Blogglisten

torsdag 26. februar 2009

Oppå fjellet.......



I helgen skal vi på fjellet. Mil etter mil drar vi til snø og kulde. Med stor oppakning og full bil. Og jeg som hater snø og kulde. Som får allergisk reaksjon av skismøring og beksømstøvler. Utslett bare jeg ser en skistav! Slalom, utfor og løype er fremmedord som gjør seg best på trykk i en avis spør du meg! Og vinterfjellet nytes da godt på vakre bilder????

Men så er det denne morsfølelsen da. Hva gjør ikke et ømt morshjerte når junior så veldig, veldig, veldig gjerne vil reise på hyttetur med venner? Til fellesdusj, køyeseng og primitivt uteliv. Og mat tilpasset mange barnefamilier……….

Joda, mor pakker sekk på sekk med tykke klær og skjelver av skrekk. Iler til sentrum og kjøper nye enorme vinterisolerte støvler, 4 par ulltrøyer og lange tykke ullbukser. Mens jeg i det stille sjekker værmeldingen og sier:

”Du, det er 18 grader i Provence…., kanskje vi heller skulle…...” Men neida, til fjells bærer det!

Jeg pakker en god bok, et lite antall franske oster og litt god rødvin. Lukker øynene og later som jeg skal et helt annet sted.

Og bestemmer meg for å trøstespise litt i kveld. Ta fredagen litt på forskudd med lettlaget lammefilet og god vin. Og tenker med gru på helgens meny…..


LAMMESNADDER PÅ TORSDAGSKVELDEN

Lammefilet til to
Salt og pepper
Olivenolje til steking

Noen fedd fersk hvitløk
Melk
Olje til frityrsteking

Ruccolasalat
Små fine poteter

Litt god olivenolje
Og en veldig god Balsamico



Vask og kok potetene med skallet på. Avkjøl og del i to. Er potetene store deler du de i tykke skiver.

Skrell og del hvitløkfeddene i tynne skiver. Gi de et oppkok i melk, hell av melken og gjenta prosessen en gang til. Slik fjerner du bitterstoffer og gjør det mulig å varmebehandle hvitløken uten å få brent smak. Skyll hvitløkskivene i vann for å fjerne all melk. La renne av og klapp tørre i et tørkepapir. Ha olje i en liten kjele og friter hvitløkfeddene til gyldne og sprø. La renne av på et tørkepapir.

Salte og pepre lammefileten og stek til passe rosa. La hvile noen minutter. Pensle kuttskiven på potetene med olje og stek med kuttskiven ned, helst i en grillpanne om du har. Hvis du ikke har burde du skaffe deg en, en grillpanne er flott å ha til all slags grønnsaker. (men du kan da saktens bruke en vanlig panne og).

Bland god olivenolje og litt balsamico til dressing. Ha salaten i en bolle og hell dressingen over. Litt nykvernet pepper, litt havsalt, bland godt.

Legg opp pent på tallerken, poteter, kjøtt som toppes med salat, dryss over de friterte hvitløkskivene og drypp noen dråper balsamico rundt.

Kjære blogglesere, tenk på meg med medfølelse da!

tirsdag 24. februar 2009

Et fotografi, et minne.

Fra Anitas lille hjørne har jeg fått en utfordring. Her er den.

Gå til mappen Mine bilder.
Velg den 6 mappen.
Velg det 6 bildet.
Sett bildet på bloggen og skriv litt om det.
Send utfordringen videre.

Og her kommer bildet:

Fra en overfylt liten gaterestaurant, en varm sommerkveld i Provence. Og ikke hvilken som helst restaurant. Men vår stamrestaurant og gode nabo i vår ”egen” lille landsby. På ”Les Temps Modernes”, inspirert av Chaplins ”Modern Times”, serverer Xavier hjemmelaget pasta. Her er alltid folk. Her er alltid hyggelig stemning.

For oss er dette en viktig del av livet her. Helt siden vi kjøpte vår lille ”landsbyhusruin” for mange år siden har Xavier vært en god venn og vert. Rett på nedsiden av huset, tvers over gaten, holder han til i sitt lille kjøkken. Der tryller han frem de lekreste pastaretter.


Når vi sitter ute under morelltreet, dekket av fløyelssort stjernehimmel, innhyllet i dufter fra hagens rosmarin og lavendelbusker, er lydene fra restauranten kjente og kjære. Latter, klirring i glass, franske gloser siver opp til oss. Og er en del av sommerens lydbilde.


