Blogglisten

tirsdag 15. oktober 2013

Så tårene triller

Å neida.  Pepperkverna griner ikke så ofte på kjøkkenet.  Vårt kjøkken er stort sett fylt av latter, stor matglede, innimellom noen aldeles lattervekkende mat-tabber og ellers mye tull og tøys.  Her sitter smilet løst, en god familie-kjøkkenkveld er effektiv medisin mot høstlige depresjoner.

Unntatt i løksesongen.  Da triller tårene både titt og ofte. For løk er en viktig bestanddel i vår høstlige fråtsing i markens grøde.  Løk er fantastisk råvare.  Full av smak og vitaminer er den perfekt spise en hustrig høstkveld.  I alle varianter. 
Og løken kan du tilberede på så mange måter, den er perfekt både som tilbehør og som egen rett.
Har du prøvd den bakt, fylt med Jarlsbeg, Parmesan og spinat?  Som glovarm suppe med butterdeigslok?  Eller som her, en saftig pai med smak av Italia?

Vi liker så godt disse enkle rettene som er fulle av smak, enkle å tilberede og som stort sett passer seg selv i ovnen en travel høstkveld.  Og som skaper en hyggelig avslutning på dagen.  Servert med en enkel salat og en liten skvett rødvin, foran et tent peisbål er dette den ultimate høstkos.


HØSTLIG LØKTERTE MED SNEV AV ITALIA

Deig:
225 g mel (du kan gjerne blande rug og hvetemel om du ønsker en grov variant)
2 ts bakepulver
50 g mykt smør
1/2 dl olje
2-3 ss kaldt vann

Fyll:
500-600 g løk
2 ss smør
Frisk timian
3 egg 
1 1/2 dl melk
200 g revet ost, helst vellagret 
50 g italiensk salami 
Salt og hvit pepper


Bland mel og bakepulver og samle deigen raskt sammen med smør, olje og litt kaldt vann. Bruk evt. baskemaskin. Trykk deigen ut i en springform på 24 cm, trykk den godt oppover kantene.  Sett formen i kjøleskap en times tid.

Skrell og del løken i tynne båter som stekes i smør, på svak varme i noen minuttter. Løken skal ikke ta farge.  Tilsett frisk timian og la løken avkjøle.

Pisk egg og melk sammen, pepre og evt. salte (husk at salami er salt, så vær forsiktig med saltet). Riv osten og strimle salamien.

Prikle paiskallet med gaffel før du forsteker det i 12 minutter på 225 grader.  Dekk evt. til bunnen med tørre bønner på bakepapir de første minuttene. Fjern bønnene etter 6-7 minutter, slik at bunnen også får steke litt.

Fordel løken over den forstekte tertebunnen, ha deretter på salamistrimler og revet ost.   Hell eggeblandingen over.

Stek terten på nederste rille i cirka 40 minutter, prøv med en tynn kniv i fyllet om den er stekt.  Avkjøl terten noe før den tas ut av formen og serveres. 

Passer fint med en grønn salat ved siden av.

4 kommentarer:

Torill sa...

Hei Hege,
Så hyggelig å lese i bloggen din igjen. Blir inspirert. Løk er dronningen på kjøkkenet.

Torill, Son sa...

Hei Hege,
Så hyggelig å lese i bloggen din igjen. Blir inspirert.
Løk er dronningen på kjøkkenet.

Bente sa...

Se her ja :) MAAAAT, det skal jeg ha før jeg finner sengen nå;) ikke middag kanskje, men noe enkelt. Ser ut som jeg kanskje finner noe godt å teste ut de nærmeste dagene her inne:)
Klem fra meg

pepperkverna sa...

Hei Bente, håper du kom godt hjem! Takk for hyggelig bakestund!Hege

Blog Widget by LinkWithin