Blogglisten

søndag 13. september 2009

Skogtroll 1 til skogtroll 2

Søndag bar det til skogs med hele familien. Vel utrustet for en lang ekspedisjon i villmarken. Med husets 9-årige utstyrsfrik som villmarksekspert.

Hver gang vi er i Frankrike må vi legge turen innom yndlingsbutikken til B. "Nature et devouvertes", et eldorado for eventyrlystne ekspedisjonsmedlemmer. Her finnes alt du ikke kommer til å trenge på store og små utflukter. Her kan en guttesjel med utferdstrang virkelig drømme seg bort. Og øverst på ønskelisten står walkie-talkie sett. En absolutt nødvendighet på slike farlige ekspedisjoner......

Vi ankom den fagre Maridal utpå formiddagen, vel utrustet med sammenleggbart altiett bestikksett, solcelledrevet myggjager, microfiberklut festet med sjakel i beltet, sammenleggbare turkopper til hele familien, kompass samt fløyte med ekstra skarp lyd om et av ekspedisjonens medlemmer skulle gå seg bort. Og lommelykt med hånd-drevet dynamo skulle sikre lys dersom vi uforutsett måtte overnatte i villmarken.

Ekspedisjonslederen var og utstyrt med et anseelig antall kniver dinglende i beltet. Og en Swiss Army lommekniv med alt fra neglefil til vinåpner.

Ekspedisjonens menige medlemmer tråkket etter med nistesekk. Og soppkniv og kurv. Som ble fyllt til randen. Og sikret råvarer til kveldsskos.

Så herved lyder oppfordringen til alle med utferdstrang: Ut, ut i den frie natur! Utstyr dere for store ekspedisjoner. For farefull ferd mellom tyttebærlyng og grantrær. Skogen er full av lekker sopp. Som kan bli til mange gode måltider.


SOPPLASAGNE
Til 6 personer trenger du følgende:

16 lasagneplater, gjerne grønne

SOPPSAUS:
1 liter blandet sopp
1 løk
2 ss smør
3 ss mel
2 dl melk
2 dl creme fraiche
Salt
Soyasaus

OSTESAUS:
8 dl melk
8 ss mel
1 pk frossen spinat som må være tint
3 1/2 dl ost med smak
Salt
Muskatnøtt

Revet ost til gratinering.

Jeg pleier å forkoke lasagneplatene to-tre minutter i saltet vann. Ta noen av gangen ellers klistrer de seg lett sammen.

Soppsaus
Soppen deles i biter. Løken finhakkes. Fres sopp og løk i smør til væsken har fordampet. Vend inn mel, og spe med melk og creme fraiche. Kok opp og la trekke 10 minutter. Smak til med salt og soyasaus.

Ostesaus.
Lag hvit saus ved å vispe melet i litt av melken, og kok opp resten av melken. Rør inn meljevning og kok opp. La koke to-tre minutter. Klem vannet av den tinte spinaten og ha den i sausen. Bland inn ost. Smak til med muskat og salt.

Montering:
Ha først et tynt lag ostesaus i bunnen av et smurt ildfast fat. Legg så lagvis lasagneplater, soppsaus og ostesaus. Avslutt med ostesaus. Dryss over litt revet ost og stek på 225 grader i ca 30 minutter. Server med salat og godt brød
til. Og kanskje en god rødvin......?


Og skulle du ha lyst på mer soppmat, kan jeg anbefale denne smakfulle soppretten hos Elise i "Glade dager". En av Norges fineste matblogger synes jeg!

13 kommentarer:

May-Bente sa...

Mmmm sopp er virkelig godt, har nettopp hatt meg lunsj. stekt egg med bacon og kantarell... nydelig.

klem:))

Elise sa...

Dette var utrolig morsomt skrevet, Hege. Reneste Nansen-utrustninga, hehe! Maridalen er kjent for å være et farlig område, så alle soppplukkere bør nok tenke seg grundig om før de drar dit ja.
- og takk for hyggelig link til meg med fine ord på kjøpet. Det varmet et lite bloggerhjerte:)

pepperkverna sa...

Til May-Bente, mmmm, sånn herlig lunsj da! Og det er jo noe eget med selvplukket mat.

Til Elise,ja, vi er glade vi kom fra det med livet i behold.,En vet aldri hvilke farer man kan møte......Og bloggen din er så absolutt verdt mange godord!

Hege

Velkommen til min Vinkjeller! sa...

Hei!
Vi blir både sultne og reiselystne av å lese bloggen din :-)
Kona mi likte bloggen din veldig godt. Solbærkake skal testes neste sesong (årets avling fra vår ene busk gav 3,5 kg bær, som kun ble syltet) - gøy å gjøre andre ting med bær også!

Vi er i Spania for tiden, men er svake for Provence etter bryllup i Frankrike og diverse turer tilbake senere. Har du forresten besøkt Chez Bruno i Lorgues? - vår favorittplass i Provence (men det er helt nødvendig å like trøfler).
Hyggelig at du likte bloggen min :-)

Jeannette sa...

Hello Hege,
that looks yummie. I must come back tomorrow to translate the recipe. Right now it´s too late and I´m too lazy. ;)
I must read the other posts too, I see have missed a lot in the weeks I was away from blogging.
♥ Jeannette

pepperkverna sa...

Hei Vinkjeller. Takk for hyggelig tilbakemelding. Spania hørtes deilig ut! vi reiser snart en liten snartur til Provence og gleder oss til det. Bruno i Lorgues har lenge stått på programmet, men vi har ikke fått vært der enda. Men en gang......Kos dere i Spania!

Hi Jeannette, thank you for your kind comment.

Hege

(eddas) sa...

Takk for hyggelig kommentar...blir så glad:)
Var på tur jeg og og lette febrilsk etter kantareller....men fant ingen desverre...det er jo bare så godt...
ha en fin dag
klem edda

(eddas) sa...

Var det i Maridalen du var? Det var der jeg var og...kanskje du kan gi meg kart til hvor de finnes?:)
klem

Yvonne sa...

Det høres utrolig morsomt ut. Vi har kanskje litt mindre utstyr, men ut på tur er gøy uansett. Håper ingen ble borte og måtte overnatte ute i skogen..

home 4us sa...

Mmm,fikk vann i munnen:)

Missfryd sa...

Morsomt innlegg:-)
Er veldig glad i sopp og det hender jeg plukker litt også.
Fortsatt fin uke til deg fra meg:-)

Prinsessa Silje sin verden sa...

takk, for kommentar på sia mi :) de bollan æ laga blei kjempe gode. nam nam. de ska serverese i bursdagen min, så æ hb gjestan blir førnøyd.
sopp er en god ting. det er veldig godt, men mitt problem er at æ ikke tåler fersk sopp fra butikken, men opp på boks kan æ spise. her kan man jo få nån gode tips til mad man kan spise :) kjempe!

pepperkverna sa...

Til edda, vi fant litt både her og der, traktkantarell er som regel lett å finne. Og så har vi med alle tiders soppleter på 9........

Til Yvonne, vi klarte å komme oss i hus dene gangen og......

Til home4us, ja, pussig, slik virker glinsende fersk sopp på meg og...

Til missfryd, Takk, det samme til deg

Til prinnsessa Silje, huff, så kjedelig da, å ikke kunne spise fersk sopp....Du får kose deg med noe annet godt!

Hege

Blog Widget by LinkWithin