Blogglisten

mandag 26. mars 2012

Fast fisk

Mandag. I dag skal eg børja et nytt og betre osv....... Ihvertfall skal jeg spise fisk. Etter en helg med masse mat og dertilhørende drikke skal vi ha en sunn start på uken. Med fisk og grønnsaker.

Og siden det er mandag må det være litt lekkert og ha gode smaker. Og overraskende kombinasjoner. Som nøtter, cornichon (små, franske syltede agurker) og pasjonsfrukt eddik.

Fra hyggelige lesere av Pepperkverna rundt om i landet får jeg ofte forespørsel om hvor man kan finne ulike ingredienser. Pepperkverna holder til sentralt i Oslo og finner det meste i nærmiljø. Eller på en av våre mange turer til Frankrike. Men, er du boende på andre kanter av landet er nettbutikken Gourmetpikene et godt alternativ. Her finner du gode produkter som kan glede gane og øye. De har et godt utvalg av oljer og edikker, ris, krydder, søtt og salt. Og så den fudgen!

Men altså, tilbake til fisken. Som serveres med ristede nøtter, smakende topping og blomkålpurè med parmesan.

FISKELYKKE PÅ MANDAG
For 2

Filèt av kveite eller annen hvit fisk
Salt og nykvernet hvit pepper.


Topping:
50 g mykt smør
2-3 hakkede cornichons
1 finhakket liten sjalottløk
1 ss små kapers
1 ss revet parmesanost

Nøttevinaigrette
Grovhakkede hasselnøtter
1/2 dl Hasselnøttolje
Pasjonsfrukteddik

Blomkålpurè
1/2 blomkål
1 passe stor mandelpotet
Revet parmesanost
En liten sitronsprut

Broccoli

Rist de grovhakkede nøttene i tørr panne. Ha de varme i hasselnøttoljen og la avkjøle i oljen. Ved servering smakes dette til med pasjonsfrukteddik.

Bland alle ingrediensene til toppingen og smør på fisken. Stek fisken i ovn på 120 grader i 10-12-15-? minutter. Tilpass steketid etter fisketype og tykkelse på filèten.

Kok potet og blomkål møre, mos med potetstamper, spe med kokevannet, rør inn revet parmesan og smak til med salt, pepper 0g en liten skvis sitron.

Kok broccoli.

Ved servering risles nøtteoljen over fisk. Server med purè og broccoli som tilbehør.

onsdag 14. mars 2012

Et sikkert vårtegn

Vårt vårlige Provencebesøk er over. Men smaken av vår har vi tatt med hjem. Hos grønnsakhandleren på hjørnet fant jeg friske "feves". Eller bondebønner/favabønner som jeg tror vi kaller det på norsk. Noen som vet?

I Provence er "feves" på markedet et sikkert vårtegn. De kommer tidlig om våren, og med sin lekre grønnfarge og delikate smak er de en av mine yndlingsbønner. Og så er de raske å tilberede. Hos oss brukes de både som egen rett og som tilbehør til kjøtt.

EN VÅRBØNNE

Friske "feves", bondebønner
Baconterninger
Hakket løk
Hakket fersk hvitløk
Frisk persille
Olje
Litt vann
Salt og nykvernet pepper

Om du ønsker kan du lage en "instant saus" av 2 eggeplommer rørt sammen med et par skjeer kaldt vann og røre dette inn i de varme bønnene før servering.

Rens bønnene. Surr hakket løk, hvitløk og baconterningene 2-3 minutter før du har i bønnene. La surre litt i oljen før du har i litt vann, litt salt og legg på lokk. La trekke/småkoke til bønnene er passe kokt. Ferske Feves er vårbønner som ikke trenger lang koketid, de må gjerne ha litt tyggemotstand. Rør inn haket persille, smak til med salt og pepper og server.

Med godt landbrød til er dette en herlig lunsjrett, men det passer godt som tilbehør til kjøtt som middagsrett og.

mandag 12. mars 2012

Og alt var såre vel.......

Pepperkverna har tjuvsmakt på våren. I slutten av februar fikk vi nok av grå dager, møkkete bygater og snø som ikke helt ville gi tapt. Trillekofferten ble pakket og hele familien la ut på tur.
Første stopp var Paris. Hvor mor fikk snust litt på vårmotens glade farger. Far kjøpt ny hatt hos sin yndlingshattemaker.Vi fikk en kaffe og litt av markens grøde i yndlingsgaten ”Rue Montorgueil”. Junior en tur innom museet i Invalidedomen. Paris viste seg fra sin beste side. Solen tittet frem, maten var god og vinen passe
temperert.
Vi spiste nydelig kalvekjøtt på rustikke ”Auberge St. Roch”, fantastisk perlehøne på ”La Robe et le Palais” og grillede kamskjell med trøffelpotet på legendariske ”La coupole”. Til tross for mange Parisbesøk hadde B. på 12 til gode å besøke Paris`svar på Theatercafèen, Men nå er det unnagjort.