Utallige måltider har vi inntatt her. Ute under sjasminduftende tak om sommeren, inne i det lille varme lokalet om vinteren. Og Provence om vinteren er veldig forskjellig fra Provence om sommeren. Restauranter er ofte forbausende tomme. Trist å sitte alene på restaurant synes vi. Men hos Xavier er det alltid folk. Og alltid pasta.

Hver formiddag kommer Xavier ved lunsjtider, starter dagen med kaffe og croissant på kafèen, før han rusler opp til sitt lille restaurantkjøkken og forbereder kveldens innrykk. Pastaen lages for hånd og sausene kokes inn.

Med full restaurant jobber kokken så svetten spruter hele kvelden. Men har allikevel alltid tid til å rope ut et ”Hei, hvordan går det?” når vi rusler forbi på vår kveldstur. Mangler vi noe absolutt nødvendig til husholdningen, f. eks et lite glass pastis til flambering av scampi, eller fyrstikker til gasskomfyren, er det alltid hjelp å få av vår kjære nabo.

Når B. var baby og det ikke alltid passet å gå på restaurant, stakk vi ned og bestilte pasta med chorizo eller pasta med tomat og mozarella. Og kort tid etter kom kokken selv løpende opp bakken med to varme tallerkener og banket på vår gatedør. ”Jeg henter oppvasken i morgen”, var avskjedshilsenen.

Og med en slik service har Xavier og hans ”Les Temps Modernes” en helt spesiell plass i våre Provencehjerter…….

Så i kveld blir det en rett i hans ånd!



SCAMPI AU CREME DE CITRON
4 personer

2, 5 dl fløte
700 g scampi, skrellet. (Men spar noen med skall til dekor.)
1 ss revet sitronskall gjerne av økologisk sitron
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket gressløk

500 g fersk spaghetti/tagliatelle


Kok pasta og sil av. Ha litt salt og kvernet hvit pepper over scampiene. Vask sitronen godt org riv skallet fint. Kok opp fløte sammen med revet sitronskall. Ha i scampi og kok inn noen få minutter. Bland de finhakkede urtene og sausen sammen med pasta. Pynt med revet sitronskall.
Og herved er utfordringen sendt videre til alle som skal ha pasta i kveld!

søndag 22. februar 2009

Pangstart på uka!

Mandagen nærmer seg raskt. Vinterferien er over. Ute er det grått, det drypper fra takene og snøen ligger tykk og sørpete. Lysten til å returnere til jobb og skoleliv er ennå ikke påtrengende.

Så nå trengs en skikkelig pangstart på uka. Mye smak og næring så det holder. For å sikre god start, start planleggingen i kveld.


I morgen blir det kraftkost, bønner og sterke saker. Det skal nok få fart i oss........


Du trenger:

Tørkede bønner etter smak, her er brukt pintobønner, men bruk gjerne andre bønner.
Løk, hvitløk og urter/chili til koking.
Persille
Hvitløk
Rød chili
Olivenolje
Salt og nykvernet pepper

Sterke pølser, helst rå.
Jeg brukte rå merquez fra Strøm Larsen på Torshov.
Fersk parmesan.


La bønnene ligge i vann natten over. Kok ihht til anvisning på pakken, men ha gjerne løk, hvitløk, chili, urter etc i kokevannet. Sil og la renne av når ferdigkokt. Plukk ut løk etc.

Stek pølsene på svak varme til gjennomstekte. Hakk hvitløk og persille sammen fint, til persillade. Ha litt olivenolje i en panne, ha i hvitløk og persilleblandingen og la surre noen minutter på svak varme. Pass på at det ikke blire brunt og brent, da blir smaken lett bitter. Ha i bønnene og la surre under omrøring til det blir varmt. Dryss over tynnskjærte ringer av rød chili, etter styrke og smak. Smak til med salt og pepper.

Server med pølse skjært i passende biter og et lite dryss finhakket persille. Høvle gjerne over litt frisk parmesan.

torsdag 19. februar 2009

Vinterhvit vinterferie......og en drømmetur.

For første gang på mange år tilbringes vinterferien i Norge. B. som har blitt 9 år elsker snø, ski, snøtunneler, snøballer, snøborger, istapper, kjelke, slalom, akebrett og hva som ellers hører snøen og vinter til. Og ønsket så inderlig å være i snøland i vinterferien.

