Blogglisten

onsdag 24. september 2008

Med tårer i øynene.


Nå er den her. Grønsakhyllene bugner av fersk løk. Skinnende lysegul og blank, eller rød og lekker ligger den der. Den er så full av ”godt for helsen” at den nesten er som medisin å regne.

Løken hører til blant våre eldste grønsaker. Allerede for over 3000 år ble den brukt i det kinesiske kjøkken. Opp gjennom historien har løken vært en viktig del av verdens kosthold. Den har blitt brukt både som betalingsmiddel til soldater, og mat til egyptiske slaver. Brød og løk var mat som ga slavene krefter nok til å bygge pyramider. Løk er rimelig snaddermat. Og akkurat så full av smak som vi trenger nå når høsten gjør sitt inntog.


La oss ta løken i bruk!


LØK MED FYLDIG SMAK TIL KVELDSKOS
Smaker herlig som de er, men er også supert følge til fisk og kjøtt.

4 gule løk
4 røde løk
240 g hakket spinat, du kan gjerne bruke frossen. Den må tines og rennes godt av.
70 g revet parmesan
150 g revet vellagret Norvegia
3 eggeplommer
1 fedd hvitløk
Salt og pepper

Saus
2 dl grønsaks- eller hønsebuljong
½ dl tørr sherry hvis du har

3 ss revet parmesan

Kok uskrellet løk, to om gangen, i 2 minutter. Ta opp og avkjøl litt. Skjær et par cm av toppen og trekk skallet av. Hul ut til det er ca 1 cm igjen. Det går lettest med en liten, skarp rotkniv.

Press fuktigheten godt ut av spinaten og bland med ost, egg og finhakket hvitløk. Smak til med salt og pepper før du fyller blandingen i de hule løkene. Sett i ildfast form, og dryss over parmesan.

Kok opp buljong og smak til med sherry. Hell i fatet. Stekes på nederste rille i 30- 40 minutter på 250 grader. Server med fransk landbrød.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt frantastisk!

Blog Widget by LinkWithin