Blogglisten

mandag 8. oktober 2012

Fra hav og vidde

Fra gode venner i nord kom smaksrik gave i posten.  Lekre flasker med smak.  Mye smak.  Kjøkkenet ble straks gjort om til smakslaboratorium.  Familien smattet og smakte. Både store og små kastet seg over oppgaven med stor iver.  Og forslagene til bruksområder ble mange og fantasifulle.

Mye skal prøves ut i hustrige høstkvelder.  Denne kassen rekker nok både til forretter, hovedretter og desserter.  En lun sjokoladedessert med moltekrem à la REISA står høyt på ønskelisten.  For ikke å snakke om en passe moden Brie de Meaux med hjemmelaget tyttbærgele.

Husets yngstemann, B. som er 12 år, snart 13, og fullbefaren gourmet, er en stor elsker av tyttebærsirup som saus til andebryst, vilt eller hjemmelaget andeconfit. Nå kom ideen til flere sauser på løpende bånd.
Kreklingsaus til lam, blåbærsaus til hjort.   Og hva kan man ikke bruke moltesirup til?


Mor og far falt straks for kombinasjonen laks og molter.  Hva kan vel være mer norsk enn det?  Salmaen ble hentet frem, smaksløkene startet arbeidet og kveldens gourmet-test var i gang.

Resultatet var en spennende og smaksterk kombinasjon av salt og søtt, skarpt og sterkt. Kjøleskapskald Salmalaks, chili og moltesirup var et lekkert kveldsmåltid sikret på kort tid.

EKSOTISK HURTIGMAT FRA NORD

Kald Salmalaks
Fersk rødløk
Fersk rød chili
Lodderogn
Sitronolje
Nykvernet hvit pepper

Creme Fraiche

Tørket Rosèpepper
Konsentrert moltesirup fra Reisa


Skjær laksen i små terninger.  Hakk rødløk og chili.  Rør sammen lakseterninger, rødløk og chili, rør inn lodderogn etter smak.  Bind det hele sammen med litt sitronolje. Smak til med nykvernet hvit pepper.  Lodderogn er salt, så du behøver ikke salte.

Lag fine runde "kaker" som toppes med 1 skje creme raiche.  Drypp moltesirup som saus på tallerken.  Pynt med knust rosèpepper.

Ingen kommentarer:

Blog Widget by LinkWithin