Blogglisten

søndag 25. desember 2011

Julefred og juletorsk

I dag skal juletorsken på bordet, og med den kommer endelig julfreden til det pepperkvernske hus. Tiden før jul ble hektisk både på jobb og i privatlivet, med mye som skjedde og mye som skulle skje. Og selv om ikke alt var av det gode, har vi kommet oss igjennom og helt frem til julaften. Og vi rakk da den!

Og vi har sikret både julebaksten, syltefleskert og gravlaksen. Ribbe har blitt fortært, grov patè av svin og kylling med masse urter er lagd og spist, marsipan og pepperkakehus er på plass.

Så matlaging har det blitt tid til. Verre er det med bloggingen som har blitt sørgelig nedprioritert i travle tider. Og så nå som vi har hatt så mye god mat........


Og god mat skal på bordet i dag og. Første juledag har vi torsk. Dermed basta! En skikkelig juletorsk. Hvert år prøver vi en ny variant. Den må ha smak av jul og passe til rødvinen som er obligatorisk drikke til. Og tilbehøret må gi julestemning og julefred for sinn og gane. I denne retten er det meste av juletilbehøret på plass.

Så med årets variant av den tradisjonelle juletorsken ønsker jeg alle en fredelig og velsignet juletid.

JULETE TORSK

Til 2Torskefilet
2 små purrer

Tilbehør:
1 kokt egg
2 skiver syltede rødbeter
Hakket frisk persille
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss kapers

Sennepsemulsjon:
1 ss dijonsennep
3 ss olje
Salt og pepper
1 ss vann

Hjemmelaget potetstappe
Revet pepperrot

Sprøstekte biter av bacon confit:

Et stykke bacon på 200 g kokes mørt med urter og løk i vannet. Kok ca 1 times tid. Avkjøl. Skjær skiver og så i biter som stekes sprøtt og drysses over potetstappen.

Alternativt så sprøsteker du småbiter av ribberestene.

Kok egget hardkokt. Avkjøl og hakk plomme og hvite hver for seg. Skjær rødbeten i terninger og bland med persille, finhakket sjalottløk, kapers og eggehakket.

Lag sennepsemulsion, rør sennep, olje og vann sammen til en tykk saus og smak til med salt og pepper.

Kok purrene møre i lettsaltet vann. Stek fisken på grillpanne.

Anrett fisk, purre, eggeblandingen og potetene. Ha revet pepperrot og sprøstekt bacon over potetene og drypp på litt sennepsemulsjon. Skjenk i rødvin og la julefreden bre seg i stuen.

1 kommentar:

Ugla sa...

Selv endte vi på and i dag med grapefruktsaus. Fisken som jeg forbinder med jul er kveite, det fikk vi kun i jula. Fiskebilen Slappfisken var innom her før jul og den sjarmerende sunnmøringen lurte på meg 7 kg kveite, så det blir nok mer en et kveitemåltid i jula :-)

Og når det gjelder blogging, så har man da heller ikke tid til å lese dem i stresset før jul?

Ønsker deg ei skikkelig fin jul og et godt nytt år!

Blog Widget by LinkWithin