Blogglisten

onsdag 16. november 2011

Årets siste.......

En av høstens store gleder er norske epler. Når bøndene fra Lier, Hardanger eller Fredrikstad for den saks skyld fyller butikkhyllene med saftige, søte, syrlige, røde, gule og grønne epler spiser vi epler dagen lang. Riktig fråtser i epler.

Smaken av kortreist mat. Saften som spruter når du setter tenna i et struttende ferskt eple. Norske epler er prima vare som vi vet å sette pris på.

Men, akk. Alt godt har en ende. Og når det lir mot tampen av eplesesongen er gleden over. Når eplene mister fastheten. Saftigheten og spensten. Da frister de ikke lenger. De blir liggende på fruktfatet. Og liggende. Og liggende. Helt til husets ryddegeneral sørgmodig fjerner årets siste ferske eple. Og lar det få en siste reis til posen med matavfall.

Så er det det med samvittigheten. Man kaster ikke mat. Og særlig ikke årets siste eple. Nei du. Det gjør man bare ikke. Årets siste eple skal behandles med respekt og omtanke. Man tar:

ET VERDIG FARVEL MED ÅRETS SISTE EPLE

Suppe til 33-4-5 skrukkete og slitne epler

2 dl Rislingvin (Det var den slanten som var igjen fra lørdag...)

1/2-1 dl dl demerarasukker (smak til hvor syrlig du vil ha suppen)

1 vaniljestang

1 kanelstang

Litt presset sitron

Litt fersk revet ingefær om du vil

Og en god vaniljeis sånn helt til sist

Som toppes med karamelliserte hasselnøtter

Kok lake av sukker og vin sammen med kanelstang. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha både frø og vaniljestangen i laken så den får koke med. Kok inn noen minutter uten lokk. Skrell og del eplene og ha i laken, La koke noen minutter under lokk. Smak til med litt presset sitron. Dersom du ønsker ingefær i, rører du i litt finrevet ingefær og lar suppen "hvile" noen minutter under lokk.


Avkjøl suppen og sett i kjøleskap. Den skal serveres kald. Med enda kaldere is på toppen.Og har du flere skrukkete epler igjen kan du servere små søte fristelser som du finner her. Eller her.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jeg gjorde det samme med noen pærer her om dagen, eller det var ikke meningne å lage suppe, men grøt - syns det er ordentlig godt med melk på - MEN jeg var alene om å spise det;-)

marits provence sa...

Hei Hege!
For en nydelig oppskrift på epledessert. Den skal jeg prøve! Og takk for hyggelig kommentar. Det har regnet noe helt fryktelig, men det er over nå og du kan glede deg til en fin høsttur til ditt kjære Provence:)
Klem fra Marit

Blog Widget by LinkWithin