Vi er tidvis på week-end besøk i Sandefjord og inntar ofte lunsj på SMAK. Der spiser du smaksrik og veltilberedt mat til en relativ rimelig penge. Her er det ”value for money”, og selv om kvaliteten nok varierer en del fra gang til gang er vi stort sett fornøyde.
Stor var derfor spenningen og forventningen da vi booket oss et bord for en gourmetmiddag på SOLVOLD. Vi valgte en lørdag i begynnelsen av desember. Det skulle vi ikke gjort….
Vi ble hyggelig tatt i mot og vist til bordet. Bestillingen på et glass hvitvin som aperitiff ble raskt ekspedert, og på bordet kom små skåler med husets potetgull, søte mandler og parmesankjeks. Som vi prøvesmakte uten høye hurrarop. Kjeksen var seig og langt fra sprø og lekker og det var ikke første generasjon poteter som var stekt i den oljen.
Og så satt vi der da. Beundret lokalene som er moderne og minimalistiske. Og ventet på å få lov til å bestille. Mens de tre servitørene sprang i skytteltrafikk mellom bordene. To langbord med store selskap fikk det meste av oppmerksomheten den kvelden. Men etter en lang stund sneiet det en hyggelig jente bortom og ga oss menyen som ble presentert slik:
En smak av høytid
En helaften på restaurant Solvold er en opplevelsesreise i mat og vin. Sesongens beste råvarer styrer menyen, og du kan velge et måltid på fire til åtte retter med viner fra et rikholdig vinkart. Solvold er regnet som en av landets aller beste gourmetrestauranter, så dette er spisestedet for de helt store anledningene.
Interiøret i den arkitektegnede restauranten er stilfullt, moderne og nordisk. Høye vinduer slipper trærne inn i rommet, store malerier skaper liv i lyse flater og midt i restauranten ligger den prisbelønte vinkjelleren bak en sotet glassvegg.
Hele atmosfæren bærer preg av avdempet eleganse. Det knitrer på peisen og servitørene tar godt vare på deg fra du kommer til du går. Det smaker høytid av en kveld på Solvold.
Meny julen 2008
Kamchatkakrabbe, risotto og tomat
og/eller
Grillede kamskjell, margerter og soya
og/eller
Torsk poteter og sorte trøffler
---
Reinsdyr ytrefilet, steinsopp og krydder
---
Gorgonzola dolce, fiken og kvede
---
”Riskrem 2008”, multer og solbær
og/eller
Pistasj, mandarin og sjokolade
Valget var fort unnagjort, vi valgte hver vår forrett, fiskerett, reinsdyr og dessert.
Først kom en amuse-bouche på bordet. En liten smak av brandadekroketter på tomatsaus. Helt grei, uten de store smaker.
Mitt valg av risotto som forrett var ikke riktig. Risottoen ble servert med en kremet skalldyrkraft som var aldeles nydelig på smak. Men den gjorde fort risottoen om til en våt grøt, en ikke altfor tiltalende konsistens. A.s kamskjell forrett var god, men kanskje litt for kraftige smaker til kamskjellene. Vi lot kelneren stå for vinvalget, noe hun gjorde bra. Men alt i alt satt vi nok igjen med et inntrykk av forrettene som ikke svarte til forventningene.
Det gjorde imidlertid fiskeretten. Lett sprøbakt torsk på potetskum med trøffelflak.
Helt nydelig. Kelneren foreslo ny hvitvin i glassene. Også denne gang matchet det greit.
Hvileretten var en litt for søt sorbet. Og så kom hovedretten, altfor raskt på bordet. En liten pause kunne vært greit. Den ble servert av en kelner som nok hadde kommet høyt opp i plassering i NM i kappgang. Et nydelig stykke reinsdyrfilet. Med tilbehør i flokk. Her var stappe av søtpotet, smaksatt av appelsin. Her var syltet gresskar, rotgrønsaker i utvalg, sopp/fennikelstuing, m.m. Og saus. En eksplosjon av smaker. Som fullstendig kannibaliserte hverandre og det flotte kjøttet. Og tok helt rotta på vinen som vår stressede og småløpende kelner anbefalte.
Så når vi kom til desserten, pistasj, mandarin og sjokoladekreasjon, var nok inntrykket dalende. Og det fortsatte videre nedover. Verken A. eller jeg følte trang til å spise opp. Vi konsentrerte oss om dessertvinen som var god. Når vi på spørsmål fra kelneren forsiktig ga uttrykk for at det smakte en smule syntetisk var svaret at denne hadde de fått mye skryt for….
Kaffen var et lyspunkt, sterk og god, den kom fulgt av noen vel søte petit-fours.
