Blogglisten

mandag 26. september 2011

Klar ferdig fredag

Lørdag kan jeg gjerne bruke tid på matlaging. Riktig kose meg på kjøkkenet med små og store lekkerbiskener. Starte dagen med en tidlig innkjøpsrunde, i nærområdets små butikker med godt utvalg og fristende råvarer. Nyte en god kopp kaffe på hjørnet, småspise litt på ferske bakervarer. Før jeg rusler hjem til kreativ kjøkkentjeneste.


Fredag derimot. Da skal det gå fort. God mat skal på bordet med et minimum av innsats. Få ferdig maten, dekke bordet, åpne vinen...........så helgen kan starte.

Da vil jeg helst ikke bruke timer på kjøkkenet. Da skal maten være enkel å tilberede, smake godt og bli ferdig i en fei. Aller best er ferdigmat. Altså mat som er ferdig dagen før.......
Som en patè eller hvorfor ikke en andelevermousse. Som gjerne kan lages med kyllinglever dersom du ikke får fersk andelever. Og så må den ha rikelig med grønn pepper for å balansere den søtlige smaken.

Perfekt "ferdigmat" til fredagskveldens forrett eller når du inviterer mange til bords. Mange tror dette er vanskelig å lage eller mye jobb. Det er det ikke.


Lag den ferdig kvelden før, den bør helst hvile 24 timer. Server den med hvitvin eller rødvin, et glass sauternes for den saks skyld. En skive godt brød, litt salat og noen cornichons og du har et nydelig lite kveldsmåltid.

MOUSSE med 7 ingredienser  1. 250 g fersk ande- eller kyllinglever

  2. 200 g klaret smør

  3. 2 ss finhakket sjalottløk

  4. 2 ss cognac

  5. 1 ss portvin

  6. 1 ss hermetisk grønn pepper

  7. 1/2 ts salt

Kok inn cognac, portvin og finhakket løk til en sirup. Sil av og press løken godt ned.

Klaret smør får du ved å smelte smøret på svak varme, og forsiktig helle/øse av det som flyter opp. Da vil de hvite melkestoffene ligge igjen.

Kjør lever, vinavkok, salt og klaret smør til en masse i hurtigmikser. Rør inn grønnpepperen.

Ha massen i en smurt form, stek i vannbad på 90 grader i 1 time og 45 minutter.

Avkjøl og sett moussen kaldt 24 timer før servering.

Server med litt salat vendt i valnøttolje og cornichon (små franske sylteagurker) ved siden av.

6 kommentarer:

Christiane sa...

Hei! Jeg trenger bare noen presiseringer - hva mener du med å presse løken godt ned ? Er det løken eller vin-konjakk-reduksjonen som skal brukes i moussen ? Og cirka hvor stor er den formen du steker moussen i - vanlig brødform ? Hadde vært greit med cm-angivelser hvis du gidder :) Høres forøvrig veldig smakfull ut, og hvis jeg ikke husker feil er kyllinglever en ganske rimelig ingrediens (passer studentlommeboka).

pepperkverna sa...

Hei Christiane,
Du koker inn portvin/konjakblandingen smmen med hakket løk. Siler av blandingen i en sil og presser godt for å få med mest mulig smak. Den avsilte blandingen brukes i moussen. Bruk en liten brødform eller ildfast fat. Min var 10 cm bred og 20 cm lang. Og ja kyllinglever er relativt rimelig. Du får fersk fra Stange, men jeg tror og at det er mulig å få frossen rå kyllinglever fra Prior. Dette blir jo nok til mange, så det er rimelig forrett. Masse smak, og mektig. Og så kan du jo smaksette med andre krydderier , f. Eks allehånde og muskat. Håper dette va klarere.....? ( det går litt fort noen ganger). Hege

TinaGustafsson.com sa...

Wow vad det ser gott ut! :-)


Som du kanske ha sett så har min matblogg (Tina´s Mat) flyttat till www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/?cat=234

Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det :-)

För att vara säker på att inte missa något jag skriver om mat eller något smarrigt recept så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

Ha det bra så hörs vi bland alla matinlägg :-)

Christiane sa...

Tusen takk for svar! :) Nyter bilder oppskrifter og tekster som får meg til å drømme meg bort i bloggen din :)

Rune sa...

Fine saker! Når jeg tidligere har laget slikt, har jeg brukt denne fremgangsmåten (skjønt med litt annen smak, ansjoser og slikt) med godt resultat. Når jeg nylig søkte etter oppskrifter virket det som om mange først stekte leveren, så hakket den og hadde i former. Har du noen formening om hvordan resultatet endres hvis man gjør det framfor med denne, enklere metoden?

pepperkverna sa...

Rune,lurt å salte med ansjos, det setter en herlig smak. Og så kan man jo gjerne bruke friske urter, jeg er spesielt glad i timian her. Har aldri prøvd å lage dette med forhåndsstekt lever. Vil anta at det blir "luftigere" og mer mousseaktig å bruke rå, og så får kanskje evt. tilsetningssmaker trekke enda bedre inn.

Lager tidvis crostini med kyllinglever som jeg steker,knuser med kniv/gaffel og koker litt inn med cognav og grønnpepper. REtt på små ristede baguetteskiver og serveres som tiltygg til et sprudlende glass.

Men til denne moussen foretrekker jeg å lage det med rå lever. Hege

Blog Widget by LinkWithin