Blogglisten

fredag 12. oktober 2012

Helt på tampen

Høstfargene setter stadig sterkere preg på bybildet.  Utenfor stuevinduene lyser det i gule og oransje blader på trærne, i bakgården danser store løv lekent i luften før de faller til ro på brosteinene. I barnehagen rundt hjørnet er det søle, regndress og høstlig lek.

Gradestokken kryper ned mot null, kveldene kommer tidlig. Da er det deilig å komme hjem, krype opp i sofaen med en god bok.  Eller et inspirerende matblad.

Første gang jeg flyttet utenlands, noe som begynner å bli noen år siden, var det en fantastisk opplevelse å handle mat.  For et utvalg! Så mye vi ikke hadde tilgang til i Norge.  Ihvertfall ikke i nærbutikken på hjørnet.


I Brussel bugnet butikkene av grønnsaker, kjøtt, skalldyr, eksotiske frukter og lekker sjokolade.  Ååå, som jeg gikk berserk i hyllene til tider.

Handleturen endte som regel i bladkiosken der lekre og inspirerende matblader fra all verdens kanter ga inspirasjon og nyttig kunnskap.

Belgiske oktoberkvelder var like våte og hustrige som norske høstkvelder.  Da var det kosestund å sitte foran peisen, lytte til regn og vind på glasstaket i vårt stilige townhouse i utkanten av Brussel. Med et matblad. Og noe godt i glasset.Nå begynner det å komme en del gode norske matblad i handelen.  Men fremdeles kan jeg savne franske, engelske, tyske, spanske, italienske, amerikanske, sørafrikanske........

Helt til en vennlig sjel gjorde meg oppmerksom på en super nettside for "matbladaddicts".


På "bladkongen.no" finner du en egen side for mat og vinblader. Her er utvalget av både norske og internasjonale matblad stort. Fristelsene står i kø.  Du finner både franske, spanske, amerikanske, tyske, engelske, australske.........., om mat og vin, for amatører og profesjonelle, de har til og med et eget sjokoladeblad.  Gjett hva jeg skal stikke nesa ned i når høststormene setter inn?

Men først skal vi ha fredagskveld med god middag og fristende dessert.  På besøk hos snille venner med stor hage, der høsten har gjort sitt fargerike inntog, ble årets siste rest hentet inn.

Så kveld blir det en dessert:

HELT PÅ TAMPEN

Høstdessert for tre.

60 g brunt sukker
60 g mel
60 g smør
20 g store havregryn
50 g hakkede nøtter

Rabarbra
Blåbær, skogsbær eller solbær
Smør
Sukker


Lag crumble av mel-nøtteblandingen. Smuldre alt sammen og legg på bakepapir.  Stek i ovn på 160 grader til det hele er gyldent.  Beregn en 10-15 miunutters tid. Avkjøl.

Rarbarbra som høstes så sent må behandles litt før bruk.  Skrell og del den i biter på 3-4 cm.  Surr myke i stekepanne med smør, dryss på sukker som får smelte med.

Legg crumble, bær og rabarbra lagvis i sylinderformer. Ha crumble på toppen. Stek i 10 minutter på 200 grader.  Server lune med en kule vaniljeis på toppen.

Ingen kommentarer:

Blog Widget by LinkWithin