Dette er herlig mat både for voksne og barn. Kjøtt så mørt at det kan spises med skje. Og så fullt av smak at tærne krøller seg i ren glede.
Når B. har med klassekamerater hjem, er etterspørselen etter oksens hale stor. Fordi det er så lett å spise, det bare hopper inn i munnen og smaker så veeeeldig godt. Og så kan man leke sette hale på oksen mens man venter på maten.......
Oksehaler er rimelige. Hvis du er så heldig å få tak i dem. Er du en av de få utvalgte i Norges land og rike som har tilgang til slakter, kan han sikkert skaffe. Handler du i supermarked, så spør i ferskvaredisken. De fleste kan skaffe. Her i Oslo får du det ihvertfall på Centra i Middelthunsgate på Majorstua. Der har de kjøttdisk med godt utvalg av bra kjøtt. Og oksehaler som de får hver onsdag.
Oksehaler er enkle å tilberede, de lager stort sett seg selv. De trenger lang koketid, men kan godt lages dagen før, og varmes opp.
Du trenger:
Til 4 personer
1 kg oksehaler
Noen fedd fersk hvitløk
2-3 sjalottløk eller 1 stor gul løk
2-3 kvister frisk rosmarin
1 laurbærblad
salt og pepper
2,5 dl rødvin
5 dl kjøttkraft
Salte og pepre oksehalene. Noen vender de i mel, det tykner gryten noe. Hos oss prøvervi å ikke få for mye gluten, så jeg foretrekker å la være. Og det går bra. Brun oksehalene på alle sider i litt olje i en gryte . Ta ut oksehalene og hell evt. av fettet. Ha litt ny olje i gryten. Ha i løk, hvitløk og urter og la surre to-tre minutter. Hell over rødvinen og kok opp. La koke inn litt før du har i kjøttkraften. Legg i oksehalene og sett gryten i ovnen på 160 grader. Der kan den stå tli kjøttet er så mørt at det "faller av" benet. En cirka tre timers tid. Greit å sjekke en gang eller to underveis at det ikke koker seg tørt.
Jeg serverer gjerne med hjemmelaget potetstappe. Kok opp mandelpoteter sammen med et par fedd fersk hvitløk, skrellet og delt. Når potetene er godt kokte, hell av kokevannet. Ta vare på dette til å spe med. Mos potetene og hvitløken, ha i en romslig bit meierismør, og spe med kokevannet til ønsket konsistens. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.
Server oksehalene med stappe, grønnsaker og kraften som saus. Passer fortreffelig med et glass rødvin til.
12 kommentarer:
Fantastiske oppskrifter du legger ut. Denne må absolutt testes... Hilsen Mariann ;-)
Til Mariann. Takk for det: Prøv, jeg tror ikke du blir skuffet! Hege
Hei
Her var det mye godt;-))
Lenker deg for her er det mye som må prøves.....'
Ha en fin dag med god mat;-))
Til Villmarkstausa, veldig hyggelig å bli linket! Fin dag til deg og! Hege
Det var en ide, ja! Vi har nemlig slakter, en dyktig og blid dansk en, hun kan sikkert skaffe oksehaler.
Å, dette så jammen godt ut :D
Dette så kjempegodt ut! Og jeg ser du har flere retter som frister veldig. Flott blogg! :-)
For en fantastisk inspirerende blogg!Her er mye jeg fikk lyst å prøve...får vann i munnen av bildene!
Kristin
Dette hørtes deilig ut. Du er flink til å legge ut fristende oppskrifter. Jeg skal prøve denne oksehaleoppskriften. Takk :-)
Til alle:
Det er veldig hyggelig med så mange tilbakemeldinger. Så tusen takk til dere alle for hyggelige kommentarer. Hege
Nam, dette hørtes utrolig godt ut, i tillegg ser jeg jommen at ica maxi har tilbud på oksehaler denne uken. Må bli oksehale en gang i.l.a de nærmeste dagene, da.
Jeg har fått testet hverdagsfisken din (den med parmesan og nøtter) og pot au feu, begge med stor suksess, så tusen takk for deilige & fristende oppskrifter! :-D
Hei Bravo, tusen takk for hyggelige ord. Så rart, jeg har og kjøpt oksehaler i dag. Skal straks sette gryten, så er den bare tli å vamre opp i morgen.....Ha en fin kveld! Hege
Legg inn en kommentar