Blogglisten

fredag 25. februar 2011

Fredagsmiddag fra flo og fjær

Vi har følt våren! Ikke gi opp........den finnes!


Vinterferien ga sjanse til en snartur til Provence. Og der var våren. Etter en lang vinter, med kulde, snø, kulde og kulde og snø hadde vi nesten gitt opp troen på våren.
En fire dagers lynvisitt til "vårt" hjem i Provence åpenbarte mirakler. Blomstrende mimosatrær, mandeltrær i full knopp, sol, utelunsjer og kaffe i solskinnet brakte troen tilbake på at den en gang skal komme. den etterlengtede våren.

Med bare fire dager til rådighet er det viktig å nyte dagene til fulle. Og det gjorde vi. Markeder, lunsj på favorittrestauranten i Aix-en-Provence, kråkebollefestival i Carry-le-Rouet og god mat hos yndlingskokken i nabolaget ga full uttelling.

Vel hjemme skal våren fortsatt prege menyen. Fredagsmiddagen skal fylle tallerkenen med vårlige smaker. Kombinasjon med kylling og reker er snaddergodt. Og rekeskall er en sann ressurs i matlagingen.
Fres det, kok det, skum det. Og "voila", du har en saus som løfter smaken til store høyder.

Hos oss blir det nok rødt i glassene, men dette går utmerket sammen med passende hvitvin.

VÅRLIG KYLLING MED REKESKUM
Til 2 trenger du


1 kyllingbryst av god kvalitet,
helst med skinn
Korianderfrø, salt og pepper
Petit pois(små delikater erter)
Sukkererter
Persille
Smør og olje til steking
Frites av mandelpoteter

Rekeskum:
1 dl fløte
20 g usaltet smør
1/2 l ferske reker med skall
1/2 gulrot
1 sjalottløk
1 bit sellerirot
1/2 rød chili, fjern noe av frøene
litt olje til steking
salt og nykvernet hvit pepper
Begynn med rekeskummet. Skrell rekene og skyll skallet. Legg rekene kaldt. Kutt løk, gulrot, selleri i små terninger. Ha litt olje i en gryte, surr grønnsaker og rekeskall og fres det med god varme. Hell over vann til det dekker, kok opp og la det hele småkoke på svak varme i 15 minutter.


Sil og kok inn til det gjenstår ca 2 dl. Smak på kraften. Er den sterk nok fjerner du chilien, vil du ha litt mer trøkk, lar du chilien koke med videre.Tilsett fløte og kok inn litt. Rør in smør, smak til med salt og pepper. Ved servering skummes opp med stavmikser. Evt. kan du mikse inn litt av chilien for å få en hottere utgave. Rett før servering kan rekene vendes inn.


Forvell grønnsakene i litt lettsaltet vann, legg de umiddelbart over i isvann. Ved servering varmes de raskt i smør.


Krydre kyllingbrystet med korianderfrø, salt og nykvernet hvit pepper. Brun raskt i varm panne, stek ferdig i ovn på 200 grader med skinnsiden opp. Steketiden varierer avhengig av tykkelse, regn med ca 20 minutter. La kyllingbrystet hvile 5 minutter før du deler det opp.


Lag frites av mandelpoteter.


Ved servering deles kyllingbrystet i litt store biter, server med grønne grønnsaker og rekeskum. Topp med reker og dryss over litt persille.

Ingen kommentarer:

Blog Widget by LinkWithin