Blogglisten

torsdag 9. oktober 2008

DRUEHØST I PROVENCE

Ferien er over og vi er vel hjemme. Dagene var varme, og opplevelsene mange. Her kommer et lite ferieminne.

Høsten har kommet til Provence. Turistene er borte og vinhøsten på det nærmeste over. Ved de lokale vin co-operativer går trafikken tett. Traktorer står i kø, tilhengerne er fylt til randen med druer. Det tømmes, det snakkes og gestikuleres. Det smakes og diskuteres. Her arbeides på spreng med mottak og innveiing. Utenfor ligger store hauger av presset drueavfall, som svøper landsbyen inn i en eim av gjærdunst.

Ute har vinmarkene så vidt begynt å rødme i høstfarver. Dagslysets rene klarhet bringer bud om vinterens komme. Dagene er varme og rolige, nettene kjølige. Nå starter høstingen av spisedruer, eller Raisin de Table (borddruer), som franskmennene kaller det. Nå er den gode sødmen der.

Departementet, eller fylket, Vaucluse, med den gamle pavebyen Avignon som hovedsete, har inntatt fransk førsteplass når det gjelder produksjon av muskatdruen. En drue som i vinsammenheng kun brukes til dessert- og aperitifviner.

Muskatdruen skal ha lang solmodning, og høstens kjølige netter for å få sin søte smak. Og når plukkerne har gjort seg ferdige med vinmarkene er det spisedruene som står for tur. I motsetning til vinhøsten som i økende grad foregår maskinelt, håndplukkes muskatdruen. Her går man forsiktig til verks, hver klase renplukkes, før den godkjennes for salg. Sakte fylles kassene, før de transporteres via lokale oppsamlingsstasjoner, videre ut på det franske marked.

Og druer er ikke bare bordpynt eller fast innslag på fruktfatet. Druen er spekket med antioksidanter og andre gode hjelpere som beskytter vårt hjerte-karsystem og kan hemme kreft. Det høye sukkerinnholdet gjør at de likevel ikke skal spises i store mengder for ofte. I Frankrike bruker man druer i matlaging, gjerne både i hovedrett og dessert. Prøv denne oppskriften med druer i maten.

KYLLING MED SØTT FØLGE
Til 4 trenger du

4 kyllingbryst
4 skiver pancetta eller tynt bacon
4 stilker frisk rosmarin
2 løk
1,5 dl fløte
1 ss sterk sennep, helst Dijon
15 g smør
1 ss olje
150 g stenfrie grønne druer
150 g stenfrie blå druer
Salt, pepper

Skjær løken i skiver. Salte og pepre kyllingfileten, legg på en rosmarinkvist og surr baconet rundt. Fest med en trepinne/cocktailpinne. Brun kyllingbrystene 5 minutter i en panne, sammen med løken. Tilsett fløten og kok 5 minutter på svak varme. Rør inn sennep. Tilsett druene og la trekke et par minutter til gjennomvarme. Server med hjemmelaget potetmos.

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Heisan =) Takk for besøk og hilsen :O=) For en koselig blogg du har. her kan en plukke oppkrifter etter smak og behag. Så hyggelig da=)
Fransk er deilig=)Nyt fredagen : Klem Kerstin

pepperkverna sa...

Hei Kerstin, Takk for hyggelig hilsen. Og ja, det er mye godt og franskt! Hege

Monkis sa...

Hei, dette så fantastisk godt ut! Må teste det en dag.

Monkis

pepperkverna sa...

Hei Monkis,
Får håpe det smaker. Hege

Camilla sa...

Hva gjør jeg nå da? Skulle ha en skikkelig lettvindt middag i dag (risgrøt)!De neste dagene som følger står det både pinnekjøtt fra Strøm Larsen og mormors hjemmelaget lunchbord på menyen. Men jeg må jo ærlig innrømme at risgrøt ikke er noen høydare, og spesielt ikke etter å ha sett igjennom denne siden. Vil ha kylling med druer, jeg...;)

pepperkverna sa...

Hei Camilla,
Prøv den du, og så kan du jo ha "noen duer" i glasset, siden det er mandag......Hege

Blog Widget by LinkWithin