Blogglisten

torsdag 26. mai 2011

Årets rabarbra

Hver vår er jeg ute på røvertokt. Jeg sniker meg inn hos venner med gammelt hus og eplehage. Ned mellom vårblomster og ripsbusker, forbi roser i knopp og helt nederst i hjørnet bak syrinen som blomstrer finner jeg den.

Årets spede rabarbra. De første kvistene om våren. Lett rosa, tynne og litt sure, før de riktig rekker å bli for sure. De får gjerne bli med hjem, med vennenes velsignelse.


Rabarbra er en vekst som lett blir glemt. I min barndom hadde alle rabarbra i hagen og rabarbrakompott til dessert var et årvisst vårtegn i nabolagets hjem. Nå har rabarbraplantene forsvunnet fra mange hager, fordi man ofte ikke ser helt hva man kan bruke den til.


Synd er det, for rabarbra kan bringe mange gleder. Den er utmerket til sorbet, saft, syltetøy, terte og ikke minst gammeldagse desserter som kald søt suppe, kompott eller rabarbragrøt. Den passer aldeles utmerket til chutney og kan være spennende tilbehør til kjøtt og fisk.


Og så til kake da. Hvert år prøver vi en ny variant, i år ble den servert lun med følge av vaniljeis. Du verden som den gledet!

ÅRETS RABARBRAGLEDE

3 egg

2 1/2 dl sukker

165 g smeltet smør

1 1/2 dl melk

4 1/2 dl mel

Rabarbra, sukker, rårørsuker,kanel
Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland inn melk, siktet mel og smeltet smør, vend forsiktig inn med en slikkepott.

Skrell rabarbra. Bruker du de førtste spede vårrabarbraene er det ikke nødvedig å skrelle. Del i tynne skiver som du vender i en blanding av sukker, rårørsukker og kanel. La ligge noen minutter.


Hell røren i en smurt og melstrødd form, legg rabarbrabitene på toppen, de synker gjerne ned under steking.Stek på 200 grader i 40-45 minutter.

9 kommentarer:

Iris sa...

Rabarbra med sukker er barndomsminner det! Nam nam! Og rabarbrasuppe, det er godt det.

sylvia sa...

mmmm så kjempegodt ut.
må lage en kake å prøve meg på sorbet,ikke tenkt på det,
ha en fin dag,
klem fra sylvia

Mariann sa...

Var ikke sen om å ta meg en tur i hagen gitt... Mmmm, for en nydelig kake det ble.

Fire Hjerter sa...

Det så jo kjempegodt ut. Husker fra jeg var liten at vi spiste rabarbraen "rå". Vi hadde et glass med sukker som vi dyppet rabarbrabe i og så spiste vi den med dertil grimaser fordi det var så surt.

Ugla sa...

Jeg så fram til litt rabarbrapai nå, men rabarbraen vår sliter litt etter flyttinga enda, så jeg satser på neste vår istedet.

Fingerbølla sa...

Spennende oppskrift...ja rabarbraen huske eg godt fra eg va lita, men det måtte være mye sukker på:) hærlig. Har lært mine barnebarn at det smake godt med rabarbra og sukker.
trur eg må prøve den oppskrifta, takk for den, og ha en fin dag og hælg.

Fingerbølla sa...

Hei på deg. Den oppskrifta så spennende ut, må kanskje prøve den en dag. Joda eg huske rabarbra fra e va lita, men det måtte være mye sukker...har lært barnebarna mine trikset og de liker det....
ha en fin dag og ei go hælg

swimzy sa...

Heihei! :)
Åhh så nydelige denne kaka såg ut :)
Har selv brukt ltit rabarbra nå i det siste, har laget rabarbrakake selv og idag lagde jeg rabarbrasaft! :)

Og mer rabarbraoppskrifter står for tur..Elsker virkelig å bruke rabarbara! :D

klem fra swimzy, på swimzys matblogg! :)

pepperkverna sa...

Tusen, tusen takk til der alle for "søte" rabarbrahilsener!!
Hege

Blog Widget by LinkWithin