Blogglisten

lørdag 6. mars 2010

Nattens fangst

En deilig vinterferie er over. Nylig hjemkommet med batteriene ladet til bristepunktet av god mat og vin, slappe dager, sol og en smak av vår. Provence viste seg fra en vårlig side under vårt ti dagers lange besøk. Noen dager med regn, noen dager med sol og varme. Gradestokken krøp opp mot 20 tallet. Og vi nøt vårdagene til fulle.


Lange lunsjer med god mat. Daglige rusleturer i vinmarkene hvor klipping av vinstokkene pågikk for fullt. B. for opp og ned av fjellknatter, hagen ble ryddet og grener klippet. Frokost på kafè, middag på bistro i Aix-en-Provence. Loppemarked og tur til havet. Regnværsdager med shopping og innekos hjemme i huset vårt. Lesing og Cluedo. Sjakk og mat.......

Fiskemarkedet på den gamle havnen i Marseille ble avlagt besøk. En glede å rusle blant travle handlende, fiskere og fiskekoner som selger nattens fangst fra sine små stands. Ferske fristelser rett fra havet. Her sikrer naborestaurantenes kokker og Marseilles husmødre råvarer til dagens lunjs.

Og vi rusler rundt og gleder oss over synet av Middelhavets spennende skapninger. Slår av en prat med en av selgerne, får tips til tilberedning av ulike fiskesorter. Lærer litt av en kokk som kommer forbi, diskuterer og utveksler oppskrifter med forbipasserende gourmeter.

Den gamle haven i Marseille syder av liv en tidlig morgen i vårsolen. Byen har de siste årene blitt oppgradert, sentrum har blitt ryddet og fått nytt liv. Marseille er en vakker og spennede by å besøke. Nå rustes byen til miljøkamp, trikker har kommet til for å redusere bygatenes forurensende biltrafikk. Gågater, små butikker med spennende varer. Mat, vin, møbler, klær med lekker design er å finne i smågatene rundt havnen. Spennende restauranter med velsmakende mat dukker opp overalt i byen.


Fersk fisk er Marseilles store stolthet. Den berømte fiskesuppen Bouillabasse har sin opprinnelse her. Og byen huser flere fantastiske fiskerestauranter.Vi nøt vår lille formidagstur på fiskemarkedet. En kaffe i solen. Utendørs Aiolilunsj på en av havnens mange restauranter. Og litt shopping.
Vel hjemme i kulde og snø igjen brakte kveldens måltid oss tilbake til Marseille......

AIOLI I KALD VARIANT
Lettsaltet torsk
Små søte tomater
Frisk basilikum
Olivener
God olivenolje
Sitron
Salt og pepper
Kokte mandelpoteter
Lune, med skall på
AIOLI
2 eggeplommer
Litt havsalt
2 ts Dijon sennep
Solsikkeolje
Mild olivenolje
Fersk hakket hvitløk
Evt. litt sitron
Hvit pepper
Trekk torsken i usaltet vann, gjerne smaksatt med laurbærblad og pepperkorn. Evt. litt eddik. Trekk 8-10 minutter til fisken er kokt og fiskekjøttet lett kan skilles. Avkjøl fisken til romtemperatur.
Lag aioli. Det lønner seg å bruke egg som er romtempererte. Skyll bollen i kaldt vann før du har i eggeplommene. Knus i litt salt og rør inn sennepen. Jeg bruker gjerne en blanding av oljer når jeg lager aioli, gjerne solsikke og en ikke for sterk olivenolje. Tilsett oljen først dråpevis mens du hele tiden pisker. Pass på at all olje piskes inn før du tilsetter mer gradvis i en tynn stråle. Aiolien skal bli til tykk og fast majones. Ha i hakket hvitløk. Smak til med hvit pepper og sitron.
Fjern skall og frø fra tomatene. Skjær tomatkjøttet i små terninger. Anrett den romtempererte fisken med tomatterninger, små sitronbiter, oliven, basilikum og god olje over. Et par drag med pepperkverna.
Kok mandelpoteter med noen laurbær i kokevannet, del i to og server ved siden av, med aioli til.
Litt rødvin, godt landbrød og vi er i Marseille igjen.......

