Blogglisten

torsdag 25. oktober 2012

Søtt samarbeid

Fredags tidlige ettermiddag. En kosestund på kjøkkenet for mor og sønn.  Sammen nyter vi en kopp nytrukket te og fersk gjærbakst, mens vi planlegger kveldens dessert.  Alternativ etter alternativ diskuteres.

Is? Sorbet eller sjokolade dessert?  Kanskje  noe med frukt?  Eller bær?  Kald eller varm? Og hvordan skal den pyntes?


Vi diskuterer og tenker smattende høyt. Imaginære smaker ruller på tungen. Forslagene er mange og gode, noen så fantasifulle at de er vanskelig å gjennomføre. 

Bollen er spist, teen drukket og valget gjort.  Det blir en kake à la Troika, med bringbærkompott og hjemmelaget geletopp. Noe slikt fikk vi en gang på en "fin middag" på restaurant.  

Arbeidet fordeles etter evne.  Junior tar seg av pynten.  Dessertpynting er et eget fag for profesjonelle. Altfor viktig til å overlates til amatører på området, så her er arbeidsfordelingen gitt.

Jeg setter stor pris på våre nære stunder på kjøkkenet.  Etter som unger gror til blir slike øyeblikk sjeldnere, andre interesser overtar. Derfor er det så viktig å ta godt vare på hvert eneste et.  Lime det inn i livets minnebok, slik at det bevares for ettertiden......

Vårt søte samarbeid om fredagens dessert blir et gyldent øyeblikk, et godt minne å ta med videre i livet.  I ro og fred tilberedes kveldens lekre dessert.  Felles glede over gode smaker skaper gode stunder, kjøkkenet er en viktig arena for familiens fellesskap.


ET SØTT ØYEBLIKK
Nok til 6 personer

Bringbærkompott/Gele:
400 g frosne bringbær
2 dl hvitvin
1 dl vann
120 g sukker
1 kanelstang
1 vaniljestang
3 ark gelatin

Sjokoladeganache:
150 g mørk sjokolade 
1 dl fløte
25 g smør
Evt. cognac 

Nøttebunn:
75 g nøtter
60 g sukker
1 stor eggehvite

Pynt:
Mørk sjokolade
Hvit sjokolade

Serveres med litt vaniljeis.

Start med bringbær kompott/gele. Del vaniljstangen og skrap ut frøene.  Ha vaniljestang og frø sammen med vin, vann, sukker og kanelstang i en kjele og kok opp.  Ha i bringbærene og gi et nytt oppkok.  La trekke ihvertfall en time, det kan gjerne stå natten over i kjøleskap.  Saften bør være kald. Fjern evt. kanelstangen etter en stund, smaken av kanel kan bli sterk.

Gele:
Sil kraften av bringbærblandingen. Du skal bruke 2 1/2 dl til geleen, resten heller du tilbake over bærene.  Legg gelatinplatene i kaldt vann en 10 minutters tid. Kryst vannet ut av platene, varm 2-3 ss av saften, løs opp gelatin i denne, bland den oppløste gelatinen i resten av saften.

Kle en form på cirka 20 x 25 cm med plastfolie og hell geleen over i denne.  Sett kaldt til det stivner.

Sjokoladeganache:
Hakk sjokoladen.  Kok opp fløten, rør inn sjokolade og smør.  Smak evt.til med cognac.  Kle en form på cirka 20 x 25 cm med folie, bre sjokoladeganacheen utover og sett kaldt.

Nøttebunn:
Mal eller hakk nøttene.  Stivpisk eggehviten, etterhvert helles sukkeret gradvis inn mens du pisker.  Vend inn nøttene.  Bre deigen ut på bakepapir, du trenger en bunn som tilsvarer størrelsen på formene du har brukt.  

Stek på 180 grader i cirka 15 minutter.  Avkjøl.

Pynt:
Smelt mørk sjokolade. Gjøres enkelt ved å smelte noen biter i en plastpose i mikroovnen.  Pass på at det ikke blir for varmt, det brenner seg raskt.  Alternativt smeltes sjokoladen i vannbad og has i en sprøytepose.  Sprøyt tynne streker i mønster på en bakepapirkledd plate.  La stivne. 

Gjenta operasjonen med hvit sjokolade som du sprøyter over den mørke slik at det blir et fint mønster. NB!!, her trengs virkelig en ekspert......!

Servering:
Skjær til nøttebunnen, tilpass ganacheen og legg den oppå. Til slutt legges geleen på og plastfolien dras av.  Skjær evt. kantene pene. Del kaken i seks.

Serveres med litt av bringbærkompotten i glass ved siden av, dette kan gjerne toppees med en klatt god vaniljeis.  Pynt med sjokoladedekor.

1 kommentar:

Unknown sa...

Kjenner eg får vatn i munnen her:o) Dette såg fantastisk ut...og krydra med kosestund på kjøkkenet med junio kan det neppe bli bedre:o)
Denne skal definitivt prøvast og eg gledar meg ved tanken allerede:o)
God helg ønkast frå Storemyra

Blog Widget by LinkWithin