Blogglisten

onsdag 2. september 2009

Har du hundre tusen plommer.

Da kan du safte. Hermetisere. Du kan sylte, du kan fråtse i deilige smaker.Plommer er en av disse "gammeldagse" frukter som nå begynner å få sin renessanse. Du får de hos grønnsakhandleren på hjørnet, i fruktdisken hos Ica og på Meny, og er du så heldig å ha et eget tre i hagen, er høstens herligheter sikret.


Jeg er alltid ekstra hyggelig mot min gamle tante på disse tider. Inviterer meg selv på kaffebesøk, med en baktanke i hodet. Medbrakt bakverk og blomsterbukett melder jeg min ankomst en solvarm ettermiddag."Oi, så mange plommer det er i år! Skal si det treet ditt bærer flott. Er de like gode som i fjor?" Og venter bare på det etterlengtede spørsmålet: -Vil du ha noen?

Og det vil jeg selvfølgelig!

PLOMMESYLTETØY SOM FORSVINNER SOM DUGG FOR SOLEN..........

1, 2 kg plommer
600 g rårørsukker,
gjerne sukkerbiter
saft av 1 sitron
1 vaniljestang
1 dl kokende vann

Dag 1

Vask og del plommene og fjern steinene. Ha de halve plommene i en bolle sammen med sukkeret, sitronjuicen, vaniljestangen delt i to og med frøene skrapt ut. Legg i vaniljestangen og. Hell over det kokende vannet, dekk med folie og la trekke til dagen etter på et kjølig sted.

Dag 2:
Legg til side 10-20 halve plommer som du tilbereder separat: Kok opp de halve plommene med 2 ss vann. Kok i noen minutter til plommene er møre, men fremdeles nokså hele.
Hell resten av plommeblandingen i en kjele og kok opp. Bruk en hullsleiv og skum av med jevne mellomrom. Det kan lønne seg å skylle øsen i varmt vann innimellom, sukkeret " limer" seg på. La koke i 30 minutter.

Etter 30 minutters koking øser du opp plommene i en bolle. Kok inn kraften videre, 10-15 minutter. Kraften skal "lime" seg. Legg en prøve på en asjett og se om det "setter" seg.

Ha plommemassen tilbake i kjelen sammen med de halve plommene, øs opp i rene, varme glass. Lukk og sett glassene på hodet til dagen etter.

11 kommentarer:

Lappesola sa...

Denne oppskriften må jeg prøve. Victoriaplommene mine begynner såvidt å rødme på treet. Bare det kunne bli sol et par dager...

Silje sa...

Takk for hyggelig kommentar.
:)
Så mye godt du har her i bloggen din, blir jo kjempesulten jo!

pepperkverna sa...

Til Lappesola, jeg krysser fingrene for sol hos deg og plommene....

Til Silje, takk for det!
Hege

Unknown sa...

Så deilig, nesten sånn at jeg kjenner plommesmaken i munnen. Savner virkelig plommene her jeg sitter i Nord-Norge, oppvokst på Sørlandet som jeg er. Kos deg med syltetøyet ;-)

klem solfrid ¤

Anonym sa...

Liker disse innleggene dine så godt og du ga meg en knall ide.. Har lenge tenkt å plante et tre er for å skjerme litt for innsyn til uteplassen.. NÅ vet jeg hva jeg skal plante! Plommetre! :)

pepperkverna sa...

Til Sunshine, Kan tenke meg at det er et savn...Håper du får en fin høst der nord!

Til DjYalla, det høres da ut som en god ide!
Hege

Jorun sa...

Så dyktig du er! Og heldig som har en tante med plommetrær! Ha en fin dag!!!
Takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen min!

May-Bente sa...

Mmmm... plommer er herlige.
Jeg har et to år gammelt tre som bar fram 2 herlige plommer til oss i år. He,he...tro meg de ble nøye kuttet opp til 5.

klem:))

Anonym sa...

Hei.Tusen takk for hyggelig komentar på bloggen min.Jeg har en del plommer i hagen.Har laget en del plommesyltetøy tidligere.Å så har jeg hermetisert plommer det er veldig godt synes jeg.Ha en riktig fin Torsdag.Bodil

Marie sa...

Dette ser ut til å vere ei knallgod oppskrift!

Bestemor Drillo sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar.
Jeg får nesten vann i munnen når jeg ser det lekre plommesyltetøyet.
Ha en fin kveld!

Blog Widget by LinkWithin