15 kommentarer:

sylvia sa...

ååå sukk hjerte.
hadde jeg bare vært der...
klem fra sylvia

pepperkverna sa...

Hei Sylvia, ja det var bare herlig! Hege

Maliva`s verden sa...

Hei...velkommen hjem fra mitt andre hjemland;o) Du har vært savnet her i blogglandia.
Skjønner at du har kost deg ja...takk for at du deler dine opplevelser med oss. Klem fra Maliva

pepperkverna sa...

Til Maliva, takk for de hyggelig ordene! Og ja, vi har nyt hvert minutt, bare synd tiden flyr så fort......VI lengter alt tilbake.....Hege

Synnøve. sa...

Skulle gjerne blitt med der...
Så mye god fisk.
Skjönner du vill tilbake.

Line sa...

Så ut som en deilig tur! Jeg prøvde muffinsoppskriften din, de ble fenomenale om jeg skal si det selv! Haha! Jeg byttet ut bringebær med eplebiter som jeg hadde drysset med kanel og sukker, og hadde i en god dæsj rosiner. Det ble som små eplekaker. Kjempesaftig!

marits provence sa...

For noen herlige bilder og stemningsbeskrivelser. Takk for at du lar oss ta del i de vakre opplevelsene! Høres ut som dere har hatt en perfekt vinterferie.
Klem fra Marit

karinanna sa...

Å, som jeg misunner deg. Har vært på en 8 dagers tur i Provence. Har veldig, veldig lyst til å gjøre det igjen.
Elsket å gå på marked, ta til seg av alle de gode duftene og nyte synet av alskens krydder og blomster.
Ha en trivelig uke i hjemlandet,
og tusen takk for hyggelig kommentar på bloggen min.

Anonym sa...

Fikk ikke lest innlegget ditt, pga "Europalace spillecasino" som la seg over all teksten din. Umulig å få bort. Synd, hva har de med mat og deilige reiseskildringer å gjøre? Hilsen Irene

Christina Franksdatter sa...

Jeg må bare få lov til å si at denne bloggen virkelig er noe av det beste jeg har lest på lenge!
Jeg ser på meg selv som over gjennomsnittet opptatt av mat, og har lest mange matblogger, men denne "blew me away". Jeg startet i går kveld, og fortsatte lesingen da jeg våknet i dag, fantastisk!
Men - skal jeg prøve meg på alle disse dessertene blir det MYE trening på Elixia fremover... ;)

Jeg gleder meg allerede til neste besøk!

Hilsen fra Christina

pepperkverna sa...

Hei Synnøve, ja der er det alltid noe som frister, og så er det så ferskt, så ferskt!

Line, det høres godt ut!

Marit, tusen takk for hyggelige ord. Er du i syd eller nord nå...?

TIL karianna, ja Provence er en god opplevelse. Jeg og elsker å handle på marked der, alle gode lukter og vakre farger.

Irene, huffda, håper jeg ikke blir offer for spillegalskap!?!

TIl Christina, tusen takk for de hyggelige ordene, det er veldig inspirerende med slike hilsener!

Hege

n o r d i n g å r d e n sa...

Så fantastiskt! Tack för att vi fick följa dig på denna härliga semestertrip, åh vad man längtar till havet, båtar,fisk, god mat o loppis... Mari.

pepperkverna sa...

Hei MAri, takk for hilsen. Ja, det var en flott uke....Hege

Christin sa...

Får bare enda mere lyst til å reise til Frankrike jeg nå :)Herlige bilder.

pepperkverna sa...

Hei Christin og Basco, takk for de hyggelige ordene. Hege

Blog Widget by LinkWithin