Blogglisten

torsdag 16. desember 2010

Litt fransk til jul?

Blant julens mange gleder står matlaging høyt på listen hos oss. Å ta seg tid til å lage det lille ekstra man sjelden får tid til å lage i en ellers hektisk hverdag. Og ikke bare av den søte sorten.

Nei, her må det saltmat og surmat og fransk mat til. Lammerull og hjemmelaget sylteflesk, laks som skal graves, sild som får selskap av gode smaker på fine glass. Mat som passer godt å gi bort som små gaver.Og så vår egen rillettes da. Rillettes hører med til en av godsakene fra det franske kjøkken som får bli med på vårt norske julebord. Den lager seg nesten selv, er full av smak og gjør seg utrolig godt en sen kveldstund når gjestene har pakket sammen, ungene er i seng og nissen er ute på nye oppdrag.Serveres med godt brød, små conichons eller sylteagurker, oliven, syltede rødbeter aller annet smått og godt. Og et avslappende glass rødvin til.Opprinnelig ble rillettes laget av svinekjøtt, men man kan også bruke annet kjøtt, and, vilt eller annet som måtte friste. Kjøttet skal steke i ovn på lav varme i lang tid med fett tilsatt. Og så må det gjerne ha med seg litt smakstilsetninger. Og så skal det mikses til patè.Fyllt på et hyggelig glass er det en fin liten gåbortgave, pakk det gjerne sammen med litt tilbehør eller et godt brød. Bør oppbevares kaldt og holder en god ukes tid i kjøleskap.
RILLETTES TIL KVELDSKOSEN

Svinenakke
eller nakkekoteletter og evt. litt flesk
Sjalottløk
Hvitløk med skallet på
Laurbærblad
Friske urter
Salt og pepper
Olivenolje
Finhakket rå hvitløkDel sjalottløkene i båter og legg i et ildfast fat. Legg kjøtt, urter og hvitløk over, salte og pepre og ringle over litt olje. Helt fint om dette får lov til å stå natten over i kjøleskap for å trekke smak.


La få langt topphold i stekeovn på lav varme, 140-150 grader. Steketiden avhenger av kjøttet, tykkelse og type. Jeg laget en liten porsjon av 2 store nakkekoteletter og lot det stå tre timers tid i ovnen.


Kjenn med gafffel underveis, når kjøttet er helt, helt mørt er det klart til videre bearbeiding.


Fjern løk, hvitløk og urter. Miks kjøttet i foodprossesor sammen med stekefettet og hakket hvitløk etter ønske. Spe med en mild olivenolje til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Bør få stå en dag eller to i kjøleskap slik at smaken får satt seg.

5 kommentarer:

Ugla sa...

Mmmm, dette så godt ut.
Vi skal bruke selve jula til å bake, storesøster får nemlig Schakendas bakeskole i julegave.

Leste forresten om deg i Boligdrøm(?) Ordentlig koselig.

Nei, nå må jeg tilbake til bananmuffinsene. Det er skoleavslutning i kveld og da må man jo ha med mat :-)

Maliva`s verden sa...

Dette må være noe for oss frankofile her i huset. Tusen takk for alt du deler med oss...oppskriften er herved notert nok en gang. Vil også samtidig ønske deg en fin 4.advents helg.
Klem fra Maliva

pepperkverna sa...

Hei Ugla, takk for det. Bananmuffins høres snaskens ut! Og storesøster har noe å glede seg til......

Hei Maliva, tusen takk for at du er så flinke til å legge igjen hilsener....veldig hyggelig! Kos deg med førjulstida du og!

Hege

Werner sa...

Dette ser lovende ut! En slags paté uten lever?? Det ser akkurat passe styr ut til at jeg skal teste det ut før jul. Jeg har nemlig hatt et halvtraumatisk marsipanopplegg gående; store prosjekter er derfor over for i år:)

God jul!

pepperkverna sa...

Hei Werner. Jada, dette er overkommelig saker. Leste om marsipanprosjektet ditt, morsomt!!!! for oss lesere.....
Rillettes er tingen nå vet du, solid vintermat, pare pass på at kjøttet blir skikkelig mørt før du mikser det. Og ikke glem hvitløken, den løfter hele greia.
God traumafri jul til deg og dine og! Og hils moren din!

Hege

Blog Widget by LinkWithin