Blogglisten

torsdag 12. mars 2009

Smaken av Provence

Oliventrær er noe av det vakreste jeg vet. Grågrønne mot blå himmel. Vinteren igjennom lyser de opp landskapet med sine sarte toner i grått og grønt. I sommerens varme sollys strutter de grønne og vakre.
Provence uten oliventrær er utenkelig. Der står vinmarkene side om side med store felt med oliventrær. Og mange vinprodusenter produserer også olivenoljer av høy kvalitet.

Treet har en spesiell betydning I Provence. Det preger landskapet, det er en viktig næringsvei, og det er symbol på lykke. Hver påskemorgen finner vi en olivenkvist på vår trapp, lagt dit av en god nabo. Som symbol på vennskap og fred. Kirketrappene bugner av olivenkvister denne dagen, alle kirkegjengere bærer med seg en, med ønske om fred og velstand.

Oliventrær kan bli flere hundre år gamle og fremdeles produsere oliven. Som er en viktig ingrediens i det provencalske kjøkken. I gryter, i oljer, i dressing. Til fisk og til kjøtt. Olivenoljen er et must i aioli, den fantastiske hvitløksmajonesen. Og i pistou, Provence sitt svar på pesto. Og tapenade.

Tapenade er selve smaken av Provence. Olivenpurè som smøres raust på baguetteskiver til aperitif. Eller som tilbehør til grillet eller stekt kjøtt og fisk. Rør en skje eller to ut i litt olje og du har en herlig pastasaus. Del et hardkokt egg i to og topp med en teskje tapenade. Eller på en halv tomat.

Smør litt tapenade over en grillet entrecôte, og voila så har du en smaksbombe. Og så er tapenade en god vinvenn. Vinen smaker simpelthen bedre sammen med tapenade. Det sørger smaksløkene våre for.

Så frem med fersk baguette og en skål tapenade i kveld, og du har verdens sunneste snack!

Tapenade kan varieres med ulike urter, hakkede skoldede mandler, eller andre smaker. Den lages både av grønne og sorte oliven. Tradisjonelt salter man den med små salte ansjos. Og noen har litt Dijon-sennep i. Gjør hva du liker. I dag vil jeg ha min helt enkel.


GANSKE ENKEL TAPENADE


Et glass oliven, grønn eller sort
Fersk hvitløk som hakkes
Noen kapers
Veldig god olivenolje

Hell laken av olivene og skyll evt. av slik at de blir litt mindre salte. Kjør alt i hurtigmikser mens du sper med olje til passende konsistens. Jeg kjører de ikke så lenge, fordi jeg gjerne vil ha tapenaden litt grov. Men prøv deg frem.
4 kommentarer:

Maliva`s verden sa...

Takk for oppskriften....den skal prøves....Er i Provence modus om dagen,det synes vel også på bloggen min..Er det greit at jeg legger ut noen oppskr.fra deg etterhvert?men da selvfølgelig en link til din side:O)

pepperkverna sa...

Tli Malivas verden. Ja, Provence modus er jeg og. Vi reiser dit tli påske, og vi kan nesten ikke vente noen av oss. Bare hyggelig om oppskrifter blir brukt, det er det de er til for, så bare legg ut du. Hege

Elise sa...

Takk for tapenade-innlegg. Jeg tenkte faktisk på og snakket om tapenade i går. Jeg har en hemmelig julegaveplan om å lage tapenade i fine glass og gi bort til svigerfamilien min som spanderte Hellastur sist sommer. Vi forspiste oss på deilig gresk tapenade hver dag! har du noen tips til hvilken oliven en bør velge?
God helg:) hilsen Elise

pepperkverna sa...

Til Elise, Tapenade er jo så godt! Dte sies vel at jo bedre oliven jo bedre tapenade. Men her hjemme er det vanskelig å få tak i riktige gode olivener. Men du kna kompensere mye med å tilsette en god olje. Til denne grønne har jeg simpelthen brukt ELdorado grønne, stenfrie oliven. De er faktisk ganske saftige og greie til dette bruket. Men de sorte blir for tørre. Har ennå ikke funnet gode sorte oliven synes jeg. Si ifra hvis du finner noen.....Hege

Blog Widget by LinkWithin