Blogglisten

mandag 5. april 2010

Påskens lille lam

Årets påskelam er inntatt med stor nytelse. Stor var gleden da jeg klarte å sikre meg indrefileten på årets ferske påskelam hos Meny en av de siste dagene før påske. Tenk det. Av årets lam. Fersk og lekker, ikke noe frossent her i gården, nei!Og tilbehøret var gitt. Det måtte bli noe med timian. Som regel er landsbygden i Provence vårt faste tilholdssted i påsken. Der er påsken tiden for timianblomstring. I veikanten farger de vakre lilla timianblomstene landskapet, og rusleturnen i sakte tempo langs småveiene dufter av sol og urter. Der sankes timianblomstene som får krydre de lokale lammerettene inn for hånd. Og bringer smaken av vår til det tradisjonelle påskelammet.

Uforutsette hendelser gjorde at vi dessverre måtte tilbringe påsken langt vekk fra vårt kjære Provence, så påskelammet her hjemme måtte nøye seg med fersk timian fra grønsakshandleren på hjørnet.


Smaken av hvitløk og ferske urter brakte oss en stakket stund til Provence. Når så lammet fikk følge av en god vin fra Gigondas, var vi "nesten hjemme". Og du verden så godt det var. Så denne lille avstikkeren til Provence anbefales herved på det varmeste!

HELT NYDELIG LAM FOR PROVENCE-ELSKERE
Indrefilet av lam
Salt og pepper
Olivenolje og smør
Små Rosewaldpoteter
Vårløk
Nye gulerøtter
Frisk timian
Smør
Hvitløkscremè:
Noen fedd fersk hvitløk
Fløte
Nymalt hvit pepper
Litt presset sitronsaft
Sennepssaus:
1 sjalottløk
1 ss Dijonsennep
3-4 dl god kalvekraft
Smør til montering
Frisk timian til pynt.
Kok potetene med skallet på. Skrell og avkjøl. Del i to. Forvell den nederste delen av vårløken i lettsaltet vann i to minutter, avkjøl i isvann. Høvle lange strimler av gulerøttene med en ostehøvel, eller del i staver. Forvell et minutt, og avkjøl i isvann. Ved tilberedning siles og tørkes grønnsakene godt. Stek potetene første gyldne i panne i litt smør. La resten av grønnsakene surre med de siste minuttene slik at de blir gjennomvarme. Rør inn hakket fersk timian.
Til sausen surres hakket sjalottløk myk uten å bli brun, i litt olje. Rør inn en god spiseskje Dijonsennep og la surre med et par minutter. Hell på kraften og kok inn til passende konsistens. Ved servering varmes sausen og monteres med meiersmør. Smak til med pepper og evt. salt.
Til hvitløkskremen kokes de skrellede hvitløksfeddene møre i litt fløte, miks med stavmikser og smak til med litt sitronsaft og nykvernet hvit pepper.
Salte og pepre lammefileten og stek i varm panne i en blanding av olje og smør. Lammefiletene er tynne, så de trenger kun et par-tre minutter på hver side. La hvile litt før servering.
Server filètene på en passe porsjon grønnsaker, topp med hvitløkkrem og napèr med sennepssausen. Pynt med litt frisk timian, og du er nesten i Provence.

10 kommentarer:

Unknown sa...

mhmm yummy! Happy easter!

Mosbøjenta sa...

Hei!
Takk for at du tittet innom bloggen min, ser ut som vi har litt til felles ;))
Jeg har lagt meg til som følger..
Klem

Christin sa...

Namnam, det så deilig ut :)Håper det smakte godt selv om det ikke ble i Provence :)

Gry sa...

Det ser kjempegodt ut!

pepperkverna sa...

Flohbock: Happy easter to you too!

MOsebøjenta, så hyggelig med følge da!

Basco og Christin, det smakte aldeles fortreffelig.....Men vi savner Procence da....

Til Grynokia, ja dette ble veldig godt!

Ha en fin uke alle sammen!
Hege

Efwa sa...

Ååh vad gott det ser ut!!

May-Bente sa...

Mmmm dette er virkelig godt, vi hadde nemlig lam i går vi også:=)

Klem fra meg:))

Fru Matglad sa...

Härligt med en norsk matblogg!
Tack för komplimangen, välkommen tillbaka!

Postgårdsromantik sa...

Vilken fin blogg du har!

Hur lyckas du ta så fina bilder?

Hälsningar
Anders, ej vän med kameran

pepperkverna sa...

TIl Efwa, takk for det! Har dere deilig vårvær i Arles nå? Å som jeg lengter ned...

TIL May-Bente, ja lam hører påsken til!

Takk, det samme til deg Fru MAtglad!

Hei Anders i Postgårdsromantikk, takk for hyggelig kommentar. Jeg gjør ikke noe spesielt med bildenen, bare knipser i vei. Men prøver å bruke mest mulig naturlig lyssetting.

Hege

Blog Widget by LinkWithin