Så her er vi. Og det snør. Og snør. Og vi pusser opp gammelt hus i Sandefjord by. River ned årgang av gamle tapeter og graver ut husmose av gamle tømmervegger. Som skal males hvite.

B. lager snøborg i hagen og sikter inn uvitende forbipasserende i sin fantastiske snøkanon......

Når kvelden kommer faller alle utslitte om i sofaen uten krefter igjen til å lage selv små matbiter. I dag har A. og B. vært på skitur, mens mor har drømt seg bort til vinterferie i Provence.

Opprydding av gamle bilder på PC ga gjensyn med markedstur i tidligere ferie i vinterkaldt Provence......



Til handletur på vårt lokale marked, en iskald vinterdag. Her puttes nygrillet, saftig kylling i kurven.


Oliven og grønsaker hører med.



Og litt ost fra vår gode venn ostehandler Arnold.



Vi myser litt på handlekurver......


Blomster trenger vi og. Både ute og inne.

Og fisk til kveldens middag.


Og så vil jeg så gjerne ha litt av det florlette linnstoffet i lyseblått.


Er det solskinn svinger vi kanskje innom antikvitetsmarkedet i Carpentras.



Hvor stor og liten kan finne noe å glede seg over.



På hjemveien kjører vi langt opp i Luberonfjellene til et gammelt vandrerhjem.




Hvor store kubber på åpen peis holder oss varme.



Og kokken serverer rustikk lunsj. Nygrillet vaktel og Estouffade d`agneau. Lammegryte med mye smak og lange tradisjoner.



Nyutsprunget mimosa på bordet. Et sikkert vårtegn.


Og noe godt i glasset..........



Fra store tønner.......



Så løfter jeg blikket og ser snøflakene dale ned. Drømmen er over, jeg er tilbake i vinterlandet.

lørdag 14. februar 2009

Når noen skal forføres..........

-romantisk middag for to.


Lørdag 14 februar er det St.Valentin. En perfekt dag for forførelse. Her hjemme er feiring av Valentinesdagen av ny dato, og æren for å innføre markering av dagen tilskrives i stor grad handelsstanden. Andre steder i verden har St.Valentin blitt feiret gjennom et hundretalls år.


Hvem St.Valentin var, strides de lærde om. Noen mener han var en kristen prest som, under trussel om dødstraff, nektet å oppgi sin tro og ble martyr.

I følge den mest populære teorien var Valentin prest i Roma under keiser Claudius den Andre. Keiseren trengte soldater til sin hær, og nektet derfor byens unge menn å gifte seg. Alle som en skulle innrulleres i hæren. Men Valentin trosset keiseren og viet unge par i all hemmelighet. Når Claudius fikk vite dette lot han Valentin arrestere. Keiseren bestemte at presten skulle bankes i hjel med køller og deretter få hodet kappet av.

Legenden forteller at Valentin ble venn med fangevokterens blinde datter. Han utførte et mirakel som ga jenten synet tilbake. Før han ble halshugget den 14. februar 269 e. Kr., skrev han et kjærlighetsbrev til sin venninne, som han undertegnet med ”fra din Valentin.”

I 498 ble Valentin erklært helgen av pave Gelasius, og 14. februar ble St. Valentinsdagen.

Opp gjennom årene har dette blitt dagen for utveksling av kjærlighetserklæringer, små kjærlighetsdikt og enkle gaver. Og St Valentin har blitt de elskendes skytshelgen.

Skikken med å sende hverandre Valentinskort oppsto i USA på 1800 tallet.

Så send et vakkert kort og be din elskede på kjærlighetsmiddag 14. februar!


Forretten få du her:




MITT VAFFELHJERTE ER FYLT TIL RANDEN

60 g mel
½ ts bakepulver
1 dl melk
1 ss vann
1 egg
30 g smeltet smør
2 vårløk
1 rå potet 60-100 g
Tabasco
Salt og hvit pepper

Cremè fraiche
Lodderogn
Finhakket rødløk
Finhakket persille
Sitron

Riv poteten og la den renne av litt i en sil. Bland mel og bakepulver, rør i melken litt om gangen, sammen med vann og egg. Rør inn det smeltede smøret. Hakk vårløken fint, og bland inn. La røren stå i 20 minutter. Bland inn revet potet, smak til med salt, nykvernet hvit pepper og noen dråper tabasco. Er røren for tykk, spe med 1-2 ss melk. Stek i vaffeljern til gyldenbrune og sprø. Server straks.

