Blogglisten

torsdag 20. januar 2011

Helgens delikatesse, gravet andebryst

Har du noen gang spist gravet andebryst? "A lovely bird" som passer flott til forrett i helgen.

Første gang jeg smakte dette var på en fantastisk ferie i Normandie for mange år siden. Vi spiste og drakk oss gjennom denne sjarmerende franske regionen. Camembert, calvados, epler og fjærkre er stikkord for det gode liv i Normandie. Som byr på god mat, sjarmerende hotell, nydelige strender, historiske opplevelser og godt drikke.

Men altså gravet andebryst. På en fantastisk restaurant i en gammel mølle rett ved den kjente ostebyen Pont-l`Evêque smakte jeg for første gang gravet andebryst.


Fra tid til annen har jeg støtt på retten på ulike restauranter. Men jeg har aldri laget den selv. Helt til nå. Under innkjøpsrunden til helgen var plutselig tanken der. Gravet andebryst. Det må jeg prøve.


Jeg er vanligvis ikke så glad i den tradisjonelle appelsinsaus som tilbehør til and, jeg foretrekker andre smaker. Men akkurat til gravet andebryst ville jeg ha et hint av appelsin. Spesielt fordi jeg ville servere hvitvin til forretten.


Hintet av appelsin kom via appelsinlikør, jeg brukte Mandarin Napoleon, men annen appelsinlikør kan da og brukes. Smaken forsterket jeg med å rive litt av skallet og la dette trekke med kjøttet. Men i grunnen kan man bruke de smaker man selv foretrekker.

Jeg serverte tynne skiver av andebrystet på en salat med god smak. Og i glassene prøvde vi en Riesling Spätlese som vi fikk anbefalt av en hyggelig franskmann på Vinmonopolet i Vika. Riktig så god kombinasjon ble dette, og en vellykket rett som nok kommer til å stå på bordet hos oss flere ganger.ET ANDERLEDES BRYST

1 andebryst
1 ss sukker
1 ss salt
1 ss grovkvernet pepper
1 klype rosèpepper
1 ss appelsinlikør
Strimlet skall av økologisk appelsin
1 kvist frisk rosmarinRut fettsiden av andebrystet. Fjern sener og fett på kjøttsiden. Stek brystet raskt på fettsiden til ytterkanten blir sprø, snu og "lukk" det såvidt på kjøttsiden. Det skal ikke bli stekt, bare lukket.


Avkjøl. Bland de øvrige ingrediensene og smør på andebrystet. La trekke 2-3 dager i kjøleskap. Ved servering skrapes ren og skjæres i tynne skiver.


Server med SALAT av:

Ruccola
Tynne skiver eple
Tynne skiver fennikel
Ringer av rødløk som såvidt er svisjet i pannen. De skal ikke være rå, men må fremdeles være krispy.
Valnøtter
Tørkede tranebærDRESSING:
Valnøttolje

8 kommentarer:

Werner sa...

Ikke prøvd, men dette høres jo ut som noe som bør testes! Du legger ikke noe form for press på? Jeg har laget gravet hjort et par ganger. Kjøttet er langt magrere så det blir nok annerledes, men absolutt godt det og.

pepperkverna sa...

Hei Werner, Gravet hjort høres ut som det er verdt å prøve. Jeg legger ikke press på, synte det var greit at det hadde "andebrystfasong". Det kan sikkert presses, jeg la det bare i en plastpose, snudde den en gang eller to i løpet av et par dager. Og så spiste vi det. Hege

Synnøve. sa...

Dette såg veldig gott ut.
Virker ikke så vanskeligt å få til heller.
Med dine gode tips på krydder og drikke til så må det bli bra.
Skal absolut pröves vid tilfelle....

Har ett spörsmål.
Har noen duebryst frysern. Fått dem av naboen. Dem er med skrog. Hvordan tilager du slik mat?
Håper du har noen tips.

Ha ei flott helg nå.
Klems Synnöve.

pepperkverna sa...

Hei Synnøve,
Duebryst høres fristende ut! Jeg ville nok skjært de løs fra skroget, Enten stekt de som liten biff i panne, 2-3 minutter på hver side, avhengig av størrelse. eller i ovn på 180-200 garder i 8-10 min. Pensle dem først med smør og krydderier etter ønske. Server dem gjerne med en saus innkokt av portvin og kraft, krydderier og hakket løk. Sil av og rør inn smør. GOd helg til deg og!
Hege

marits provence sa...

Så godt dette både ser og høres ut! Har spist andebryst i mange varianter, men ikke gravet tror jeg. Så det gleder jeg meg til å prøve. Vinteren er så absolutt tiden for å gjøre noe ekstra på kjøkkenet. Hos deg finner jeg alltid god matinspirasjon!

pepperkverna sa...

Hei til deg Marit, og takk for hyggelig hilsen. Nå nærmer tiden for avreise til Provence seg, gjett om vi gleder oss. Hilse på ganel venner i landsbyen, spise frokost i AIx og kjøpe mimosa på kaien i Marseille.......Ha en god helg!Hege

swimzy sa...

Åhh, dette ser helt nydelig ut :)

Stina sa...

Mmmm...låter gott det där.:-) Stina

Blog Widget by LinkWithin