Blogglisten

mandag 20. desember 2010

Litt på snurr

Helgen brakte oss et stort steg nærmere julen. På farefull ferd langt inn i skogen, med mor kavende i snø til livet eller vel så det ble skogens vakreste tre plukket ut og saget ned.

Hvert år reiser vi helt øverst i Sørkedalen til selvhugst av juletrær. Da skal hvert tre i skogen nøye vurderes. Nedsnødde trær børstes og ristes. Graves frem fra store snøhauger med kalde never. Og beses fra alle kanter.

"For lite." "Mangler greiner på den ene siden." "Ikke nok greiner i toppen." "Skakk stamme." "Åh, det var pent, men det blir for vidt." "Altfor, altfor lavt, det er jo så høyt under taket hos oss!"


Familien har opptil flere selvutnevnte eksperter på juletrær. Som alle har sin egen mening. Og det er alltid enda et tre å beskue, lenger borte og høyere oppe. I halvannen meter snø, med små istapper i støvlene der tærne en gang var.

Godt da at man kan varme seg med god kaffe og hjemmelaget bakst på "Sørkedalen kafè og landhandel".

Så kjører vi endelig hjem med juletre på taket, stikkende ut laaaangt etter bilen. Vel hjemme skjer det samme som i fjor, et aaaltfor høyt tre kommer ikke oppreist inn under taket. Nok en gang må saga frem.......

Nå står det høyreist og pyntet med stjerne i toppen og lyser opp i stua.Duften av ferskt grantre og en anelse røkelse blander seg med lukten nybakte pepperkaker, smultringer og våre helt egne "snurrekaker". Mens Elvis synger så vakkert at "Mama likes the roses."

I år bakte vi smultringer for første gang. Dette er bakst som familiens bestemødre har tatt seg av. Nå har de sendt stafettpinnen videre, og vi kjevler, trykker ut og smultsteker til gammel og ung. Pepperkaker har det og blitt. På kjøkkenbordet ligger nyproduserte husvegger og venter på at håndverkerne skal gå i gang med monteringen. Med smeltet sukker og melis skal byggverket reises.

Og i år som i fjor har junior bestemt at det skal være en militærleir. Er litt usikker på om det er helt i tråd med julens ånd, men vi er enige om at det er til de fredsbevarende styrker...................

Og så er noen her i huset er særs glad i kanelsnurrer. Så hver jul blir det en helt egen juleutgave: Kanelsnurrekjeksbiscotti!


SNURR MEG HER OG SNURR MEG DER
En hel haug


Deig:
400 g mel
300 g smør
175 g sukker
1 ts kanel


Fyll:
2 eggehviter
2 ts sitronsaft
1 bitte liten dæsj salt
2 ss sukker
150 g malte hasselnøtter
50 g hakket sjokolade


Elt deigen sammen og la hvile en times tid i kjøleskapet.


Kvjele deigen til ca 40x30 cm plate. det er lurt å kjevle den rett på bakepapir eller plastfolie. Blir den klebrig, kan du kjevle den mellom to lag av folie eller bakepapir.


Stivpisk eggehviter med sitronsaft og en bite liten dæsj salt. Når hvitene har begynt å stivne drysses sukkeret i litt etter litt mens du fortsetter å piske. Dette skla bli skikkelig stivt. Ror inn nøtter og sjokolade.


Smør fyllet på deigen og rull deigen sammen til en "rullekake" fra langsiden. Pakk den i folie. Legge den i kjøleskapet et par timer.


Skjær deigen i skiver på 1 cm. Stek ca 15-16 minutter på 200 grader. Avkjøl på rist.

2 kommentarer:

Bling - our elf on the shelf sa...

Jeg må snakke med mannen skjønner jeg. Uansett hvor jeg er i bloggverdenen er dere alle ute å henter deres eget juletre. Vi kjøper vårt på coopen... Ikke fult så koselig kan man si *knegg*

Desuten tror jeg at jeg må smiske litt med han så vi får pyntet det litt på forhånd. Her følges den gamle skikken med pynting seint lille julaften slavisk nemlig *sukk*

Ha en fin dag.
klem

pepperkverna sa...

Hei Siw Aina, det er jo så julekos å hente treet selv da...men du så følelsesløse føtter man får.....Hege

Blog Widget by LinkWithin