Blogglisten

onsdag 14. januar 2009

Pannekakedessert du ikke har fått før.


Jul, nyttår og bursdagsfeiring for junior er overstått. Nå har hverdagen gjort sitt inntog i heimen. Og på matbordet.

Siden livet består av flest hverdager, synes jeg hverdagsmaten er veldig viktig. Å lage lekker og velsmakende festmat er noe som mange gjør bra. Men, det vi spiser hver dag er det som legger grunnlag både for helse og gode vaner. Og ikke minst er hverdagsmaten viktig for barns forhold til mat og gode matvaner.

Matglede og nysgjerrighet på ny mat er viktig å dunke inn i den oppvoksende slekt. Men i travelheten de fleste av oss opplever i hverdagen syndes det nok mye mot dette. Også her i huset. Derfor prøver jeg, i hvert fall et par ganger i uken, å lage noe som ”løfter stemningen rundt bordet” en smule. Og skape litt glede i hverdagen.

Og det skal jo ikke så mye til. Bruke andre tallerkener. Jeg kjøper ofte koselige, lekre, rare, vakre osv. tallerkener på franske bruktmarkeder. Og dekker hverdagsbordet med. Eller, en annerledes måte å servere det kjente på. Det er ofte nok. Så her kommer mandagens dessert, pannekaker på en ny måte.
MANDAGSPANNEKAKER

4 eggeplommer og 5 eggehviter.
30 g rosiner som får trekke 1 times tid i litt vann.
120 g mel
50 g sukker
1 knivsodd salt
1 ts vaniljesukker
4 dl melk
½ ss smeltet smør

4 søte epler
Smør til steking

Melis

Pisk eggeplommer og sukker godt. Tilsett melk, vaniljesukker og sikt inn mel. Ha i det smeltede smøret. Rør inn avsilte rosiner. Stivpisk eggehvitene med en klype salt og bland forsiktig inn røren. Stekes gylne i smør, på begge sider. Hold pannekakene varme til alle er ferdig stekt.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og del i båter. Stek i smør.

Del hver pannekake i strimler, server med de stekte eplebåtene og et dryss av melis over. Drypp gjerne en teskje vaniljekesam over eplene. Eler server med en god vaniljeis til.

16 kommentarer:

Lyst på livet sa...

TAKK!!!
Takk for at du setter pris på skikkelig hverdagsmat også! Det er nok av dem som svarger til Garndiosa (hurra, nå fjerner de paprikaen og siste rest av pappsmaken!) og pølser flere ganger i uken, om ikke ungene får beskjed om å ta seg ei skive.

Nei, det er viktig å gi fra seg gode matvaner. Det er ikke alltid så avansert her til hverdags heller, men like vikitg er det å samle familien rundt bordet,dekke pent på og tenne lys. Det sakl være en hyggelig opplevelse å spise mat :-)

Ha en fin dag

Klem Torunn

Strikkelines sa...

wow.......dette så godt ut....:)
kanskje vi må prøve..

pepperkverna sa...

Til lyst på livet;
Ja hverdagene er så viktige. Som mamma til en 9-åring er jeg noen ganger ganske sjokka over hvor elendige matvaner vi gir unger i dag. Nå er det langt fra perfekt her i huset heller, men vi forsøker. Tror mange ikke orker " å ta kampen", derfor blir det pølser. Det med barn og mat er en av mine "kjepphester". Se bare på barnemenyer ute på restauranter her i Norge. 90 % pølser og frites eller hamburger og frites. Uten pynt. Og det skal liksom være festmat!
Min erfaring er imidlertid at unger når de først får smaken liker ganske mye annen mat. Særlig populært er kjøttgryter ( som f. eks Oksehaler) som har kokt lenge. Og at det å ha det hyggelig og pent rundt matbordet er en del av opplevelsen er jeg overbevist om.

TIL strikkeline,
det gjorde ihvertfall stor lykke her i huset.

Ha en fin dag begge to.
Hege

Anonym sa...

Det er nesten ingenting jeg er mer for enn å gi barn en god innføring i hvordan sunn, naturlig og variert mat er så mye mer spennende, vakkert og godt enn transfett-frites og pølser (som inneholder you-know-what). Hege, dine barn er HELDIGE! Dessverre er en slik oppvekst de fleste ikke forunt.

Jeg så hele Jamie Olivers skoleprogramserie i sommer. Den sitter på netthinnen. Jeg var sjokkert, men ikke overrasket. Jeg jobbet på SFO en stund under studier, og oppdaget mye rart om de voksnes oppfatninger om hva som var et greit kosthold for voksende barnekropper. Høyt utdannede familier på beste vestkant!

Anonym sa...