Legg opp med 1 skje cremè fraiche på hvert vaffelhjerte, topp med 1 skje lodderogn, dryss over finhakket rødløk og persille. Sitron hører med.

onsdag 11. februar 2009

Liten og søt

En ting som alltid står på programmet når vi er i Paris er besøk på tradisjonell Parisbistro. Der parisere går. For å spise entrecôte med skikkelig bearnaisesaus!

Jeg elsker bearnaisesaus som er som den skal. Gul og duftende av estragon. Og så tykk at du må kile den ut av sausemuggen. Slik du får den på en ekte pariserbistro.
Og plutselig lengtet jeg til Paris. Så lørdag sto entrecôte med hjemmelaget bearnaisesaus på menyen. Og frites av mandelpoteter. Servert med salat og en kraftig rødvin. Kanskje ikke verdens sunneste mat. Men du verden så godt det smaker innimellom.


Etter en sånn utskeielse sitter du igjen med eggehviter. Og de kan det bli små, søte godsaker av. I går ble det kaffekos og fylte marengs.


Sjokofylte pistasjemarengs

3 eggehviter
140 g sukker
60 g pistasjenøtter

Fyll:
1,5 dl fløte
70 g mørk sjokolade 70 % kakao

Start med fyllet. Hakk sjokoladen grovt. Varm opp fløte og sjokolade til sjokoladen er smeltet. Avkjøl og sett kaldt. Denne blandingen blir ganske fast. Ønsker du en løsere blanding justerer du mengde sjokolade i forhold til fløten.

Hakk pistasjenøttene med en kniv. Hakkes relativt fint, men kan godt være noen litt grovere biter i. Visp eggehviter stive med bitte litt salt. Tilsett sukkeret gradvis mens du pisker hele tiden. Blandingen skal bli tykk og glinsende. Vend inn hakkede nøtter. Sett små topper på bakepapirkleddplate med skje. Dette holder til ca 24 stykker. Stek på 110 grader i 1 time, skru av stekeovnen og la marengsene stå til ovnen er kald. Marengsene skal være sprø utenpå og seige inni.


Pisk sjokofløten til krem. Sett sammen to marengser med sjokokrem i mellom. Lag bare det antall du skal bruke, marengsen blir bløt om den står lenge med sjokokremfyll.


Server med en rykende varm espressokaffe !

mandag 9. februar 2009

En skikkelig vintervarmer

Det iser i kinnene. Nesen er lyseblå og fingertuppene iskalde. I dag biter kulden godt.

Hele helgen har vi vært mye ute i den fine nysnøen. Utsatt liv og lemmer for stor fare i akebakken, laget hoppbakke til skihopperen. Kastet snøballer, blitt truffet av snøballer. Fått iskaldt sjokk av snø i nakken. Opp i mellom skjørtene. OOOFFF, det er alltid en glipe et sted. Som slipper vinteren helt inn på huden.

Vinter i byen er flott når snøen ligger ny og hvit. Parkene er fulle av lekende glade barn og hutrende foreldre. Vi er så heldige å ha en superfin liten park rett rundt hjørnet. Med flott akebakke. B. har nesten bodd der i helgen. Hjemme har det kommet en stivfrossen snømann inn av døren. Som må kostes fri for snø. Og brekkes ut av stive skibukser.

I dag må vi tines. Sitte foran peisen og spise noe som skikkelig varmer. En alt i et kreasjon som varmer frosne sjeler. Og smaker veldig godt.


KYLLINGSUPPE MED MER


2 kyllingbryst i strimler
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
3-4 skiver bacon i strimler
olivenolje
1,25 dl hvitvin
2,5 dl fløte
1-2 ts dijonsennep
Salt og nykvernet pepper
Noen mandelpoteter
50 g smeltet meierismør



Hakk løk og hvitløk og la surre i olje sammen med bacon noen minutter. Salte og pepre kyllingen og ha i pannen. Brun videre i 3-4 minutter. Ha på vin og fløte og la koke inn litt. Smak til med salt, pepper og djionsennep. Fordel i suppeboller/former som tåler opphold i stekeovn.


