Blogglisten

torsdag 25. september 2008

Åh, som jeg gleder meg.


Høstferien nærmer seg med stormskritt. Og snart, snart er vi i Provence for å lade opp batteriene før høstmørket setter inn for alvor her hjemme.

For oss er høsten en av de fineste tidene på året å komme dit på. Sommerens mange turister har reist, den tunge varmen er over, og livet på landet er tilbake i normal gjenge. Høstens farvepalett kan så vidt skimtes i vinmarkene og innhøstingen av årets druer er i full gang. Traktorlass på traktorlass med nyplukkete druer ruller forbi på vei til den lokal co-operativen.

I vår lille landsby ligger et av fylkets største co-operativer. Og gjærdunsten ligger tung over byen disse klare, vakre høstdagene. Drueavfallet samles opp i store hauger på utsiden av co-operativen før det fraktes bort. Det er flott å oppleve hvordan dagliglivet i landsbyen preges av årets gang. Og at arbeid med markens grøde fremdeles er et viktig element i livet her.


Drueleveranse til Cave Cooperative i Cucuron.På markedene kjøper du nyplukket sopp, og høstens ferske grønnsaker. Det er fremdeles noen få fiken igjen på treet, og snart kommer årets første oliven. ”Olives cassè”, som blir lett knust for å få ut bitterstoffene, og får trekke i en lake smaksatt med fennikelfrø.
Morgenhandel på markedet i Aix-en-Provence.


En liten uke i skolens høstferie er all tid vi får, så den må nytes til fulle. Og det er så mye vi vil. Mye god mat å spise, mye god vin å smake. Sopptur i Luberonfjellene, innkjøp på de lokale
markeder, tur til Middelhavet. Kaffe på vår hyggelige lokale kafè, et par lunsjer på en av byens restauranter, og flere handleturer til landsbyens slakter.
En rusletur langs vinåkrene for å plukke urter og smake på årets druer. Middag med gamle venner. En klatretur på ruinene av landsbyens gamle forsvarsverker. Og B. og pappa må absolutt sparke fotball i nabolandsbyen Lourmarin, mens mor handler på fredagsmarkedet. En stor boks av verdens beste tapenade (purè av oliven) hos ”tapenademannen”. Garantert hjemmelaget. Og så gjerne en tur på det daglige fiskemarked på gamle havnen i Marseille. Ferskere fisk får du ikke. Oppdage nye smaker og gjennoppleve gamle. Fråtse i ost og vin, patè og pølse. Og slakterens gode skinke.

Frokost i vakre Aix-en-Provence er obligatorisk, helst på tirsdag, torsdag eller lørdag som er markedsdag. Da nyter vi firestjerners frokost på ”Brasserie Unic”. Med friskpresset juice, varm drikke, rykende fersk baguette med smør og syltetøy, croissants og briocher. Og favoritten: fromage frais med akasiehonning og friske frukter. Mens vi betrakter den livlige grønnsakshandelen på ”Place Richelme”, hvor sollyset faller så vakkert mellom platantrærnes blader.

Lar solen, fargene, luktene og lydene synke inn. Og holde oss varme til vi kommer tilbake.


I mellomtiden lager vi fransk frokost her hjemme med cafè au lait, og-

1 beger Kesam
Blåbær og bringbær, eller andre bær som frister
Akasiehonning
Og store havregryn og hakkede nøtter som ”stekes” lett gylne i tørr panne, Helt på slutten røres inn 1-2 ss akasiehonning som røres godt inn i blandingen slik at alt blir dekket av et sprøtt honninglag.

Rør godt med akasiehonning i kesam, dryss over nøtte/havreblandingen og pynt med friske bær.

6 kommentarer:

Lekkermunn sa...

L'Unic duger til det meste, fra frokost, til Pastis eller sene nattedrinker. Mye brukt i et og et halvt år (dog mindre enn favorittene Café du Cours og l'Archevêché)

pepperkverna sa...

Den siste har vi aldri prøvd tror jeg. Det må stå på programmet nå, hvis vi finner den.....

kokkene i granhauglia sa...

Nå fikk jeg veldig lyst til ut å reise. Herlige beskrivelser og betraktninger som er behagelige å lese. Sulten ble jeg også :-).

pepperkverna sa...

Til kokkene: Kom gjerne med...

Lekkermunn sa...

Den ligger vis-a-vis gamle universitetet (Science Po) ved siden av katedralen, er det ikke Rue G de Saporta. Vet ikke om de har stengt middagsserveringen for vinteren, men de har iallefall lunsj.

pepperkverna sa...

Nå husket jeg den. En sjarmerende plass og et innbydende sted.

Blog Widget by LinkWithin