Pannekaker er spennende mat som en kan variere i det uendelige. Du har jo kommet med oppskrift på det her før, som jeg vil prøve en gang. Vi er fire par som har en vin klubb hvor vi også legger stor vekt på maten, det er vår tur til og ha det neste gang og da vil jeg servere pannekaker med fyll som forrett. jeg er så heldig at jeg har fått seks barnebarn som ofte er hos bestemor og bestefar. Spør de gjerne hva de har lyst på til middag og da blir svaret ofte, bare vi slipper pølser og spagetti!! Fiskeboller i hvit saus m gulerøtter står høyt i kurs. Så det er håp. Det er som du sier en må bevist gjøre barna fra de er små. Klem fra god gammel årgang i Sandefjord.

pepperkverna sa...

Til anonym,
Ja pannekaker kan brukes til mangt, både til hverdags og fest! Så gøy med vinklubb da! Polet i Sandefjord har jo en flott "vinkjeller" og!

Til Janne Marijke; Helt enig med deg. Det er så uendelig mye ok mat man kan lage som unger liker. I dag serveres det altfor mye lettvint og ferdigkjøpt mat. VI har hatt noen runder med SFO på skolen til B. Det blir altfor mye COrn-flakes, HAvrefras og tomatsuppe fra pose.

I "vår" franske landsby får barna daglig servert et tre retters varmt måltid til lunsj på skolen. Menyen slås opp på rådhuset hver uke, slik at man kan unngå å ha det samme hjemme tli middag. Det er ikke akkurat COrn-flakes der nei! Så har da også mange franskemenn at annet forhold til mat enn nordmenn.....Hege

Minime sa...

Jeg er helt enig med deg at hverdagsmaten er det viktigste. Og jeg synes det er vanskelig å variere når du har dette tidspresset over deg. Maten skal gå kjapt å lage når begge to er hjemme ved halv fem tida. Da går det i de samme tingene hver uke. Blir dødslei noen ganger av at jeg ikke klarer å variere nok.

pepperkverna sa...

Hei Minime,
Vi kjenner det problemet her i huset og. Redningen er ofte gode kjøttgryter som lages dagen før og bare trenger en oppvarming. Men det er jo mye mat som ikke trenger allverdens til-lagingstid. Det er vel det der med å klare å rive seg ut av vanetenkningen.Men noen gagner er det bare ikke mulig........Ha en fin kveld. Hege

Sandras älskade hem sa...

Tack så mycket för din kommentar hos mig! Vilka fina bilder du hade och det såg väldigt gott ut :)

Kram Sandra

Ullis/Leva på landet sa...

Så mycket gott du visar. Tack för dina rara ord hos mig.

Kramar Ullis

Black Feathers sa...

*Smelt* De pannekakene hå utrolig lekre ut. Har sittet å lest nedover i bloggen din, så jeg skjønner jo at du er en matkjenner.
Skulle ønske at jeg hadde din mat glede, men jeg kan ikke forda å lage mat. Men lage mat det gjør jeg, hver dag. Her hos oss så spiser vi alle frokost sammen, for det synes vi er viktig. Noen av barna står litt tidligere opp enn strengt tatt nødvendig men vi koser oss med frokosten.
Det samme med middag. Mat og gode matvaner er utrolig viktig, selv om mor ikke synes selve matlagingen er noe gøy ;)

Takk for besøket inne hos meg. Ble litt revet med på det jeg leste her på kommentarene dine ;)

RuneE sa...

Og dette kommer du og serverer nå når julen er over og alle blader og aviser er fulle av SLANKE-stof???

Det så FARLIG godt ut (fem for dagen etc etc etc - glem det)

Maliva`s verden sa...

Hm utrolig mye spennende hos deg...fra mat over til noe annet.Ligger en utfordring til deg på bloggen min.Gøy hvis du tar den..
Klem fra Maliva

Anonym sa...

Hege,

Hva er egentlig grunnen til at du skiller plommer og hviter og pisker dem for seg? Jeg tror det er første gangen jeg ahr sett det i en pannekakerøre. Interessant!

pepperkverna sa...

TIL Malivas verden. Jeg iler til din blogg og sjekker ut. Skal nok se om jeg får det til, bare jeg er over det verste jobbmaset.

Hei Janne Marijke. Stivpiskete egghviter virker som "hevemiddel". Du får en mer fluffy og lettere pannekake. Passer veldig fint til dessertpannkaker. Og et must når du skal lage amerikanske pannkaker. Noe jeg tidvis må servere B. til søndagsfrokost. Med Maple Syrup. Ikke sunt, ikke min favoritt; men søndag er søndag og fest er fest!

Anonym sa...

Nå har jeg prøvet dette med stivpiskete hviter (og sett at det er mange oppskrifter som har det, det har bare gått meg litt hus forbi). Det fungerer jo kjempefint! Røren min var veldig tyktflytende, og pannekakene ble luftige, små og tjukke. Herlig!

Blog Widget by LinkWithin