Blogglisten

tirsdag 31. mars 2009

KULTURELL PÅSKEPICNIC

Endelig er påsken nær. Torsdag morgen setter vi oss på flyet til Paris. For noen deilige dager med avslappet slentring i solfylte Parisergater. Sitte tilbakelent på en fortauskafè og nyte stemningen. Far vil en tur på fredagsmarkedet i Belleville, B. må innom Hotel des Invalides for å beskue rader med rustninger i alle størrelser og mor vil handle mat i Rue Montorgeuil. Og så må vi ha en middag på den bitte lille italienske restauranten. Før vi setter oss på TGV, hurtigtoget, som bringer oss til Provence på tre timer.


Der skal vi slikke livgivende solstråler, spise superfriske asparges, handle gode oster og vårens første jordbær på lokale markeder.

Nyte synet av store åkre med blomstrende morelltrær. Drikke en flaske god lokal vin, spise på favorittrestaurantene våre og virkelig nyte livet.

Hagen må ryddes, nye utestoler skal kjøpes. Vår lokale slakter skal få mange besøk. Alberts egenproduserte pølser er bare så gode. Og kalvekjøttet! Vi må ha kalvecarpaccio, med byens egen gode olivenolje, basilikum og parmesan.

Og så endelig, påskens høydepunkt!


Påskekonserten i La chapelle de l’Hermitage.

Vår lille landsby ligger ved foten av Luberonfjellene. Et vakkert område, en fredet regionalpark, med fantastiske turmuligheter. Her er du i hjertet av Provence. Fjell,villsvin, trøfler, vinmarker, olivenlunder og lavendel. Rett på oppsiden av landsbyen, på vei opp i Luberonfjellene, finner du Chapelle de l` Hermitage. Et stille tilfluktstred langt ute i naturen, bygget av munker på 1700 tallet.


Hver 2.påskedag har landsbyens kor konsert i kapellet. Og landsbybeboerne benytter sjansen til en kulturell picnic i vidunderlige omgivelser. Kapellet er lite, så de fleste av oss må nyte konserten gjennom åpne dører.


Finne en plass blant langs gamle steinmurer som varmes av solen, lytte til vakker musikk som innimellom overdøves av bienes ivrige summing og barnas glade lek.
Skue langt utover landskapet, snuse inn duftene av solvarm rosmarin og timian som vokser vilt i naturen. Glede seg over den sarte lillafargen på villtimian som blomstrer i disse dager. Rusle inn i kapellet og beundre den vakre intense blåfargen på veggen. Fargesatt av naturlige råstoffer og bevart gjennom århundrer.

En praktfull dag for picnic, og hva passer vel bedre enn en pai med provencalsk geitost!Du trenger:

1 pakke filodeig
Smør til pensling

6 egg
1, 5 dl fløte
1,5 dl melk
Revet ost, 1 neve
Revet parmesan, som du synes
1 god bit purre
Kittmodnet geitost
( F.eks St. Maure eller Haukeli)
Cherrytomater
Frisk timian
Salt og pepper

Jeg lar mine tomater få et opphold på en time eller to i stekeovn på 100 grader. Da får jeg frem den søte smaken. Deler tomatene i to, har på litt salt, pepper, bitelitt sukker, et par fedd hakket hvitløk og en kvist rosmarin, før jeg ringler over litt olje. Langt opphold på lav temperatur i stekeovn. Og avkjøler tomatene før bruk.

Så til paien. Lag ferdig fyllet før du preparer deigen, den tørker fort. Kutt purren i tynne ringer som du surrer myke i smør. Visp sammen eggene, ha i melk og fløte, bland inn revet gulost og parmesan, Ha i purren. Smak til med salt og pepper.

Smelt smør. Pensle hvert enkelt filoark med smør før du legger det i en springform smurt med formfett. Legg arkene over hverandre, litt skrått, og la de henge over kanten. Dander kanten litt ved å brette arkene over hverandre. Trykk god tinn til kanten. Hell i eggeblandingen. Legg romslige skiver av chevre, tomater og litt frisk timian på toppen. Paien stekes på 200 grader i 40-45 minutter, eller til massen har stivnet ordentlig. Jeg dekker til deigkanten med bakepapir eller folie, den blir fort brun. Følg med og fjern mot slutten av stekingen slik at deigen der blir sprø. Avkjøl noe før du tar paien ut av formen. Smaker godt både varm og kald.

