Blogglisten

søndag 17. mars 2013

Mot lysere tider....

Noen ganger settes livet på vent. Og noe skjer som endrer så mye. En unntakstilstand. 

Hos Pepperkverna har vinteren vært preget av sykdom og død i nær familie.  Vi sitter igjen med savnet over det som har blitt borte, og gleden over det som har vært.  Og må klare oss videre med tomheten etter en kjær som har gitt oss så mye.

Sakte vender vi tilbake til daglig livet.  Tilbake til normaliteten i en verden som går videre. Selv om savnet er stort, er takknemligheten og gleden så uendelig mye større.  Over å ha vært velsignet med en fantastisk og kjærlig mamma og mormor i alle disse årene.


Etterhvert har også lysten til å lage mat vendt tilbake. Og til å dele gode matopplevelser med andre. Nyte gleden ved å være nære sammen på kjøkkenet.  Kose oss med minner og småbakst.  

Kjenne gleden ved å konsentrere oss om det dagligdagse og enkle.  Som å lage små franske kjeks sammen. Petits-beurre er enkle hverdagskjeks som passer perfekt til en liten sterk kaffekopp eller en formiddagste. Eller et glass hjemmelaget appelsinvin en vinterettermiddag. 

Vi baker en passe porsjon og har alltid et glass stående klart på kjøkkenbenken. Om vi skulle få lyst til å sette oss ned en liten stund og prate sammen over en tekopp og prate sammen om gode minner.  


Noen ganger baker vi dem "nature", noen ganger med delikat smak av appelsin, sitron, eller vanilje.  I dag bakte vi den sterke sorten, til minne om en sterk dame......

Petits-Beurre forts fait maison
Cirka 25 kjeks

100 g smør
130 g sukker
7,5 cl vann
225 g mel
1 ts bakepulver
40 g mørk kakao
1 ts chilipulver
1 knivsodd salt, gjerne fra Camargue


Varm opp sukker, smør, vann og salt i kjele på svak varme. Og la koke opp.  Når alt smøret er smeltet skrur du av varmen og lar blandingen hvile en 20 minutters tid. 

Sikt mel, bakepulver, chili og kakao sammen i en bolle. Hell den avkjølte smørblandingen i og rør sammen til en smidig deig. Blir den for tørr, sper du evt med litt kaldt vann.  Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskap en 2-3 timers tid. 

Kjevle så deigen tynt. Stikk ut små kjeks med passende form. Leg på bakepapirkledd plate og stek 12-13 minutter på 180 grader.  Avkjøl på rist. Oppbevares i tett boks eller glass.

Skulle du ha lyst til å bake mer er boken "Eltefritt brød og himmelske kaker", rykende fersk fra "bakermester" Ina i bloggen "Mat på bordet" full av fristende, duftende bakverk.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det var trist å høre, jeg har savnet oppdateringene dine. Kondolerer så mye. Håper dere får bedre dager fremover <3

Anonym sa...

Godt å ha deg tilbake!

Roland Dahlström sa...

Hej
Trevligt att se ett nytt inlägg på bloggen. Men synd att höra vad avbrottet berodde på.
Jag har kikat på Pepperkverna rätt många gånger,och hoppats att det skulle komma nya inlägg. Jag tycker alltså att det är en väldigt trevlig blogg. Kanske just för att om mig-beskrivningen lika gärna skulle kunna gälla mig själv: "älskar god mat, gott vin och är en smula frankofil..."
Choklad- och chilikakorna ska jag testa någon gång när jag har tid.
/Roland

pepperkverna sa...

Tusen takk for hyggelig ord.Hege

marits provence sa...

Hei Hege!
Så leit å høre om det som har skjedd i familien. Slikt setter dype spor i lang tid. Har savnet bloggen din, selv om jeg heller ikke har vært så aktiv. Hyggelig at lysten til å lage mat er tilbake. Gleder meg til å følge med fremover.
Søndagshilsen fra Marit

pepperkverna sa...

Hei Marit,
Tusen takk for omtanke og gode ord. Verden har så smått begynt å komme tilbake i "normale former", men blogglysten skranger nok litt for tiden....Hege

Blog Widget by LinkWithin