Blogglisten

fredag 23. november 2012

Skikkelig pæra

Fredagens dessert er i boks. Eller rettere sagt i glass. Et til hver.  Og så et ekstra i beredskap.  I tilfelle noen skulle trenge en ekstra dose.

Husets dessertspesialist er klar til å prøvesmake.  Og spenningen er stor. Det forholder seg nemlig slik at tiramisu hører til en av de absolutte favoritter på dessertfronten. En klar vinner når spørsmålet om dessert står på dagsorden. Utallige tiramisuer har vært utprøvd gjennom et snart 13-årig liv, så fagkunnskapen er det ikke noe å si på.


Dagens variant er med pære.  Kokt med anis, vanilje og kanel.  Som har fått trekke riktig godt inn. Litt pærebrennevin, som selvfølgelig kan sløyfes av hensyn til mindreårige og andre avholdsfolk, setter en spiss på denne varianten.  

Og har du ikke tid til å lage pærene kan du til nød bruke en boks hermetiserte.  Men jeg advarer deg, da bør du ikke be dessertspesialisten på middag........

PÆRETIRAMISU FOR EN KJENNER

2 eggeplommer
1/2 dl sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g mascarpone
1 dl pærelake
2 ss Poire Williams (pærebrennevin, kan sløyfes)
12 fingerkjeks

2 dl fløte
Litt sukker
og enda litt pærebrennevin
Kakao eller melis til å drysse på toppen
Revet hvit sjokolade

1 boks hermetiserte pærer
(kun for amatører)

Eller enda bedre:

4 pærer
1 dl vann
1 dl sukker
En bit kanelstang
1 vaniljestang
1 anisstjerne
Litt sitronSkrell, del pærene i to og skjær i litt tykke skiver.  Kok opp vann, sukker og krydderiene.  Vaniljestangen deles i to og frøene skrapes ut.  Ha både frø og stang i sukkerlaken. Legg i pærene og la trekke til passe møre.  Avkjøl i laken.  Tilsett evt. en liten sitronsprut.

Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker til tykk, stiv eggedosis. Da må du piske en god stund.  Piske mascarponeosten bløt og vend den forsiktig inn i eggedosisen

Bland laken og pærebrennevinet i en suppetallerken  Dypp fingekjeksene raskt i blandingen, en av gangen.  Monter tiramisuen lagvis, start med fuktede fingerkjeks, pæreskivene og egge/mascarponekremen, gjenta dette en gang, avslutt med pærer.   Du kan også lage tiramisuen i porsjonsglass.

Tiramisuen bør stå none timer og trekke, kan evt. lages dagen i forveien. Oppbevar kaldt.

Ved servering piskes fløten stiv med sukker, smakes til med pærebrennevin. Topp tiramisuen med kremen, sikt over litt kakao eller melis. Pynt evt med litt høvlet hvit sjokolade.  Til glede for spesialisten.

Ingen kommentarer:

Blog Widget by LinkWithin