Blogglisten

mandag 1. februar 2010

Bare på ert

Et av mine nyttårsforsetter var å bruke mer bønner, linser og belgfrukter. Når vi er i Provence er vi alltid flinke til å bruke bønner som vi kjøper ferske på markedet. Sommeren igjennom bugner det av fristende coco blanc, coco rouge og haricots vertes på markedet. Om våren er det delikate grønne feves som frister.Dessverre er det ikke så ofte vi finner ferske belgfrukter i butikkene her hjemme. Men tørkede er et godt alternativ. Det krever bare litt mer planlegging, bløtlegging og forhåndskoking. Til gjengjeld får du flott vintermat, næringsrik, rimelig og med mye smak.

Så her kommer en utfordring til deg: Ert mer!

Prøv f. eks. denne kyllingen med kikerter som gledet våre ganer forleden kveld.

KYLLING PÅ ERT
Til 2

Erteblanding:
150 g tørre kikerter
1 sjalottløk med nellikspiker
Laurbærblad
2 fedd hvitløk
Rosmarin

Til gryten:
2 kyllinglår fra Stange/Holthe
Smør til steking
1 løk, hakket
2-3 fedd hvitløk, hakket
1 boks grovhakkede tomater
1-2 ss tomatpure
2 dl kyllingkraft
1 dl kraft fra ertekokingen
Frisk rosmarin
1 laurbær
Salt og pepper

Legg ertene i bløt natten over. Sil av og ha ertene i en kjele, dekk med vann, ha i sjalottløk, hvitløk, laurbær og rosmarin. Kok opp og skum av etterhvert. La småkoke uten lokk i 40 minutter. Sil av og ta vare på kokevannet.

Del hvert kyllinglår i to, og brun disse i en gryte som kan settes i stekeovnen. Ta ut kyllingen, og ha i løk og hvitløk som får surre på svak varme til det er mykt. Ha i tomatene, kyllingkraften og ertene. Ha i ca 1 dl av ertekokekraften. Kok opp og ha i tomatpurè, laurbær og rosmarin. Legg kyllingbitene tilbake i gryta. Sett den kokende gryten med lokk på i stekeovnen, forvarmet til 170 grader. Etter 30 minutter tar du av lokket og lar gryten stå 30 minutter til. Da bør ertene være passe kokt, smak til og ha i salt og pepper etter smak.

Server med lettkokt brokkoli.

10 kommentarer:

josimo sa...

Tusen takk for spennende oppskrift,legger den til oppskriftene mine

Ønsker deg en flott kveld

sylvia sa...

åå så nydelig dette så ut,bønner og kikerter er vel veldig sundt ja.må nok bruke det mer.
ønsker deg en flott kveld.
klem fra sylvia

Sesselja sa...

Belgfrukter er bra! Her brukes bønner, kikerter, og diverse linser som fast del av kostholdet. De havner i supper, gryter, burgere, shephard's pie, hoummus, curryretter, og mye annet. De fortjener absolutt en større plass i det norske kostholdet, så det er fint å se at du løfter dem frem. :)

Berit sa...

Takk for den! Fant masse tørre kikerter i matskapet under generalrydding, så denne skal jeg forsøke!

Hjemmelaga ertesuppe på bordet i går, så jeg er forsåvidt i rute med belgfruktene.

pepperkverna sa...

Hei Josimo, bare hyggelig!

Til Sylvia, ja det er fullt av smak i kikerter. OG så har de så lekker farge....

Sesselja, høres ut som jeg har mye å lære! Det er jo så godt, bare synd vi så sjelden finner ferske varianter. VI burde absolutt bruke dette mye mer, det er jo så godt!

HEi Berit, ja da er du jo godt i gang! OG ertesuppe er jo alltid godt!'

Ønsker dere alle en riktig fin dag.Hege

TONE sa...

ÅÅÅÅÅÅÅÅ her var det god mat....elsker god mat og vin...Men jeg er nok mer glad i den Italienske maten....og det er vel med alt....er nok født i feil land....men jeg er ene vel godt fornøyd med det!!!!! spennende å lese alle oppskrift dine...jeg må jo prøve....bønner er jo kjempe godt.....ja ja..kos deg med dagen....jeg er så heldig å være hjeme med en datter som har omgangsyken...kommer vel 2 fra skolen snart som har det samme..og FAR ER I BERLIN....de blir altid syke når han er vekke!!! men solen er her!!! Ciao

Ms BOB sa...

Tusen takk for kommentar på bloggen min. Og ja, det er noe ekstra med ting som en har hatt en stund. Og denne varianten av kikerter skal nok testes ut om en stund, har spist litt mye kylling de siste dagene....

pepperkverna sa...

Hei Tone og takk for hilsen. Huffda, håpre dere alle kommer raskt på beina igjen! Her i huset har vi og hatt en runde med samme elendighet, heldigvis var det ikke så langvarig.

Og ja, menn har enegen radar som fanger opp slike ting. De er alltid at annet sted når det setter inn.......GOd bedring til dere alle!

Tli Fruen i nr 80, takk for hilsen.
Hege

Berit sa...

Kylling og kikerter testa i går, det var skikkelig godt! Eneste ulempen er at mannfolket ble en gassressurs på grensen til det drivverdige. ;)

Georg H. Monrad-Krohn sa...

Tusen takk for en fantastisk oppskrift! Veldig bra web :)

Blog Widget by LinkWithin