Blogglisten

fredag 28. juni 2013

En anderledes and

Hvert år kommer ferien etter "just in time" prinsippet. Når den endelig er der, kunne den ikke kommet et minutt senere.....Puh!

I år som året før, og året før og ....står Frankrike på ferieprogrammet.Vi MÅ ned til gode venner, god mat, varme dager og netter. 


 Vi MÅ ligge en liten stund under oliventreet, i selskap med en god bok og et kaldt glass hvitvin fra Chateau Dorgonne.


Teaterfestivalen i Avignon, som skryter av å være verdens største, MÅ vi oppleve hvert år.  Festivalen er delt i "on" og off" del. Og "off" er langt den største, den utspiller seg på små scener, i bakgårder, på restauranter og i travle bygater.  Sjonglører, dramatikere, komikere, fiolinster, linedansere, barneteater, natt-teater, røvere, frisører, you name it, her finner du alt.


I hele julimåned er byen et eldorado for kulturinteresserte.  Det syder av liv, store og små scenekunstnere fra hele verden inntar gatene med morsomme forestillinger, seriøse forestillinger, fargerike forestillinger, triste forestillinger, dramatiske forestillinger og hysteriske forestillinger. 


Hver scene og sal er fullspekket til alle døgnets tider, i gatene er det "live performances" og gatens teater som rår.


Byen er tapetsert med lystige reklameplakater, høye rop på språk fra alle kontinent lyder gjennom gatene. Så er du i nærheten av Avignon mellom 5. og 26. juli: dette MÅ du se.  Det MÅ vi!


Og så MÅ vi ha andebryst på menyen.  Det kjøpes hos Albert og Claudette, landsbyens hyggelige slakterpar med "verdens beste" andebryst.


I kveld tar vi ferien litt på forskudd og tuner inn smaksløkene før reisen mot syd.  Da blir det:

AND À LA ALBERT
1 andebryst
2 ts Maldone eller Camargue salt
2 ts nykvernet pepper
1 ts akasie honning

SUPPE
1 sjalottløk
1 fedd fersk hvitløk
6-8 Ferske champignon, gjerne aroma.
2 ss smør
1/2 dl portvin eller sherry
2  dl god kyllingkraft
1 dl fløte
1/4 dl melk
Salt og hvit pepper

Noen små lekre aromachampignoner

Fersk spinat, feldsalat og andre unge salatblader

Bringbær og redikker til pynt.


Andebryst
Rut fettsiden av andebrystet med en skarp kniv, uten å skjære igjennom kjøttet.  Stek kjøttet med skinnsiden ned 4 minutter, snu og stek kjøttsiden 4 minutter.  Legg på en tallerken og gni brystet inn med salt og pepper, før du ringler honning over.  Legg i lett press og avkjøl.


Ved servering deles andebrystet i kuber og stekes varme.  

Suppe/saus
Finhakk sjalottløken og hvitløken.  Skjær soppen i små biter. Fres løk, hvitløk og sopp i 1 ss smør.  Hell på portvin/sherry og la det koke inn til væsken nesten har fordampet. Tilsett kyllingkraft og fløte og la koke under lokk 13-15 min. Ha i melken og kok opp.  Miks med stavmikser til luftig ved servering, smak til med salt og nykvernet hvit pepper.

Syltet sopp
Del soppen i to og la de steke i smør på svak varme til de blir "syltet".  Ha gjerne et fedd hvitøk og noen kvister frisk timian i pannen under steking.  Salte og pepre etter smak.

Legg opp andebitene med sopp, salat og dypp over litt saus som er skummet opp.  Server resten av saus/suppen i eget beger ved siden av.  Pynt med bringbær og redikker

1 kommentar:

marits provence sa...

Ønsker dere en strålende fin ferie i vakre Provence:-) Vi er tilbake Norge, i regn og grått vær, og lengter allerede ned igjen!
Nyt sommeren i fulle drag med alt som er godt:-)
Sommerklem fra Marit

Blog Widget by LinkWithin