Blogglisten

fredag 2. september 2011

Snegler? Mais oui!

Som matblogger får man et utall henvendelser om ting man kan være med på. Nesten daglig tikker det inn mail med invitasjoner til prøvesmakinger, produktlanseringer, Tv-debatter, bidrag og innlegg til ulike blader og nettsteder, eller deltagelse på bloggerkonferanse. Mange spennende ting som tiden dessverre ikke strekker til.

Men da det i sommer kom forespørsel fra Christopher Sjuve på Klikks matsider om et lite bidrag, var det lett å si ja. Spesielt fordi jeg liker Sjuves ujålete og delikate hverdagsmat veldig godt.

Og som frankofil matblogger med respekt for seg selv, måtte det bli det franskeste av det franske:

Snegler.

I det franske kjøkken har det alltid vært viktig å ta vare på det naturen byr på. Innmat opphøyes til delikatesser, tynne skiver av kalvelever surres i smør til rosa og lekker. På fasjonable restauranter serveres tradisjonsrike retter som ”pieds et paquets”, fylt magesekk og bein fra sau. Urter og villvoksende asparges plukkes i veikanten og finner en plass på matbordet.

I tidligere tider var froskelår og snegler fattigmannskost. På åkre og eng gikk folk på matauk. Etterhvert som velstanden har økt har de tradisjonelle rettene måttet vike for dyrere løsninger. Men fremdeles kan man, etter kraftige regnskyll, se folk plukke snegler i vinmarkene.

I dag serveres gjerne tradisjonelle retter i ”ny innpakning”. Som denne lekre forretten, ravioli fylt med hvitløksmør og snegler. Vil du ikke lage pasta selv er lasagneplater et alternativ.


Ravioles d`escargots au jus d`ail

Til fyllet:
1 boks snegler
100 g smør
Frisk bladpersille
1 fedd fersk hvitløk
Litt sitron
Ferskkvernet hvit pepper

Bland smør, hvitløk og persille med stavmikser, smak til med salt, pepper og en liten sprut av sitron. Del sneglene i to.

Hvitløkssky:
1 sjalottløk
3 -4 store fedd fersk hvitløk
1 ss smør
2 dl god kyllingkraft
1-2 ss creme fraiche
Salt og nykvernet pepper
Og litt sitronsprut

Hakk løk og hvitløk fint. Surr løk myk i smør, ha i hvitløk de siste par minuttene. Hell over kyllingkraften og kok inn til litt under det halve. Ha i creme fraiche mens det koker. Ved servering skummes sausen opp med stavmikser. Smak til.

Pynt:
Gressløk
Kjørvel
Biter av flådd sherrytomater

Hjemmelaget pasta:
200 g mel
2 egg
Litt salt

1 egg og litt vann til pensling av kanter.

Dersom du lager pastaen selv, begynner du med denne. Pastadeigen kan lages både i en kjøkkenmaskin og for hånd. Når jeg først laget pastaen selv foretrekker jeg å lage deigen for hånd, det er godt å kna litt.

Ha melet og saltet på kjøkkenbenken og lag en grop i midten. Ha eggene i gropen og bruk en gaffel til å gradvis piske eggene inn i melet. Etter hvert vil deigen binde seg. Hvis du syntes deigen virker for løs har du i litt mer mel, er den for fast har du litt vann i deigen. Elt den i ca 10 minutter. Den kjennes ganske hard ut når den er klar. La hvile i kjøleskap 20 minutters tid.

Har du pastamaskin skjærer du deigen opp i passende biter og kjør de gjennom maskinen. Først på det tykkeste innstillingen og så tynnere og tynnere. Pass hele tiden på at du har nok mel på både benken og hendene, slik at deigen ikke klistrer seg sammen. Det kan være en fordel å være to stykker på kjøkkenet, slik at en kan sveive og en kan la imot deigen i det den kommer ut av maskinen.
Har du ikke pastamaskin kjevler du deigen så tynn du klarer. Bruker du kjøpte lasagneplater må du forkoke disse.

Del deigen i passe firkanter. Legg 1 ts persillesmør på halvparten av pastafirkantene, topp med ½ snegle. Pensle kantene med sammenvispet egg, legg en pastafirkant over, trykk kantene godt sammen med gaffel eller lignende. Kjør gjerne en skjæretrinse over for å presse sammen, men ikke så hardt at du skjærer over.

Kok raviolien i 5-6-7-8- minutter. Koketiden avhenger av hvor tykk deig du har.

Legg opp raviolien, øs et par skjeer oppskummet saus og pynt med gressløk, kjørvel og små biter av flådd sherrytomat. Et glass kald hvitvin er standard tilbehør.

4 kommentarer:

Elisabeth sa...

Jeg spiser alt. Nesten. For snegler spiser jeg ikke. Vil ikke smake heller.
På tross av at orda og bildene dine er fristende. God helg :o)

pepperkverna sa...

Hei Eilsabeth, Kanskje du skulle kaste deg ut i det? Aldri for seint å prøve.....God helg til deg og! Og kos deg med din favoritt mat! Hege

salige lavendel sa...

Det så lekkert ut! Tenk å kunne plukke asparges i veikanten...det hadde vært noe! Sneglene kan jeg godt stå over, litt pysete der. Men jeg har smakt det en gang og det var helt ok. Alt skal smakes, men ikke alt behøver å gjentas =)

pepperkverna sa...

Hei til salig lavendel,
ENig i det prinsippet, ikke alt trengs å likes........Hege

Blog Widget by LinkWithin