Blogglisten

fredag 27. august 2010

Og så var det fredagsfisken.

Vi glir langsomt ut av feriemodus og inn i dagliglivets rytme igjen. Tidlig opp om morgenen, korte lunsjer og arbeidslivets gleder preger nå dagene. Og så fredagsfisken da. Den hører til i vår normale tilværelse.

I dag skal den får følge av olje og urter, for å holde på feriesmakene litt lenger. I sommer lærte jeg et nytt knep med urteolje. Eric Sapet, som er mesterkokk og innehaver av stjernerestauranten "La petite maison" i "vår" lille franske landsby Cucuron, deler villig av sine kunnskaper. Husets spisegjester, naboer og tilfeldige forbipasserende som stikker nesa inn på kjøkkenet mottas med varme og vennlighet av matglade Eric. Her er det ikke en brølende stjernekokk, men matglade og trivelige Eric som hilser alle velkommen.

Og etter en liten prøvsmak hos Eric oppdaget jeg fort at urteolje ble løftet mange hakk ved å mikse med en klype Camarguesalt eller to. Og at basilikum gjerne kan få følge av persille. Basilikum mister fort fargen når den mikses med olje, men blander du inn persille beholdes den delikate grønnfargen. Og smaken er bare topp.
Og akkurat nå er de norske grønnsakene også på topp. Ferske og flotte og lett å få tak i. Så nå må vi benytte anledningen og fylle opp med sunne og fristende smaker.
FREDAGSFISK MED FERIESMAK
Uerfilet
Salt og pepper
Olje til steking på grillpanne
BLOMKÅLKREM:
Blomkål
Fersk revet parmesan
God olivenolje, ikke for kraftig på smak
Salt og nykvernet hvit pepper
Rå nypoteter i skiver på 1/2 cm
URTEOLJE:
1 del frisk basilikum
1 del frisk persille
1-2 klyper Camarguesalt, Maldonesalt e.l.
Rødløk i skiver
Urteolje:
Miks salt, basilikum og persille med en god olje.
Del blomkålen i buketter og kok til mør i saltet vann. La renne av. Miks med stavmikser sammen med olje og parmesanost til passe kremaktig konsistens. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.
Dypp potetskivene med olje og stek på grillpanne.
Stek fiskefiletene, bruk gjerne en grillpanne. Jeg har en egen grillpanne jeg bruker til fisk, så slipper jeg å får "fiskesmak" på kjøttet.
Skjær rødløken i litt tykke ringer som får syde litt i pannen. Ikke for lenge. de blir best hvis de får beholde litt av "sprøheten", men de må ikke være helt rå.
Server fisken på en seng av blomkålkrem, og naper med urteolje. Topp med rødløken.

5 kommentarer:

Trine ;) sa...

Velkommen tilbake! Det høres ut som om dere har hatt noen fine og minnerike uke ferieuker. Gleder meg til å høre mer om det! Gleder meg også til treff i løpet av høsten! Det blir spennende!

Klem, Trine

pepperkverna sa...

Hei Trine, takk for det! Ferien var flott og det føles litt tungt å komme i gang....Skal bli veldig morsomt å treffe deg og andre matbloggere! Hege

Monica sa...

Dette så helt nydelig ut. Skal prøves ut!

Werner sa...

Hvis alle lagte fisk som deg ville andelen "liker ikke fisk" vært kraftig redusert her i verden!

pepperkverna sa...

Hei Monica, det ble ganske så godt mottatt her i huset, så prøv gjerne!

Werner, takk for de hyggelige ordene. Fisk er populært her i huset også hos besøkende barn, særlig filet uten bein.....Vi synes fisk er fristende, og så kan det jo varieres i det uendelige! FOrresten, den bryllupsmenyen din så bare herlig ut.....

Hege

Blog Widget by LinkWithin