Blogglisten

mandag 22. oktober 2012

Uken søte start

Det er mandag. Ingen tvil om det.  Tidlig opp.  Alle mann er mandagstrøtte. En helt ny uke ligger foran oss.  Og vi vil ikke riktig gi slipp på helgen enda.  Vi ønsker oss mer fri. 

HØRER DERE???!!!!

Vi vil ha en langsom morgen.  Er rolig dag.  Pusle hjemme på kjøkkenet.  La duften av nybakt kanelbolle bre seg langsomt på kjøkkenet. Trekke en kopp god te. Og spise lun gjærbakst mens det spraker lystig på peisen.

Høres ikke det herlig ut? 

Men akk og ve, sånn blir det ikke.  Virkeligheten kaller.  Høyt og tydelig!  Raskt i gang.  Våken og opplagt, ut til skole og kontor. Der verden sitter og venter på oss.  Det er nok sånn det blir i dag og.

Men før vi går setter vi en kanelbolledeig til kaldheving. Slik at duften av nybakte kanleboller kan bre seg liflig i heimen en mandags ettermiddag.

Og det skal være nøtter i og!


ANDRE BOLLER PÅ EN MANDAG
Ca 25-30 boller

Deig:
50 g fersk gjær
5 dl melk
1 1/2 dl rårørsukker
Litt salt
2 ts kardemomme
150 g mykt smør
Ca 15 dl mel

Fyll:
150 g mykt smør
Frøene av en stor eller to små vaniljestenger
1 dl rårørsukker
1 toppet ss kanel
2 ts kardemomme
200 g hakkede nøtteblanding

Toppes med:
Hakkede nøtter
Perlesukker
Egg til pensling

Rør gjæren ut i litt av melken. Tilsett resten av melken når gjæren er oppløst. Dersom du vil kaldheve deigen bruker du kald melk.  Ønsker du å heve deigen raskere lunker du melken til fingervarm.                                                             Bland inn sukker, salt og kardemomme.  Ha så i smøret i terninger før du tilsetter melet.  Deigen skal arbeides skikkelig.  Jeg lager alltid gjærdeigen i min Keenwood, og denne lar jeg gå et kvarters tid.                                                                             
Sett deigen til heving, enten kaldt eller varmt.  Når den er ferdig hevet kjevles den ut til to rektangler på cirka 25 ganger 40 cm.       
                       
Til fyllet røres smør, sukker og kryddderier sammen.  Bre smør blandingen utover deigen og dryss med hakkede nøtter. Rulle deigen stramt sammen fra langsiden.  Skjær hver del i 12-15 snurrer.                                                          

Sett på bakepapir eller i muffinsformer. La etterheve i 40-50 minutter. Pensle snurrene med sammpisket egg, dryss over grovhakkede nøtter og perlesukker.  Stek midt i ovnen på 250 grader i cirka 10 minutter.

1 kommentar:

Lynetmor sa...

Nam, det hørtes godt ut :-) Ha en fin dag :-)

Blog Widget by LinkWithin