De siste dagene har fargene nesten forsvunnet i høstens grå regntunghet. På min vandring gjennom Oslos gater, i tidlig høstskumring på vei hjem fra jobb, har senhøstens fargeløshet satt sitt preg på byen.
Tiloversblevne blad henger blekt igjen på trærne i påvente av en høstlig vind som ubarmhjertig vil sende dem ut på en siste flagrende flukt mot marken. Der venter tusentalls våte, glatte løv som dekker gater og fortau med en sleip, gjørmete og akk så glatt masse.
Denne tiden på året er ofte tung. Fargene omhylles av høstens melankoli. Noen ganger er det flott, det gir rom for rolig refleksjon og tankevirksomhet. En stille ettermiddagsstund i skumringen. Med varm tekopp og duften av nybakt brød flyr tankene fritt omkring. Skumring og tusmørke legger et beskyttende lag rundt alt.
Andre dager er behovet for lys og farger stort. Da er vakre blomster i sterke høstfarger en glede å sette på bordet. Sammen med fargerike retter fulle av smak. Høstlige smaker i sterke farger. Som denne enkle og vakre kyllingretten.
KYLLING NÅR DAGENE TRENGER FARGE
Jeg bruker til 4:
4 gulerøtter
2 persillerøtter
2 pastinakker
3 rødløker
4 kyllingbryst med skinn, gjerne med vingeben
Frisk timian
Frisk estragon
Salt, pepper
2-3 ss olivenolje
En neve tørkede tranebær
10 tørkede aprikoser, grove strimler
En neve grovdelte hassel og pistasienøtter
Frøene fra et halvt granateple
Serverer gjerne litt gresk yoghurt eller en klatt rørosrømme ved siden av.
Del gulerøttene i to på langs, og del de evt. i store biter. Ellers er det ganske røft og tøft å ha de lange.
Skjære pastinakk og persillerot i grove skiver. Del løken i båter. Bland grønnsakene med oljen og timian, og legg i stekefat. Sett midt i ovnen, forvarmet til 200 grader i 20-25 minutter, før du legger inn kyllingen.
Salt og pepre kyllingen og klapp den med hakket estragon, stek den på gylden på alle sider i varm panne. Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og stek 10-15 minutter til kyllingen er gjennomstekt.
Ta ut formen, bland inn nøtter, aprikoser og tranebær. Dryss frøene fra granateplet over ved servering, de gir et crisp syrlig preg til retten og adderer enda mer farge.
1 kommentar:
Takk for inspirerende forslag til god og varm høstmat. Veldig hyggelig å lese bloggen din igjen :) Gleder meg til å prøve de to siste oppskriftene dine. Høsten er min favorittårstid. Den klare friske lufta, fargene og den spesielle stemningen.
Ønsker deg en fortsatt fin høst :)
Gode hilsener fra Antibes
Legg inn en kommentar