Blogglisten

mandag 5. januar 2009

Nå er det over for denne gang.


Julen er over for denne gang. Lørdag var dagen for julens høydepunkt, den årlige julefesten. Store og små benket seg oppå hverandre, under hverandre og ved siden av hverandre ved juledekket langbord på kjøkkenet. Det er utrolig hvor mange man kan få dyttet inn når viljen er der…….

Hvert år avslutter vi julen med skikkelig julefest, huset fylles med store og små. Vi spiser, drikker, prater og ler. Går rundt juletre, vasser i hauger med granstikker mens vi synger julesanger av full hals. Du grønne glitrende. På låven sitter nissen. Så gjør vi så, når vi…. Til slutt spiser vi franske oster. Og så er julen over.

I går ble julen ryddet ut, og våren kom inn. Nå står primulaer og vårbuketter på alle bord.
Treet ble tømt for pynt og slapp sine siste stikker på vei ut døra. Julestæsjet er pakket vekk, og Morten julemus som hver jul har oppgaven med å ønske velkommen ute på trappen har fått fri.



Og i gryta er julematen avløst av andre smaker. Mens vi sopte stikker fra gulv og vegger, snek liflige dufter seg rundt i leiligheten. I går var det jambalya på menyen. Den smakskraftige retten fjernet de siste rester av julefett. Og varmet skikkelig en kald vinterkveld.


JULENS PUNKTUM - JAMBALAYA MED SMAK
Til 2 personer

2 kraftige kyllinglår fra Stange
1 hakket løk
2 fedd hvitløk hakkede
2 dl arboriris
4-5 dl god kyllingkraft, varm
1 grønn paprika i biter
½ rød chili i ringer (jeg fjerner det meste av frøene)
8 cherry tomater
Chorizopølse eller annen pølse med smak.
(jeg bruker den milde utgaven av chorizo)
2-3 finhakkede vårløk
Sambal olek (chilipasta)
Salt og pepper

Del hvert kyllinglår i tre biter. Fres i en gryte i litt olje til gyldne. Ha på løk, hvitløk og ris, og fres videre. Ha i kraften (2 dl) og la koke opp. La det småkoke og ha i paprika, chili og hele småtomater. La småputre under lokk til risen er mør og kyllingen gjennomkokt. Sjekk innimellom om du må ha i mer kraft. Kutt pølsen i skiver og stek i panne. Ta gryta av varmen og bland inn de stekte pølseskivene og vårløken. Smak til med salt, pepper og sambal olek. La stå og trekke to-tre minutter før du serverer en dampende, sterk og kraftig smaksbombe.



10 kommentarer:

Japsee sa...

Dette hørtes ut som noe jeg kunne likt:) Masse smak!

JUlen ble kastet ut her 4juledag, da orket jeg ikke mere. Men det er jo ikke alle som er så ekstreme som meg da:)

Gleder meg selv til å komme meg avgåre og kjøpe vårblomster.
Ha en ellers fin dag.

Anonym sa...

Godt nyttår og vel overstått :)

Anonym sa...

Du, hva er den delen som stikker ut fra tomaten der? Det ser ut som noe muggent og grått som kommer ut av tomaten. Av ren nysgjerrighet, selvsagt. Jeg må få fred på dette området før jeg klarer å se mer på bildene :/

pepperkverna sa...

TIl Japsee, ja her finner du mye smak! Fort deg ut og få våren inn. Ha en fin dag du og!

Til Sol, takk det same.

Tli Terje. Det er nok kyllingbenet som skremmer deg slik. Ikke noe å¨være redd for, det er det som er med på å sette god smak!

Hege

Anonym sa...

Ah, visst er det det. Jeg trekker tilbake hva jeg sa.

NUSSE sa...

Award til deg inne hos meg :-)

pepperkverna sa...

Til Nusse, Tusen, tusen takk. En hyggelig start på det nye året. Det setter jeg veldig pris på. Hege

Anonym sa...

Så koselig det ser ut! Vi har også kost oss i julw-/nyttårshelgfa, og i dag rydder jeg jula ut!!

Silje sa...

Åh, dette var en hærlig blogg! Gud, så mye godt du lager!! Her kan jeg hente myyye inspirasjon, tusen takk!:)

Anonym sa...

Hei.
Håper kokuskaken vil smake.
Her hos deg var det jammen mye innspirasjon til god mat.
Siden din er herved lagret! :)

Blog Widget by LinkWithin