Blogglisten

onsdag 11. november 2009

Jul? Alt nå?

Julen har begynt å bli synlig. Butikkene i byen har for lengst startet salget av årets julepynt, marsipangriser og pepperkakedeig fyller hyllene hos Meny og Ica. Junior i huset har begynt på ønskelisten og mormor bekymrer seg som vanlig for maten til jul. -Blir det nok? -Huff, jeg må lage litt mer sylte. Tror det ble litt lite......,sier hun som har julemat helt til påske.

Mange synes det er altfor tidlig. Og jeg er blant dem. Men forleden snek det seg en smak av jul inn i middagen. Nellikspiker og anis fikk krydre andebrystet. Og rosenkål som tilbehør.


Hermetisering i eget fett er en tradisjonell tilberedelse- og lagringsmetode i Frankrikes "andedistikt". Lår av and eller gås kokes på svak varme i sitte eget fett, gjerne smaksatt med urter. Og oppbevares hermetisert i eget fett.

Denne metoden gir en nydelig og mørt kjøtt. Du får kjøpt "Confit de canard", hermetiserste andelår her hjemme etterhvert. Ganske dyrt, men veldig godt. Du får også kjøpt andefett, slik at du kan tilberede herlighetene selv.

Vanligvis er det lårene som hermetiseres. Men man kan jo sagtens variere.......Forleden laget jeg en variant med andebryst. Som herved anbefales. På det varmeste.

FORSMAK PÅ JULEN


Et eller flere andebryst
Havsalt, gjerne maldontype
Nellikspiker
Anisstjerner
Frisk timian
Laurbærblad
Andefett

Gni andebrystet inn med salt og krydderier på begge sider. La ligge i noen timer. Tørk av krydderiene. Pepre. Varm opp andefettet og legg i andebrystet. La trekke ca 25-30 minutter avhengig av størrelse, hvis du skal spise det umiddelbart.

Ønsker du å hermetisere det, lar du det trekke 1 ½ time. Legg andebrystene på rent Norgesglass, helle over fettet til det dekker helt. Og skru på lokket. Oppbevar i kjøleskap. La brystene ligge minst i to døgn for å sette seg. Kan oppbevares 2-3 måneder i fettet. La stå kjølig.TIL SERVERING

Champignon eller annen sopp
Rødløk
Rosenkål
Aspargesbønner
Smør
Salt og pepper

Rødvinssjy
Eller prøv Tyttebærsirup med cognac fra Linnea Finnskogen.


Forvell rosenkål 3-4 minutter i lettsaltet vann. Forvell bønnene i lettsaltet vann. Del rødløk og champignon i litt store biter, la surre mykt i pannen i litt smør eller olje. Del bønnene i to og ha i blandingen. Del rosenkålen i to og stek lett i smør i pannen. Bland alle grønnsakene og smak til med salt og pepper.

Jeg servere dette med andebrystet lett avkjølt eller litt lunkent ved siden av. En nydelig kveldsrett med en ørliten smak av jul.

4 kommentarer:

Bluggi buggi blogg sa...

Mmmm, dette fikk jeg vann i munnen av. Så utrolig deilig ut.
Takk for fin kommentar hos meg :)
Trude :)

pepperkverna sa...

Takk for det, Trude. Hege

Trine ;) sa...

Dette ser utrolig godt ut!

Trine ;)

pepperkverna sa...

Hei Trine,takk for det. Jeg er veldig glad i confit. Det var første gang jeg prøvde med andebryst, og det ble veldig godt. Hege

Blog Widget by LinkWithin