Blogglisten

fredag 19. september 2008

De gode råvarene.

En tidlig aprilmorgen hos fiskehandleren på Place Richelme i Aix-en-Provence


Å kunne handle ferskvare i gode matbutikker er en stor glede for oss matmennesker. Dessverre er den gleden ikke så utbredt her i Norge. Gode ferskvarebutikker er sjelden vare her til lands. Vi oppholder oss en del i Frankrike, hvor ferske råvarer heldigvis fremdeles kan kjøpes over disk hos den lokale slakteren. Eller fra grønsakshandleren eller ostemannen på et av de mange lokale ukentlige markeder. Selv om de nok sliter med supermarkedkonkurransen der og, alle de mange små slakterne, delikatessebutikkene, fiskehandlerne og ostebutikkene og alle markedshandlerne. Blir de borte er det begynnelsen til slutten på det Frankrike vi elsker…..

Forrige helg var viet familiebesøk i Sandefjord. En av gledene der er det faste besøket hos Brødrene Berggren på brygga. Fantastisk fin fiskebutikk, med stort utvalg av fersk fisk. Berggren er også fiskemottak, og kan derfor friste med litt mer sjeldne fiskeslag som du sjelden finner i supermarkedenes fiskedisk. Sist helg var det saftig brosme som fikk holde risottoen med selskap. Servert med hjemmelaget dillolje.


Lørdag morgen, så tidlig vi orker for å unngå køen, er vi på plass for å sikre oss noen godbiter. Her er hjemmelagede fiskekaker, fiskepudding, ymse sildeslag og salater. Et par varmretter, husets faste fiskesuppe og fylte vårruller er alt på plass i varmdisken. Velfylte disker med nykokte krabber og reker, lekre, rosa sjøkreps og flat og rund fisk av ymse slag. Fileter og hele fisk. Og hyggelig betjening. Junior på 8 får lov til å studere lokalfisket hai og store breiflabbgap og blir gjerne tatt med på bakrommet for å se på en underlig fisk.

Mens mor går berserk i diskene. Herfra kommer jeg alltid med velfylte poser, som regel altfor mye for et kort helgebesøk. Og alltid med en bit av husets egen røkelaks. Den ligner ikke mye på den du finner vakumpakket hos Ica.


Det er fremdeles et lite stykke igjen. Så i kveld blir det røkelaks forrett. En god hvitvin fra Condrieu i Rhonedalen i glasset, og vi får en god start på helgen.


God helg til alle!

LAKSESYMFONI
Til 6 personer

6 skiver god røkelaks
2 dl fløte
Saft av 1 sitron
Dill
Basilikum
Rød og sort fiskekaviar

Pisk fløten stiv. Smak til med sitron, og bland med finhakket dill, basilikum og nykvernet hvit pepper. Legg et lag urtekrem i bunnen av et glass, legg på et tynt lag med sort kaviar, deretter rød kaviar, topp med krem. La glasset stå et par timer i kjøleskap for å sette seg. Ved servering legg på en liten skive tynnskjært røkelaks, dill og litt rød kaviar.

Ingen kommentarer:

Blog Widget by LinkWithin