Blogglisten

søndag 31. oktober 2010

Fyll på med antioksidanter før vinteren kommer

Kulde og mørke tider er i anmarsj. Hagen er raket og klargjort før vinteren kommer. Bilen har fått vinterdekk og i kjelleren ligger vedden stablet opp. Alt er forberedt og klart før vinteren setter inn.


Men, hva med kroppen? Har den fått påfyll av vitaminer og antioksidanter for å takle mørketiden? Hver høst fyller vi opp med motstandskraft fra naturen. Høstens ferske grønnsaker hjelper oss gjennom de lange kalde månedene før solen igjen varmer vinterslitne kropper.

Glem influensavaksine og hostesaft. Spis rotgrønnsaker, grønn broccolli, rødkål, grønnkål, røde tomater, grønne agurker, gule voksbønner og grønne sukkererter. Og ikke minst hvitløk.


Gryter som får lov å surre lenge på svak varme, fulle av smak og næring. Det er riktig høstmat for oss i nord. Som denne kalveknoken som får lov å koke langsomt mør sammen med en stor dose hvitløk. Hvitløken får først sette smak til kjøttet, så gnis noen skiver ristet landbrød inn med den kokte hvitløken og serveres som tilbehør. Stappfullt av antioksidanter.

HØSTGRYTE MED SUNNHETSGARANTI
Til 4

4 skiver av kalveknoke, ca 3 cm tykke.
2 løk i litt tykke ringer
1 gulrot i tykke skiver
Kryddderbukett av laurbær, persille og timian
1 dl hvitvin
5 dl kalvekraft
3-4 hele, ferske hvitløk
Olje til steking
Salt og pepper

4 skiver ristet landbrød

Varm oljen i en gryte og brun kalveknokene på begge sider til de er godt gyldne. Ta kjøttet ut. Ha i løk, gulrot og krydderbukett og la surre litt. Fjern det meste av fettet fra gryten. Legg kjøttet tilbake i gryten på toppen av grønnsakene. Hell på vinen og kok opp, la koke inn på sterk varme. Tilsett kraften og kok langsomt opp.

Imens skreller og knuser du hvitløkfeddene lett med en stor kniv. Legg hvitløken på toppen av kjøttet, og la gryten småkoke i varm stekeovn (170 grader) til kjøttet er mørt og løsner lett fra bena. Beregn ca 1 1/2 -2 timer koketid.

Ta kjøttet og hvitløken opp og reduser kraften til ca halvparten. Du kan evt. mose noe av grønnsakene i sausen. Fjern grønnsakene. Og smak til med salt og pepper.

Gni den kokte hvitløken over de ristede brøskivene med en skje, server brødet ved siden av sammen med nykokt broccoli, gulrot og lett dampede sukkererter.

Sammen med et glass god rødvin blir dette en skikkelig vitaminbombe!

9 kommentarer:

Werner sa...

Dette var gode råd før mørketiden... Kalv er vrient å få tak i her til lands, men det går hvis en planlegger og tar noen omveier!

pepperkverna sa...

Hei Werner, Ja vi trenger noe å stå i mot med.....Jeg får som regel tak i kalveskanker på Centra på Majorstua. Så prøv der. Hege

Janna sa...

En oppskrift som er en estetisk nytelse både å lese og å la seg inspirere av.

Det ligger forresten en award til deg inne hos meg, om du ikke forsmår...;-)

pepperkverna sa...

Janna, tusen takk for det! OG takk for hyggelige ord! Hege

Kari sa...

Oppskriften ser veldig fristende ut, men jeg synes det er vanskelig og få tak i kalv. Har sett kalvestek i noen butikker, men kalveknoker og kalveskanker er omtrent umulig og finne. Noen tips?

Kari :-)

Anonym sa...

Tommelen opp for hvitløken! Den trengs nå på denne tiden av året!

pepperkverna sa...

Hei Kari. Ja dessverre kan kalv være vanskelig å få tak i. Har du en slakter i nærheten burde det gå greit å bestille. Hvis ikke spør i butikken der du handler, kanskje de kan skaffe. Nå får skankeskiver ferdigpakket fra Norsk Gourmetkalv, og disse begynner å bli tilgjengelig i mange dagligvarebutikker. Dette re Gilde produkt som burde kunne skaffes de fleste steder. Sjekk ut: http://www.gilde.no/produktoversikt/vaare_produkter/kalvekjoett/

Lykke til,
Hege

pepperkverna sa...

TIL sunnmiddag!, yes! Du har rett. Mer hvitløk i kosten!.Hege

Kari sa...

Takk for tips!

Kari :-)

Blog Widget by LinkWithin