Skjær potetene i tynne skiver. Bruk en mandolin eller kraftig ostehøvel. Ha det smeltede smøret i en bolle og ha i potetskivene. Bland godt rundt slik at potetene blit dekket av smør. Topp suppebollene med poteter.



Bak i stekeovnen på 200 grader i 20-25 minutter til potetene er gyldne og sprø.

fredag 6. februar 2009

Jippi, det er fredag!

Endelig er den her. Ukens beste dag. Fredag. Helgen ligger ubrukt og lang foran deg. Planene er mange, noen vil gå tur, noen skal ut i løypa. Noen gleder seg til å lese en god bok. Og kose seg med god mat og vin.


I helgen bruker vi mer tid på mat enn ellers. Hele familien spiser middag sammen om kvelden, gjerne 3-4 retter. Og da må vi finne noe som alle liker.

Fisk er populært her i huset, og i kveld blir det fransk lakseforrett. Med spenstig hvitvin i glassene.
Super forrett eller på tapasbordet. Kan lages i forveien og er enkel å servere:

RILLETTES AUX DEUX SAUMONS

400 g fersk laksefilet, gjerne salma
200 g røkelaks i terninger
100 g usaltet (hvis du har)smør, romtemperert i terninger
2 dl fløte
Saften av ½ sitron
2 ss hakket gressløk
Salt og nykvernet hvit pepper

Ristede baguetteskiver.


Gni laksefileten med salt og pepper og damp på rist i kjele. Laksen skal ikke berøre vannet. Damp under lokk i ca 7 minutter, til laksen er fast, lys rosa og ugjennomskinnelig. Strimle laksen i en bolle og avkjøl i kjøleskap. Rør smøret lett og kremaktig. Pisk fløten til krem. Bland sammen smør, krem, gressløk. Tilsett røkelaks og den dampede laksen. Smak til med sitron, salt og pepper. La blandingen stå i kjøleskap 2-3 timer, eller over natten.

Servere i porsjonsskåler med ristede baguette skiver som tilbehør.

onsdag 4. februar 2009

Må ha det, bare må ha det.

Du kjenner følelsen? Du bare må ha det. Sjokolade. Sjokolade. Deilig mørk sjokolade. 70 % kakao, 85 % kakao. Med sting, og smak som som skikkelig biter i munnen.


Noen dager er bare sånn. Fornuften og tankene på å holde litt, bare litt igjen på kaloriene bli helt overstyrt av "må ha det, bare må ha det". I går var en slik dag.


Og sjokolade er jo kjernesunt da! Antioksidanter. Og masse "godt humør" stoff i seg. Det var tydelig i går når far og junior kom hjem til varm kyllingsuppe og ferdig dekket middagsbord. Pent pyntet med lune sjokolademuffins under vakre glasslokk.

Sjokolademuffins som gleder.
Ca 20 stykker

100 g mykt smør
4 dl mel
1 1/4 dl sukker
1 1/4 dl brunt sukker
2 egg
1 1/2 dl creme fraiche
4-5 ss melk
2 ts bakepulver
2 ss kakao
1 ts kanel
150 g sjokolade hakket i biter
(jeg brukte 100 g mørk 70% og 50 g hvit)

Glasur
3 1/2 ss smør, gjerne usaltet hvis du har
4 ss vann
100 g hvit sjokolade
6-7 dl melis
Til pynt
Sjokoladeskav, hvit eller mørk
eller begge!
Stekes på 190 grader i 18-20 minutter

Ha smør og sukker i bolle og rør kraftig til kremet. Rør inn egg, creme fraiche og melk til alt er godt blandet. Sikt inn mel, kakao, bakepulver og kanel og rør godt sammen. Bland inn sjokoladebitene. Ha røren i muffinsformer. Bruker du papirformer, ha to utenpå hverandre, ellers flyter det lett ut. Fyll formene ca 2/3 fulle. Stek på 190 grader i ca 18-20 minutter. Avkjøl til lunkne.
Til glasur smelter du sjokolade, vann og smør i vannbad. Rør inn melis til passe konsistens. Smør glasuren på muffinsene og pynt med sjokoladeskav hvis du vil!
Server gjerne muffinsen litt lunkne. Da er sjokoladebitene inni fremdeles litt flytende. NAMNAM!!






Blog Widget by LinkWithin