Blogglisten

onsdag 7. januar 2009

Her blir det andre boller!


Nå står planlegging av vinterferien på programmet. I februar bærer det av sted. Tradisjonen tro skal vi på festival. Mens andre slikker sol i snøkledte skiløyper slikker vi i oss dagsferske kråkeboller.


Hver februar er det ”Oursinades”, kråkebollefestival, i den franske middelhavsbyen Carry-le Rouet. Helt siden 60-tallet har byen sydet av salt stemning i februar. Det som startet som en festdag til kråkebollens ære første søndag i februar har etter hvert blitt til en festival som strekker seg over de tre første søndagene hver februar. Hit trekker Marseillaisere i flokk for å nyte havets gleder.


Da serveres det kråkeboller på alle byens restauranter. I havnen dekkes langbord hvor tilreisende og lokale kan nyte herlighetene. Fra fiskebåtene langs kaien kjøpes superferske kråkeboller i dusinvis. Sprett en flaske medbrakt hvitvin, finn en plass i solen og nyt måltidet, mens hvite papirduker blafrer i vinden og praten går livlig til alle kanter.

Hele byen lukter av kråkeboller. Byens fiskehandlere og lokale fiskere fallbyr lekkerbiskener, på hvert gatehjørne er det kråkeboller. I restaurantene serveres kråkeboller tilberedt på alle tenkelige måter. Med pasta, i saus, som tilbehør, eller aller helst rå, med sitron til. Til og med bakeren har laget små søte kråkeboller av sjokolade.


Havområdet rundt Marseille er et viktig fangstområde for lokale fiskere. Her hentes fisken til Marseilles berømte fiskesuppe ”Bouillabaisse” opp, her fanges den lokale delikatessen ”Cigales de mer”, havets gresshoppe. En hummerlignende skapning med delikat hvit kjøtt.

Og kråkeboller!
Mens småbyene på østsiden av Marseille er kjente turistmagneter som Cassis, med sine flotte ”calanques”- unike og prospektkortvakre asurblå viker, den kjente vinbyen Bandol med flotte golfbaner og yrende strandliv. Byer som i sommersesongen trekker turister i stort antall. Så er småstedene på millionbyens vestside av en helt annen karakter.Der er det lite turistvennlig idyll. Ikke sjarmerende torg og små streder. Ingen attraktive sandstrender eller fasjonable motesjapper. Her er strendene steinete og stort sett befolket av lokale beboere ispedd franske turister. Vinterstid surfer brettseilerne i bølgene.

Her serverer restaurantene herlig sjømat. Her er flotte turstier helt ned i vannkanten. Her kan du få en vik helt for deg selv. Her er et av mine absolutte favorittområder langs Middelhavskysten. Her senkes skuldrene.En rusletur på stier som går helt ut på klippene ytterst mot havet er sjelebot for stressede nordboere. B. kan studere alle fossilene i de vakkert fargede steinformasjonene. Eller oppdage en firfirsle som slikker solstråler. Kjenne lukten av pinjetrærne. Betrakte lokale fiskere med store fiskestenger.


Ligge lenge på ryggen, kjenne solen, høre bruset, kjenne lukten av Afrika på den andre siden av havet. Dyppe tærne i vannet. Rusle bort på en av restaurantene og spise en fiskesuppe. Med sterk hvitløksmajones.


Og spise kråkeboller.

Vi tilbringer ofte vinterferien i Provence. Siden vi er så heldige å ha et hus ute på landet i en veldig hyggelig og levende landsby, blir som regel alle skoleferiene tilbrakt der.

Og februar er en flott måned. Været er som regel alltid vakkert, noen ganger fryktelig kaldt. Da er det minusgrader på stokken, og frysende kaldt og alle kryper sammen innendørs. Noen ganger er det nesten sommervarmt, temperaturen kryper mot både 18 og 20 grader. Utelunsjer og sommerfølelse.

Lyset er alltid så flott på denne tiden av året. Oliventrærne lyser i grågrønt, mandel og aprikostrærne blomstrer skjørt og vakkert mot blå himmel. Og mimosaene dufter ut sin gule lukt.
Og så er det kråkebollefestival i Carry!


12 kommentarer:

Ninne sa...

