Blogglisten

søndag 22. mai 2011

Rå og lekker til lyse kvelder

Risotto er for mange vintermat og tung føde. Ris, smør og parmesan er solid mat som ligger tungt og lenge i magen hos de fleste. Derfor serverer vi den oftest i vinterhalvåret.


Men her er en vri som er perfekt for de lyse sommerkvelder. Tilsatt revet skall fra økologisk sitron og servert med rå marinert laks får du en lett og sommerlig variant som passer utmerket til et glass godt hvitvin på en deilig lys vårkveld.


Risotto er enkel å lage, nesten umulig å mislykkes med, og passer derfor suverent som enkel gjestemat om noen skulle stikke innom for å nyte sommerkvelden. Risottoen må aldri "koke tørr". Og den må heller ikke stoppe å småkoke. Passer du på dette får du en perfekt risotto.


RISOTTO FOR LYSE KVELDER

Til to

Fersk salmalaks

Sitronolje

Salt og pepper

Frisk basilikum

120g arboriris
1/2-1 dl hvitvin

Ca 1/2 l kraft, kylling eller fisk

1 finhakket sjalottløk

1 fedd finhakket hvitløk

50-100 g revet parmesanost

2 ss meierismør

Revet skall av økologisk sitron

Salt og pepper


Skjær laksen i tynne strimler, bland med sitronolje, tynne strimler av basilikum, salt og nykvernet pepper.

Surr den hakkede løken blank. Ha i hvitløk og ris og surr på svak varme til risen er gjennomsiktig. Ha i hvitvinen og kok opp. Spe med 1 øse varm kraft og la risottoen småkoke hele tiden.

Ha i mer varm kraft etterhvert som denne trekker inn i risen. Fortsett slik 16-18 minutter. Smak deg frem, risottoen skal ikke bli grøt, men ha bitte litt tyggemotstand. Bare bitte litt.Ta kjelen av platen. Rør inn parmesanost etter smak og så smør. Riv sitronskallet fint, du skal bare ha det gule, rør inn. La stå og trekke en 5 minutters tid. Smak til med salt og pepper.


Server risottoen toppet med laksestrimlene.

6 kommentarer:

Siven sa...

"Risotto er enkel å lage, nesten umulig å mislykkes med..."

- Nja......

pepperkverna sa...

Hei Siven,
Risotto er fakrisk ganske så enkel å lykkes med., Bare pass at kraften du spø
er med er varm, og at kokingen ikke stopper opp. Og så bør det være "litt bit " igjen i risen. Hege

Siven sa...

Har prøvd noen ganger og resultatet har blitt spiselig, men det er ikke det enkleste jeg gjør. God sjanser for å få kleimete resultat i mitt kjøkken.

Hvis det var superenkelt så ville en vel gjerne fått litt mer konsekvente opplevelser på restaurant også? Har vært borti mye rart når det kommer til risotto altså. :)

[kjøkkentjeneste] sa...

Mmmm, risotto er nydelig! Laget en versjon her om dagen med blåskjellkraft. Jeg synes hemmeligheten ligger i god kraft, og lager alltid av skikkelig kraft og ikke buljong. Forresten hadde jeg risotto på restaurant i går med gorgonzola, valnøtter og kylling. Lurer på om jeg skal kopiere den og tilsette litt granskuddsirup over. Flotte og fristende bilder, forresten! ser godt ut. Dessuten må jeg si igjen at jeg synes det er en fornøyelse å lese innleggene dine, nydelig språk. :)

Werner sa...

Hei Hege, dette ser digg ut som vanlig. Jeg har laget råmarinert laks etter oppskrift fra deg før med stort hell! Ellers enig, risotto er ikke så vanskelig å få bra, men som med så mye annet, så er det tricky å få det til å bli michelin-perfekt!

... og forsåvidt enig med tidligere taler, restaurantene presterer mye rart på risottofronten.

Werner

pepperkverna sa...

SIven,
Ja det er nok mye rart å få ute på restaurant, både av risotto og andre retter som ikke svarer til forventningene. Var på italiensk vinbar på fredag og fikk noen aldeles forferdelige gatinerte blåskjell.......

Lykke til med neste risotto forsøk!

Til kjøkkentjeneste, takk for de hyggelige ordenen.
Risotto er blant vår yndlngsmat, du kan jo"putte hva som helst" oppi, og så er det kjapt og greit på en fredagskveld. Variant med gorgonzola og valnøtter høres godt ut, og ikke minst spennende med granskuddsirup. HAr du laget den selv?

Werner,rå laks er supert, denne risottovarianten ble veldig delikat synes jeg, med sitronskall og rå laks ble det mye "lettere".

Synes at risotto sjelden mislykkes, men jeg skal vel ikke påstå at det er MIchelin-standard på mitt kjøkken.....Sukk, sukk!

Hege

Blog Widget by LinkWithin