Med magen full og bankkontoen faretruende nær nullpunktet, satte vi oss på lyntoget til syd. Vel fremme i Cucuron hilste solen, naboene, slakteren, kafèverten og alle landsbyens katter oss varmt velkommen.


En uke med sol fra skyfri himmel, tyve grader og vel så det i skyggen, blomstrende mandeltrær og velduftende mimosa gjorde underverker med vintertrette nordboere.

Rusletur i vinmarkene, handletur på markedet, frokostkaffe i solen og lange avslappende lunsjer under blå himmel gjorde uken perfekt.



Og på toppen av alt: Flisleggeren som vi har ventet på siden i fjor påske dukket opp. Og hadde med seg både rørlegger og elektriker. Vi fikk nytt bad og en flaske av olivenolje fra flisleggerens egen avling. Tilbake i Oslo forlenger vi feriefølelsen med eksotisk start på uken. I dag blir desserten:

EKSOTISK SUPPE TIL SLUTT
Til 4

1 spisemoden mango
1 lime

3-4 blodappelsiner
1 dl sukker
2 dl vann

Press saften av appelsinene. Kok og avkjøl sukkerlaken. Bland og sett kaldt.

Miks mangokjøtt i hurtigmikser, bland inn saften fra en lime. Spe med litt av blodappelsinlaken til passende konsistens. Juster evt. med sukkerlake/sitron.

Lag sorbet av resten av blodappelsinlaken.

Suppen kan lages ferdig på forhånd og oppbevares kjølig. Server suppen med en kule blodappelsinsorbet.

onsdag 22. februar 2012

En liten fugl.....

Sist uke var det lansering av Hummingbirds nye kakebakebok. Og vi var med. Mor og sønn. Helt siden høstferieturen til London, hvor besøk på Hummingbird Bakery på Nothing Hill sto på programmet, har kokken B. på 12 vært lidenskapelig opptatt av cupcakes.

Når innbydelsen til lansering kom, sto begeistringen i taket. Mors små innsigelser om at det nok ikke gjaldt han ble overhodet ikke tatt alvorlig. Klart han skulle på lansering. Han er jo en stor fan! Skulle bare mangle.........

Etter lang tids forhandlinger (les: mye mas.....) ga morshjerte etter. En velvillig lærer bevilget en time fri, mor og sønn avtalte å møtes hos United Bakeries på Karl Johan, og med ett var verden rosenrød og søt.


Vi kom, vi så, vi smakte. Med bok under armen gikk kakekokken lykkelig tilbake til skolen.

Når mor kom hjem sivet herlige dufter fra kjøkkenet. Kakekoken var i full sving, cupcakes var bakt, inspirert av Hummingbird. Oppskriften er sånn cirka hentet fra boken og modifisert etter kokkens humør.




SJOKOLADE CUPCAKES

15 cupcakes


80 g smør

250 g sukker

220 g mel

2 ss kakao

1 ts bakepulver

1 knivsodd salt

2, 5 melk

2 egg

Glasur

400 g melis

100 g kakao

150 usaltet mykt smør

1/2 dl melk

Bland smør, sukker, mel, bakepulver og salt og kakao. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Pisk egg og melk sammen og bland inn. Kjør sammen til blandingen til det blir en glatt røre.

Fordel røren i muffinsformer. Fyll bare trekvart. Stek på 190 grader i 15-18 minutter. Avkjøl.



Til toppingen kjører du melis, kakao og smør i kjøkkenmaskin, spe med melk til passende konsistens. Legg på et raust lag glasur.

torsdag 16. februar 2012

Fisk på en fredag

Nå er det sannelig på tide med en ny runde med Pepperkvernas tradisjonelle fredagsfisk. Hele Pepperkverna familien er glad i fisk. Som ofte serveres på fredager. Hvis en av oss rekker fiskehandelen.

Skulle tiden bli for knapp er torsk fra Strøm eller Salmalaks redningen. Den får vi som regel hos vår lokale Meny butikk. Delikat og fersk er den en utmerket råvare for litt helgekos.

Denne fredagen har mor gjort innkjøp hos Georg Nilsen Fisk og Vilt . I mange år kunne vi nyte godt av god fisk og topp fagkunnskap hos Georg Nilsens "gamle" butikk nederst i Frognerveien. Helt til husleieøkninger tvang den tradisjonsrike fiskehandleren til å flytte. I dag holder de til på Majorstua. Fra tid til annen prøver jeg å rekke en tur innom for å "mimre om gamle dager". Da kommer jeg alltid hjem med fristende fersk fisk og gode oppskrifter.