Å så herlig! Jeg har så vidt vært i Carry,, men det var bare for å spise litt niste på stranda på vie til flyplassen i Marseille, og det blåste enormt, så vi var der ikke lenge. Og det var definitivt ikke festival der da! Men vakkert - det var det!!

Jeg skal til Paris i vinterferien. Bon voyage!!

Berit sa...

Nå fikk jeg reiselyst!
Er glad i alskens sjømat, det er en egen tilfredsstillelse å øse gourmetmat fra havet i sunnmørsparadiset vårt.
Men kråkeboller har jeg aldri smakt, tror det er en annen art som spises enn den rosafargete vi har.

Torunn sa...

Herlighet!
Si fra om du mangler reisefølge engang da!! Jeg melder meg helt frivillig .-)

Klem

Gunilla sa...

Nej jag tror att jag avstår.
Detta ligger inte för mig.
MVH

Gunilla

Men jag kan resa till Frankrike

Maliva`s verden sa...

Oh så gøy å lese ditt reisebrev..jeg blir neste syk av hjemlengsel til mitt andre hjemland...God tur:O)
Klem fra Maliva

Anonym sa...

Kråkeboller, sier du? Det trengs det en viderekommen for å elske. Jeg avventer... :) Men stilig ser det ut, og PROVENCE da! Heerlig!

pepperkverna sa...

Til Ninne, ja det er et nydelig kystområde, fjernt fra Rivieranes fasjonable strender.....Kos deg i Paris! Hvor skal du bo?

Til Berit, så deilig å bo ved kysten og få tak i ferske sjøvarer. Har forresten spist norske kråkeboller, det var nok litt mer rosa som du sier.

Til Lyst på livet, Takk for tilbudet, ellers kan jo Provence og være romantisk, så ta med din kjære....

Til Gunilla, nei, det frister nok ikke alle.

TIl Malivia, ja, sånn er det med meg og, en liten del av meg lengter bestandig dit...

Til Janne Marijke, du burde prøve. Selv om kråkeboller nok aldri blir min store favoritt, så er det ikke verst....Og morsomt spise. Men jeg foretrekker jo blåskjell da,..

Camilla sa...

Å deilig!! Som om ikke dtte ga meg mer reiselyst... Men kråkeboller...?? Er det godt? Hadderommet fult av dem som liten etter pappas dykketurer-men jeg spiste dem aldri.

Har du forresten en oppskrift på torsk i tomasaus? tenkte jeg bare skulle prøve meg frem med en ovnsbakt variant med bl.a chili, laubær, løk, gulrot, fennikkel...Noen tips til andre godsaker?

pepperkverna sa...

Til Mormors have. Reiselysten den er der hele tiden... Torskemiddagen din høres jo deilig ut. Jeg er glad i oliven, og gjerne til fisk. Evt. setter noen kvister fersk rosmarin god smak.

Når jeg har tomatsaus til fisk gjøre jeg det gjerne ganske enkelt. Hakker sjalottløk og hvitløk, og lar dette surre i en romslig porsjon olivenolje til det er myk, må ikke bli brun. Rører inn hakket tomatkjøtt(uten skinn), vårløk, finhakket squash eller fennikel, finsnittet vårløk og litt hakket fersk basilikum før servering. Smaker til med sitron, salt og pepper. Denne "sausen" er ganske lett, og kan brukes både varm og kald.

Linda sa...

Hei. En liten hilsen fra Fr.stad. For en utrolig fin reisefortelling du gir oss. Makan sier jeg bare. :o) Det ser jo så deilig ut. Provence er helt magisk. Reiser på jentetur til Juan Les Pins i august, en årlig greie vi prøver å få til. Da er vi i himmelriket i 4 dager, bare oss selv å tenke på. Det er livet. Gir fred langt inn i sjelen. :o) Vår tur går til Thailand i vinterferien, det skal bli deilig, jeg er glad i sol og bad som du kanskje skjønner. Hei så lenge. Linda.

Ugla sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar, det er jo litt morsomt at det er flere enn familien som finner sida nyttig :-)
Har i det siste vært i "hobbyverden", men etter å ha sett bloggen din nå, så ser jeg at jeg kommer til å surfe mer på mat. Lista di over matblogger er kjempefin.
Ha ei fin helg :-)

Camilla sa...

Ah! Takk for gode tips! Dettte blir det i morgen;)

Blog Widget by LinkWithin