Blogglisten

søndag 13. desember 2009

Julen på forskudd

I går snek det seg inn følelse av jul. Huset i Sandefjord fikk helgebesøk og ble gjort klar til julefeiring. Litt vask, litt pynt, litt brisk og furu. Og mye lys og varme.

Alle tiders fiskehandler, Brødrene Berggren på brygga, ble besøkt. Og sitronmarinert laks ble innkjøpt. En nyskapning som var verdt turen.



Med julepynt og lys kom lysten på julemat snikende på. Så det ble "julelunsj" med egen vri. Lette luftige vannbakkels tilsmakt med julekrydder ble fylt med julens smaker.

For eksempel:
Sosisser på et lag av tynne, rå potetskiver som vendes i olje , salt og pepper og stekes i grillpanne.
Ruccola, og raust med sterk sennep.
Eller tynne skiver av ribbe,
Dadler som du snitter, Ruccola, sterk sennep og toppet med sprøstekt bacon og frisk timian.
Eller sylte med rødbeter, sennep, salat og tynne, tyne epleskiver.
Og dersom du vil ha litt fisk
Gravlaks og kokte poteter med litt sennep i rømme, bland inn litt finsnittet fennikel. Og masse dill.
Og så julebrygg fra Grans i glasset selvsagt. Når vi nå en gang var i Sandefjord.......
Vannbakkels
9 stk av passende størrelse
30 g smør
1,25 dl vann
60 g mel
2 egg
Evt. karve, rosmarin eller timian

Smelt smøret i en kjele sammen med vannet. La det koker opp og ta så kjelen av platen. Ha i evt. krydder. Dette kan alternativt strøs på toppen før steking. Tilsett melet og rør med en tresleiv til du har en smidig deig. Sett tilbake på platen igjen et par minutters tid, samle deigen til en bolle. Ta av platen og la avkjøle 5 minutter.

Ha deigen over i en bolle. Tilsett eggene et av gangen og rør godt inn før neste. Det siste egget kan med fordel piskes lett sammen og tilsettes litt av gangen. Jeg bruker en håndmikser, men det går bra for hånd og. Deigen skal være smidig og glinsende.

Sett små boller på bakepapirkledd plate. Stek på 180 grader i 25-30 minutter, til bakkelsen er pent gylne. Ikke overstek. Og så bør du helst ikke åpne ovnsdøren underveis.
Avkjøl på rist, Del vannbakkelsen og fyll med det huset har å by på.

7 kommentarer:

SEB sa...

Oooooooooooooo, dette høres godt ut! :)

pepperkverna sa...

Hei SEB, med vannbakkels ble det litt "lett og luftig" julemat og det vakte stor begeistring rundt bordet....eller kanskje det var juleølet? Hege

Frøydis sa...

God morgen :-)) Dette så jammen meg godt ut! Alltid moro med nye ideer til mat :-)) Takk for kommentar på min blogg, og ønsker deg en flott dag videre!

Klem, Frøydis

(eddas) sa...

Nam nam nam....her var det mye godsaker for gane og mave:)
ha en kos dag
klemmer til deg

sylvia sa...

hei på deg.takk for hilsen hos meg for da fant jeg deg.
så masse gde oppskrifter det var hos deg,
jeg la meg til som følger her.
kommer snart igjen.
klem fra sylvia..

josimo sa...

Så FLOTT at du var inne på besøk på blogge n min,så fant jeg deg!
Jeg som deg er glad i god mat og godt drikke til. Så på bloggen din at dere har funnet drømmen i Frankrike, som dere kan leier ut.
Da jeg så bildene dunket hjertet over en takt. Vil ta kontakt...

Ha en fiiin kveld

pepperkverna sa...

TAkk for hyggelig hilsen Frøydis.

Edda, ha en fin dag du og!

Til SYlvia, takk for kommentar. Hyggelig med følge!

Josimio, så fint å møte en "fransk" venn. Der er det mye godt i livet!

Ønsker dere alle en god førjulstid!
Hege

Blog Widget by LinkWithin