Og for de som ikke får med seg årets påskekonsert: Koret har julekonsert i kirken en søndag i august. Det er nemlig for kaldt i kirken i desember.

Velkommen til PROVENCE!Og en riktig god påske til alle!

14 kommentarer:

Elise sa...

Det høres og ser vidunderlig ut. God påske:)

Merete sa...

Ååååå,det høres bare helt fantastisk ut! For noen gode påskeopplevelser dere har i vente!
Ha en riktig god tur!
Har nå bestilt meg oksehaler hos slakteren, og skal prøve meg på oppskriften din.
Har du forresten noen franske blogger du vil anbefale? Mellomfaget mitt er noe rustent, og jeg må lese meg litt opp på fransken min før en kollegatur i juni. Biblioteket "vårt" hadde kun 16 gamle franske bøker inne. Skal se om jeg får bestilt noe fra andre bibiliotek.

Lenemora sa...

For en opplevelse, jeg formelig var der og kjente luktene og stemningen.
Turen høres helt herlig ut, misunnelses-verdig!

Øsnker deg og dine en stemningsfull og god påskefering.

Klem Lenemora

pepperkverna sa...

Til Elise, takk for det, og riktig god påske til deg og!

Tli Merete, Ja vi gleder oss enormt alle tre. Av franske blogger har jeg vel stort sett vært innom matblogger. De finnes det mange flotte av. Og de kan vel være et godt utgangspunkt for andre linker, prøv en av disse:

http://www.latartinegourmande.com/
en flott fransk/amerikansk matblogg

http://lemondegarance.blogspot.com/
herlig matblogg fra Provence

http://coeurenprovence.blogspot.com
Interiørblogg fra Gard i Provence.

eller

http://www.cuisine-campagne.com/index.php
Fransk matnettsted.

Ellers er det jo evt greit å lese franske aviser på nett, f. eks

www.lemonde.fr eller www.lefigaro.fr

Lykke til med oksehalene (og fransken!Hege

Maliva`s verden sa...

Oh som du frister oss,blir gjerne med i bagasjen.....Jeg får kanskje trøste meg med paien istede,den minner jo selvsagt om Provence...sukk!Go`tur nedover...Proffite de la vie:O)

Ugla sa...

Og der hørtes påske med svigers litt stusslig ut :-) Regner med det blir bra der også, men jeg fikk veldig lyst til å sette meg på et fly til Provence. Vel, det kan alltids bli strålende sol og gode grillpølser i Trøndelag også :-)
Ha ei riktig fin påske.

Unknown sa...

Takk for kommentar!=)
Matblogger er diggbart!=D Ser ut som om du har det kjempe hyggelig!=) Nyter livet!=D

Ida sa...

Merci madame! À Vous aussi! Vous habitez en France? Vous pensez peut-être, comme moi, que paris est la meilleur ville du monde?
=)

Hanne sa...

Sukk, dette høres jo fantastisk ut! Kos deg og god påske:)

Anne Olga sa...

Dette høres ut som et vårlig alternativ til påskefjellet :) God tur og kos dere med vårens første jordbær!

Merete sa...

Takk for linker Hege. Skal sjekkes ut i påsken!

Unknown sa...

Dette høres bare så herlig ut, og jeg er ikke noe misunnelig, å nei da ;-)
Håper dere får det superflott. Riktig god påske

mvh solfrid¤

Torunn sa...

Sukk.....sier jeg bare...
Dette er bare en drøm Hege!
Vi satt senest i går og sjekket litt hvirdan vi har lyst til å legge opp løpet. Tror vi kommer til å dra i påsken neste år....jeg fyller 40 rundt de tider :-). Vil MYE heller reise på en tur til Provence enn å drekka på lokalet!

Kos dere masse!!!!

Klem og god påske!
Torunn

pepperkverna sa...

Og nå er det tilbake til normalen igjen.....Tusen takk til dere alle for hyggelige hilsener.

Et Ida, oui, Paris est une rêve!
Hege

Blog Widget by LinkWithin