Blogglisten

torsdag 18. oktober 2012

EN SEIBIFF IKKE HELT SOM VANLIG

Fredag.  Det er fisk det.  Ihvertfall hos oss.  Om dagens program tillater, starter fredagen med en morgentur til fiskebåtene på Aker Brygge. Som trofast legger til kai i de tidlige morgentimene. 

Handelen er livlig, her er mange ute etter godbitene. Spesielt står fersk fisk høyt i kurs hos mange med asiatiske aner.  Med kresen kjennermine velges fisken ut.  Små fisker. store fisker. Flate fisker og runde fisker.  Aller helst bør man være tidlig ute, for å sikre akkurat den fangsten man aller helst vil ha.

Men, akk.  Tidlig har aldri vært min favoritt. Jeg er nok heller et " litt senere menneske", og vel så det.....  Så jeg tar det jeg får, og er fornøyd med det.  Som dagens ferske seifangst.


Så har jeg da ingenting i mot sei.  Tvertimot.  Jeg synes sei er en flott fisk som tåler litt trøkk i tilbehøret.   Og gjerne et glass rødvin til.  Som så ubetinget hører med til fredagskosen.

Og siden jeg liker tradisjonsmat, serverer jeg gjerne en seibiff med løk.  Men den behøver ikke være av den tradisjonelle sorten.  Den kan serveres på så mange måter.  Som denne.  Her kommer løken i risottoen.  I rikelige mengder nå som løken fremdeles er fersk.  Her har jeg brukt både fersk gul løk, sjalottløk, hvitløk og gressløk.  

Chili og sitrongress bringer smak av fjerne himmelstrøk, honningglaserte gulerøtter gir et nyfikent preg til retten. Når det toppes med smaksrikt rekeskum og sitronolje som tilbehør er fredagens seibiff nesten ikke til å kjenne igjen.


GRILLET SEIBIFF MED LØK OG NOGO ATTÅT
Fredagsfisk til to:

Fersk seifilet
Salt og nykvernet hvit pepper
Olje til pensling


Risotto:
120 g arboriris
1/2-1 dl hvitvin

Ca 1/2 l rekekraft
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket fersk gul løk
1 fedd finhakket hvitløk
Finhakket gressløk
50-100 g revet parmesanost
2 ss meierismør
Salt og pepper

Sitronolje

FInhakket gressløk

Rekekraft:

Skall av 1 liter reker
Noen ringer fersk rød chili
1 fedd hvitløk
Litt olje
1 dl hvitvin
Vann

Rekeskum:

1/2 liter rekekraft
1 dl fløte
Fersk chili
Sitrongress

Honningglaserte gulerøtter:

Knaskegulerøtter
1 appelsin
1 ts sukker

Rekekraft:
Start med rekekraften, den skal brukes både til risotto og saus.  Rekeskall surres lett gyldne i olje sammen med fersk rød chili og hakket fersk hvitløk.  Ha over hvitvin og kok inn. Fyll deretter på med vann til dette dekker rekeskallet.  


La koke under lokk en halv times tid. Sil av.  Halvparten av kraften brukes til risotto, resten kokes inn til saus.

Rekeskum:

Tilsett finsnittet sitrongress og evt. mer chili til kraften og reduser over kraftig varme.  Sil av. Tilsett fløte og fortsett å koke inn til passe konsistens. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.  Ved servering skummes sausen med en hurtigmikser.

Risotto:
Surr den hakkede løken blank. Ha i hvitløk og ris og surr på svak varme til risen er gjennomsiktig. Ha i hvitvinen og kok opp. Spe med 1 øse varm kraft og la risottoen småkoke hele tiden. Ha i mer varm kraft etterhvert som denne trekker inn i risen. Risottoen må aldri "koke tørr". Og den må heller ikke stoppe å småkoke. Passer du på dette får du en perfekt risotto.


Fortsett slik 16-18 minutter. Smak deg frem, risottoen skal ikke bli grøt, men ha bitte litt tyggemotstand. Bare bitte litt.


Ta kjelen av platen. Rør inn parmesanost etter smak og så smør. La stå og trekke en 5 minutters tid. Smak til med salt og pepper.


Finhakk gressløk, bland halvparten i risottoen, resten i sitronoljen.


Honninglaserte gulerøtter:
Skrell gulerøttene, del i passe biter og kok i lettsaltet vann.  Press appelsinen, tilsett sukker og kok inn.  La gulerøttene få et oppkok i appelsinsirupen. Vend de godt om slik at de blir glaserte rundt det hele.


Hakk gressløk fint, bland halvparten inn i risottoen, den andre halvparten i sitronoljen.
Del seien i passe biter, salte og pepre og stek i grillpanne.

Skum opp sausen, drypp over fisken, og server med sitron/gressløkolje til.

1 kommentar:

Hege sa...

Så heldig du er som får helt fersk fisk :)

Seiburgeren ser/høres kjempegod ut...

Så deg hos matpratbloggerne , men linken din virker ikke ;-)

ha en fin helg og fredagskos
MVH Nyte

Blog Widget by LinkWithin