Når jeg først var på de kanter stakk jeg som snarest innom Olivier & Co. og kjøpte med meg sennep til sausen. Dagens variant er smaksatt med eple, sopp og pære. Mikset med majones eller som smakstilsetning i sauser gir den et løft både til fisk og kjøtt.


Som denne ukes fredagsfisk. Laget med gode innspill fra matglad fiske-ekspert hos Georg Nilsen.

SKATEVINGE À LA GEORG

Fersk skatevinge

Klaret smør til steking
Salt og nykvernet hvit pepper
Radicchio rosso salat
Parmaskinke
Kapers
Bladpersille
Fersk hvitløk
Sitron

Sennep med eple, pære og sopp

eller annen sennep
Hellman majones
Hjemmelaget Aioli

Mandelpoteter
Meierismør
Salt og pepper

Skrell og del potetene i store terninger. Kok opp og la trekke 2-3 minutter i lettsaltet vann. Hell av vannet og la potetterningene dampe tørre et par minutter. Ha i en stor klatt meierismør, sett på lokket og rist hardt noen ganger på kjelen. Legg potetterningene over i ildfast form og stek gyldne og sprø i stekeovn på 210 grader. Salte og pepre.

Bland aioli med Hellman majones, cirka halvparten av hver, smak til med sennep, salt og pepper.

Riv parmaskinken i strimler og stek sprø i litt olje i pannen. Ha over finsnittet rød radicchiosalat og stek til det faller sammen, la kapers steke med. Helt til sist has i hakket persille og hvitløk som får surre med et minutt eller to mot slutten. Smak til med sitronsaft.

Stek skatevingen i klaret smør.

Server på oppvarmede tallerkner, topp med radicchioblandingen og server potetterninger til. Server med majonessausen ved siden av.

tirsdag 14. februar 2012

Dessert for de som vil være ekstra kjærlige

I dag skal mine kjære få en søt overraskelse. På dessertbordet kommer en liten godsak som mor planla og preparerte i smug i går kveld. Dagen i dag er dagen for kjærlighetserklæringer. Har jeg forstått.

Vi har vært raske til å adoptere skikken med Valentinsfeiring. Butikker bugner av gaver og oppmerksomheter. Og røde hjerter. Nå skal vi alle erklære vår kjærlighet til den som står oss aller nærmest.


Røde roser, truser med hjerter. Krus med kjærlighetsviser i hanken, lovemovies, hjerter på sengetøy, parfyme for dagen. Det er ingen ende på hvor mange kjærlighetserklæringer man kan velge mellom.


Min inneholder pære og serveres i glass:


KJÆRLIGHETSDESSERT TIL HELE FAMILIEN


Pærer

Vaniljestang

Sukker

Vann

1 anisstjerne

Litt sitron


Fløte

Sukker

Poire Williams (pærebrennevin)

Eller Cognac

Mandelkaker som du finner her


Hjemmelaget vaniljeis


Skrell og del pærene i biter. Kok sammen en lake av sukker og vann. Skrap frøene av en vaniljestang og la frø og stang koke med. Ha i anisstjernen. La pærebitene trekke i laken til de er møre. Ta ut anisstjernen når det er nok smak. Den bør ikke bli for sterk. Avkjøl og smak til med litt sitronsaft.


Knus mandelkjeksene.


Pisk fløte med sukke til krem og smak til med brennevin.


Ha pærene med litt lake i et glas, legg over et lag knuste mandelkjeks og topp med krem. Server en god vaniljeis ved siden av.

torsdag 2. februar 2012

Når noen stikker innom til lunsj

Salmalaks er en flott råvare. Jeg har som regel en liggende i kjøleskapet. Til en rask middag eller som forrett en kveld vi har god tid og lyst på noe godt.

Eller til lettlaget lunsj når noen stikker innom. Uventet. Som her om dagen. Når jeg hadde en "jobbe hjemmefra" dag. For å få ro til nødvendig skrivearbeid.


















Riiiing, riiing på døren. Og ute sto det en "tilfeldig" forbipasserende som sjekket innom. Stor var overraskelsen når hun fant noe hjemme. Som serverte enkel lunsj. Rask laget av rå skiver av salmalaks som fikk marinere en kort stund i lime og grapefrukt juice.


LYNLAKS


Rå salmalaks

1 rosa grapefrukt

1 lime

God olivenolje

Finhakket vårløk

Salt og nykvernet pepper

Romslig med kjørvel til pynt.


Skjær laks i tynne skiver. Press juice av grapefrukt og lime, bland med litt olje. Jeg brukte ca 2 deler grapefrukt til 1/2- 1 del lime. Og noen skjeer olje.


Salt og pepre fisken, hell over marinaden, la stå og trekke noen minutter.


Dryss over finhakket vårløk og topp med rikelig med kjørvel.
Blog Widget by LinkWithin