang........
ELGENTRECÔTE I GODT SELSKAP

Mør og fin elgentrecôte i tykke skiver
Litt frisk timian
Salt og nykvernet pepper
Olje og smør til steking
Potetstappe:
Mandelpotet
Et par fedd fersk hvitløk
Smør
Kokevannet til å spe med
Salt og nykvernet hvit pepper
Rødvins/løkglacè:
2 ss sukker
1 dl rødvinseddik
5 dl rødvin
1 l innkokt kjøttkraft
1 stor rødløk i skiver
Noen rosiner
Litt tørket sopp om du har
Smør
Salt og pepper
Pepperrotkrem:
Fløte
Fersk revet pepperrot
Litt sitron
Blomkål og broccoli
Frisk timian
Begynn med rødvinsglacèen. Smelt sukker til karamell i en kjele. Ha i eddik, rødvin og rødløken og kok inn. Når det er redusert til 1 dl tilsetter du kjøttkraften og koker inn. Etterhvert tilsettes noen rosiner og litt tørket sopp om du har. Kok inn til den begynner å tykne. Ved servering rører du inn litt smør. Smak til.
Stappe:
Skrell mandelpoteter og kok sammen noen fedd fersk hvitløk i grove biter. Spar på kokevannet, mos stappen, den bør være litt grov. Spe med kokevannet, rør inn smør og smak til med nykvernet hvit pepper og salt.
Kjøtt:
Kjøttet bør være romtemperert før tilberedelse, da får du jevnest stekeresultat.
Salte og pepre kjøttet og stek skivene pent brune på begge sider, 1-2 min på hver side. La noen kvister frisk timian steke med. Etterstek ved svak varme 2-3 min. Snu entrecôteskivene et par ganger. La kjøttet hvile 5-6 min.
Grønnsaker:
Damp små buketter av blomkål og broccoli, pass på at de ikke blir for mye kokt.
Pepperrotkrem:
Pisk fløten til krem, smak til med fersk revet pepperrot og litt sitron.
Pynt med frisk timian og server villskapen med en kraftig og meget god rødvin i glassene og hyggelig selskap rundt bordet!

10 kommentarer:

marits provence sa...

Her kommer en solrik hilsen fra Sør-Frankrike. Du verden så fristende din viltmiddag ser ut! Den sausen du lager skal jeg prøve når jeg kommer til Norge i slutten av november. Vi har hatt en mild og fin høst her nede og savner ikke den norske høstkulda. Men vi gleder oss til julemåneden i Norge med lys og tradisjonsmat. God helg til deg og dine! Klem fra Marit

pepperkverna sa...

Hei Marit, og mange takk for varm solhilsen fra sør. Eia var vi der......Har hørt at høsten har vært flott der nede, her begynner kulden virkelig å bite i kinna. Og julematen fyller kjøttdisken.....God helg tli deg og !Hege

Synnøve. sa...

Så gott det såg ut.
Har fått en del elgkjött av jegeran her og. så det blir mange gode viltmiddager her en tid fremover.

Nå skal eg bake klart både lussekatter og bröd.
Det dufter så godt her i huset nå.

Ha nå en go helg og kos deg.
Klems Synnöve.

pepperkverna sa...

Hei Synnøve, lussekatter alt nå? Mmm, synes den deilige duften helt hit......Gleder meg! GOd helg til deg og dine! Hege

slowfoodfastfood.blogg.no sa...

Deilig! Fersk timian er nydelig til vilt. Hvor sterk blir pepperrota? Jeg er nybegynner på den råvaren.

pepperkverna sa...

Hei slowfoodfastfoodblogg,
Pepperrot er en fantastisk sak. Har alltid en liggende i grønnskaskuffen, den setter spiss på så mangt. Hvor sterk den blir avhenger av hvor fersk pepperroten er....du bør prøve deg frem, til 1 dl fløte som piskes vil jeg tro at 1 ss er et greit utgangspunkt. Hege

Gry sa...

Det ser himmelsk godt ut!
Så koselig å lese om deg i BoligDrøm.(fikk kjøpt det på Narvesen i går)
Klem Gry : )

Steekjes en Stygn sa...

Så gott det ser ut.Det vattnas i munnen.
Det var länge sedan jag åt älgkött.Här i Holland finns det inte att köpa eller,som du, att få.
Önskar dig en trevlig söndag. (Här skiner solen.)
Anje

Erik Sørflaten sa...

Hei Hege,

Vi liker veldig godt din matblogg og din iver og interesse til å skrive om dette. I denne forbindelse vil vi sette stor pris på om du kunne tenke deg å stå på vår blogger outreach liste på dette og tilsvarende tema.

For tiden holder vi blant annet på med en konkurranse hvor man kan vinne en Quooker – den kokende vannkranen (se www.quooker.no for mer info om produktet). Hvis du kunne tenke deg å stå på denne listen, vennligst kontakt Erik Sørflaten på erik.sorflaten@no.mslworldwide.com

På forhånd takk.

Med vennlig hilsen
Erik Sørflaten på vegne av Quooker Norge.

pepperkverna sa...

Hei Gry, Takk det samme! Virkelig hyggelig jul hos deg!

Hei Anje,
Huff ja, det er vel dårlig med elg på de flate landområdene rundt deg......Du får trøste deg med matjessild og genever.....
KLem ttl dere begge fra Hege i et grått og kaldt Oslo

Blog Widget by LinkWithin