Blogglisten

tirsdag 30. september 2008

Endelig ferie! Og hjemmelaget foie gras.

Kofferten står pakket og klar. Ute er det grått og regn, men i Provence skinner solen. Deilige varmende solstråler, 23 grader og skyfri himmel. Nå skal livet nytes.En deilig lunsj i solstrålene under platantrærne på Place de l`etang i vår hyggelige landsby. Det må vi ha på den første dag. Restaurant La Cave serverer fantastisk lekker og smakfull dagens tre retters lunsj til 16-17 eruo. Her er alt hjemmelaget, og kokken deler gjerne sine hemmeligheter.

En annen kokk som og deler av sine hemmeligheter er Eric Sapet, stjernekokk med lang merittliste, og eier av byens "fjongeste" restaurant, "La petite maison". Her er det kokekurs for 6 deltagere hver lørdag. Og rekker jeg det, blir jeg med på lørdag. Da står steinsopp på menyen. Steinsopp farsert med foie gras. Og farsert kylling med steinsopprisotto som hovedrett. På steinsoppsaus. Det må jeg få med meg. Sjekk ut høstens kursprogram, her er mye snadder.


Og så blir det kaffe i solen på Cours Mirabeau i Aix-en-Provence.

Filosoferende over en fransk avis, mens folk sakte rusler forbi.

Søndag står antikvitetsmarked på programmet.Kanskje blir det skattejakt på lokale antikvitetsmarkeder. Her er noe for enhver lyst og smak! Eller kanskje en tur til antikivitetsbyen framfor noe Isle sur la Sorgues. Her er søndagsmarked og bruktmarked. Og den gamle garveribyen er stappende full av antikvitetshandlere som er oppe i week-enden. Her er mye gammelt og vakkert, mye gammelt og rart, mye gammelt og stygt!
Og store og små kan gjøre fine funn. Av ting med sjel og tegn på levet liv.


Kanskje finner vi noe som er til nytte. Eller noe som er til glede. For liten og for stor.Og så vårt absolutte must og store luksus: HJEMMELAGET FOIE GRAS!

Ikke så lett å få tak i fersk foie gras her hjemme, men noen få steder kan man få frossen foie gras. Det er enkelt å lage, og morsomt å servere.

1 foie gras fersk eller tint frosset
15 g salt pr kilo
1 g malt hvit pepper pr kg
litt malt muskatsøt hvitvin, type muscat e.l. Alternativt kan portvin brukes.

Rens foie gras for sener og årer. Gni inn krydderet. Marineres i vin i 24-48 timer i kjøleskap. Ta foie grasen ut av kjøleskap en to-tre timer før steking, slik at den får romtemperatur.

Stek i form under tett lokk, på 120 grader i 6 minutter pr kg. Dvs at en foie gras på 1/2 kg steker i 30 minutter. Foien grasen må være dekket av veske under stekingen, så pass på at vinen dekker. Eller fyll evt. opp med kokende vann.

Avkjøl og la sette seg minst et døgn i kjøleskap før servering. Serveres med toast, syltede grønne tomater, eller portvinsgele. Et glass søt vin, som Sauternes eller Muskat hører til.

10 kommentarer:

Lyst på livet sa...

Det er jo som å komme til himmelen og komme inn her hos deg!
Vet du hva? Jeg har aldri vært i Frankrike jeg......

Kos deg masse og god tur :-)

Torunn

pepperkverna sa...

Hei Torunn, Tusen takk for hyggelige ord. Og Frankrike må du bare besøke. Det er mange flotte områder, mye god mat og flotte råvarer. Og overalt spor av historie som gir en egen litt "slitt" sjarm. Hege

hvorfor ikke... sa...

oh! Det er jo som en smak av Provance dette...har forresten aldri vært der...men drømmer om det.
Takk for hyggelig kommentar, da fant jeg deg og fikk meg en hærlig avkobling...sånt gjør meg glad!
Kos deg videre!
smil Torunn

Magny sa...

dette var bare herlig, herlig , herlig...
vi reiser hvert år til Provence ;)
koooos dere~~~~'¨~~~ '~~ ''

Nyperosa sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Nyperosa sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Nyperosa sa...

Først nå ser jeg det er
godkjenningen som magler,
pytt, pytt : )

pepperkverna sa...

Hei hvorfor ikke og Magny, og tusen takk for hyggelige hilsener. Feiren var deilig, i dag er det tilbake til hverdagen. Hege

pepperkverna sa...

Hei Nyperosa, Så hyggelig at du har linket meg! Hege

pepperkverna sa...

Hei Nyperosa, Så hyggelig at du har linket meg! Hege

Blog Widget by LinkWithin