Blogglisten

mandag 12. desember 2011

Søtt,salt og mørkt

Etter en lang periode med "bloggefri" er Pepperkverna tilbake på kjøkkenet. I full gang med juleforberedelser. Men tro nå endelig ikke at Pepperkverna har ligget på latsiden og godgjort seg til jul.

Å neida du. Fritiden har vært vel anvendt. Og travel. Både av arbeid og med kjøkkeneksperimenter av velykket og ikke fullt så vellykket karakter. Og så har Pepperkverna vært utenlands. I Provence for å vinterstenge hus.Så julemat og juleknask har latt vente på seg. Ikke lett å opparbeide den store julefølelsen når solen stråler varmt og vakkert over den provencalske landsbygden.

Et skrått blikk over flyvingen, under innflyvningen, mot et panorama av havnen i Marseille badet i sol fikk snarere frem sommerfølelse. Og når gradestokken krøp opp mot 20 i skyggen, solen strålte over et blått Middelhav og lunsjen ble inntatt utendørs i kortermede T-skjorter var plutselig jul og advent og alt det der laaaaangt unna.

Men også Provence feirer jul. Med julemarkeder hvor mat og drikke preger salgsbodene. Og i supermarkedene rulles paller med julemat frem. På Chateau Val Joanis brakte en rusletur i den vakre hagen oss litt nærmere jul. Så litt jul ble det da........


Vel hjemme har stemningen tatt seg opp, og vi er så smått i gang med å forberede festen. Skjønt den store matauken gjør vi ikke. Etter som vi liker å tilbringe mye tid på kjøkkenet sammen, lager vi helst maten "fersk".

Men noe kos må vi ha. Og karameller hører julen til. I år ble de både:

SØTE, SALTE OG MØRKE

100 gmørk sjokolade (70%)

110 g sukker

1 ½ dl fløte

100 g glukose (fåes på apotek)

2 ts vaniljesukker

10 g smør

Salte pistasienøtter

Bland sukker, fløte, glukose og vaniljesukker og kok opp under omrøring. La koke under omrøring til alt er godt oppløst og temperaturen når 118 grader. Det tar ca 30 minutter. Dersom du har kan du bruke elektronisk steketermometer for å kontrollere temperaturen.

Hvis ikke må du gjøre ”karamelltesten”: Hell en dråpe karamellmasse i et glass kaldt vann. Karamellen en ferdig hvis dråpen stivner med det samme og kan formes til en kule.Hakk sjokoladen. Når karamellmassen er ferdig blander du inn sjokoladen og smøret. Rør til en glatt og smidig masse. Hell massen over i en bakepapirkledd form, f.eks en brødform. Legg en salt pistasienøtt på toppen med passe mellomrom, så store som du vil ha karamellene.La stå til avkjølt. Del opp til passende biter som pakkes i cellofan.

10 kommentarer:

pepperkverna sa...

Hei Magne, Det var da flott!
Hege

Anonym sa...

Er det bare 10 g smør som skal oppi? :)

Anonym sa...

Hei. Er det bare 10 g smør som skal brukes?=)

Tora sa...

Magne har den diggeste jobben. Haha.

Disse ser supergode ut, pepperkverna! Har en sterk karamellsvakhet. Mm, og med pistasjnøtter kan det hvert fall ikke gå galt! MM NAM!

Takk for at du deler!

pepperkverna sa...

Til Anonym, ang smør: Ja du vet i disse tider med smørmangel....du må gjerne ha i mer, men det er ikke nødvendig.

Tora, ja tidvis kan vi vel misunne Magne jobben.....men han gjør nok mye annet og! Og saltpistasie med mørk sjoko....MMMMM!
Hege

Ugla sa...

Å, enda en av disse nydelig sjokoladeoppskriftene dine. De er jo bare så fristende. Jeg håper bare jeg rekker å lage noe snop til jul, på en annen side skal jeg ha fri i romjulen så jeg kan jo bruke tida til noe fornuftig da :-)

Hørtes ganske fint ut med en vinterstengingstur til Provence, du gikk ikke gkipp av stort her hjemme ihvertfall!

Ha en riktig fin førjulstid!

Grethe sa...

Hei! Lurte bare på om man må bruke såmye glukose? Kjøpte bare en boks på apoteket og trenger litt av den til en annen type konfekt,.... Kan man bruke litt ekstra sirup tror du?

pepperkverna sa...

Hei Ugla, takk for de hyggelige ordene. Og god førjulstid til deg og!

Grethe, du ka sikkert erstatte glukose med annet søtningsstoff. Glukose bidrar til at karmellene blir myke og smidige.

Hege

Grethe sa...

hm.. denne så jo nydelig ut, men den ble kornete....hva har jeg gjort galt tro..?

pepperkverna sa...

Hei Grethe, så leit at den ble kornete. Denne skal bli myk og smidig. Bruker du glukose og koker til riktig temperatur skal den bli super. Vil tro at den kanskje ikke har nådd "karamellfasen" dvs, ikke kokt lenge nok/nådd riktig varme.

Marit, Hvis du sender en mail så jeg får mailadressen din kan jeg svare deg der......Er du i `Provence nå?

Hege

Blog Widget by LinkWithin