Blogglisten

mandag 22. september 2008

Helgens gode "lammestek confit".

B. elsker å gå på restaurant i Frankrike. Her får han mat som er full av smak og lett å tygge! Junior velger sjelden barnemenyer med hamburger eller pasta. Nei, 8-åringen vil ha ekte fransk. Kjøtt som har surret lenge og virkelig trukket seg full av smaker. Og som er så mørt at det kan spises med skje.

På landet i Provence hvor vi tilbringer de fleste ferier, og B. så å si har vokst opp, er tradisjonelle gryter som ”daube”, oksekjøtt kokt i vin, eller ”estouffade d`agneau”, med lam og oliven, ofte å finne på menyen. Dette er mat som har smaken av Provence, med urter, med oliven, vin og olje. Tradisjonelt laget om morgen før arbeidet på vinåkrene startet, og kokt i ovn på svak varme hele dagen. Ferdig til å nytes når arbeidsdagen var over.

Her i huset nyter vi ofte langsomt kokte gryter. Når klassekameratene er med B. hjem, er gleden stor hos gutta når det serveres oksehalegryte. Med hjemmelaget potetstappe. For det er så lett å tygge. Og smaker så godt. Og lager seg selv. Nesten….

Men, favoritten er ekte provencalsk ”Gigot d`agneau de sept heures”. Lammestek som er stekt på svak varme i 7 timer.

Lørdag prøvde vi en litt annen variant, som greide seg med 4 timer. Men, som ikke var langt unna originalen i smak og mørhet.

Så prøv denne vrien på lammesteka!

1 lammestek på 1,5-2kg. Utbenet og surret
2 løk
1 sjalottløk
Noen fedd hvitløk
1 gulrot
Noen kvister frisk rosmarin eller timian
1 laurbærblad
1,5 dl hvitvin
1,5 dl kyllingbuljong.
Olivenolje, salt og pepper

Hakk løk, eller skjær den evt. i båter. Ta skallet av hvitløkene, men behold feddene hele. Gulroten deles i terninger (eller større biter om du foretrekker det.)

Salte og pepre lammesteken og brun den godt på alle kanter i olivenolje i en jerngryte. Ta steken ut og ”tørk” ut av gryten med litt tørkerull. Ha i litt ny olje i gryten og la grønsaker og urter surre litt i oljen uten å ta farge, før du har i vinen. La koke noen minutter og ha i kyllingbuljongen. Kok opp og legg steken tilbake i gryten. Legg på lokk, og sett gryten i stekeovnen på 120 grader. Her bør den få oppholde seg minst 4 timer, men kan gjerne stå litt lenger. Steken kan gjerne snues etter to-tre timers steking. Men den klarer seg fint uten tilsyn, så her behøver man ikke henge over grytene.

Jeg pleier å servere med en blanding av rotgrønsaker, løk og hvitløk skåret i store biter og ”smeltet” langsomt i en stor wok-panne, sammen med litt friske urter. Alternativt kan grønsakene bakes i ildfast form i stekeovnen. Bland godt med olivenolje.

Ingen kommentarer:

Blog Widget by LinkWithin