Kanskje er ikke desember den beste tid å spise ute i Norge på. Men når man kaller seg gourmet restaurant, og regningen ender rundt 1500 pr.person, bør mat og service holde mål. Det gjorde det ikke hos Solvold den kvelden.
Men han skal ha takk for at han minte oss på hvor god kombinasjon torsk og trøfler er. Så på fredag kveld hadde vi en herlig smaksrik aften inspirert av Solvold.
Da sto Brandade med trøfler på menyen. En utmerket fiskerett med røtter fra Nimes i Sør-Frankrike. Her ble den tradisjonelt laget på torsdager. Da stilte bakeren sin ovn til disposisjon. Landsbyens beboere kom med sin brandade som ble stekt i ettervarmen i den vedfyrte brødovnen. Den kan best beskrives som fiske- og potetpure med hvitløk. Som med så mange tradisjonsrike retter, finnes det et utall variasjoner. Noen bruker melk, andre sverger til fløte. Enkelte insisterer på å tilsette ansjos.
Her kommer min variant. Og dere, dette er godt!
Til 2 personer
500 g lettsaltet torskefilet
1 stor kokt eller bakt potet
Ca 2 dl veldig god olivenolje
Ca 2 dl melk/fløteblanding
(jeg tar mer fløte enn melk)
2 fedd hvitløk, finhakket
Sitronsaft, persille,timian
Salt, pepper og evt. muskat
Kok opp vann med sitronsaft og urter. La fisken trekke 10-12 minutter. Rens og mos fisken sammen med poteten og hvitløk. Varm opp olje og melk/fløteblandingen hver for seg, til kokepunktet. Blandes vekselsvis inn i potet/fiskeblandingen. Start med oljen. Pass på at alt er absorbert før du har i ny væske. Blandingen skal være fast og smidig, ikke flytende. Smak til med salt og pepper, og evt. muskat om du ønsker. Ha i ildfast form. Sprinkle over litt olje og gratiner under grillen til overflaten er lett gyllen.
Smaker godt med f.eks grønne bønner til. Jeg synes det er topp på ristet landbrød og med grønn salat til. Og dersom du virkelig skal ta den helt ut: Tynthøvlet sort trøffel over!
2 fedd hvitløk, finhakket
Sitronsaft, persille,timian
Salt, pepper og evt. muskat
Kok opp vann med sitronsaft og urter. La fisken trekke 10-12 minutter. Rens og mos fisken sammen med poteten og hvitløk. Varm opp olje og melk/fløteblandingen hver for seg, til kokepunktet. Blandes vekselsvis inn i potet/fiskeblandingen. Start med oljen. Pass på at alt er absorbert før du har i ny væske. Blandingen skal være fast og smidig, ikke flytende. Smak til med salt og pepper, og evt. muskat om du ønsker. Ha i ildfast form. Sprinkle over litt olje og gratiner under grillen til overflaten er lett gyllen.
Smaker godt med f.eks grønne bønner til. Jeg synes det er topp på ristet landbrød og med grønn salat til. Og dersom du virkelig skal ta den helt ut: Tynthøvlet sort trøffel over!
Men det smaker utmerket også uten.
Småbildene i teksten er hentet fra Solvolds egne sider.
9 kommentarer:
Himmel og hav dette så godt ut!! Men, vanskelig..klarer jeg dette da???
Så uheldig med besøket da. Var der selv i august, og det var en herlig opplevelse, både hva mat og service gjelder
jeg leste om Solvold i en av helgens aviser, og det var morro å lese om deres opplevelse på hans restaurant. Han skal jo konkurrere i Frankrike nå i januar, og det blir spennende.
Mulig det hadde vært bedre å gå på denne restauranten hans om det ikke var så mye mennesker der. det blir fort travelt på et kjøkken.
Kan jeg tipse deg om et kjøkken i Århus DK, det er FLAKKET som ligger ved Å-boulevarden. Hyggelig atmosphære og kjempegod mat.
Ellers må jeg ikke glemme å si Godt nyttår til deg også.
Til Strikkelaura: det ser verre ut enn det er. Bare prøv!
TIL Anonym: vi har hatt ok erfaring på Smak, selv om det nok har vært noe varierende der og. Har du prøvd Villa Provence? Har bare prøvd en lunsj der, men er nysgjerrig på middagene.
Til Sylvia, GOdt nytt år til deg og! Og takk for tips. Alltis flott å få vite om steder som bør prøves!
Eg vart svolten eg no :0)) Høyrest ut som en fantastisk kveld med nydeleg mat. Trur eg vil prøve oppskrifta di:0))
Nyt kvelden
Smil frå Lill
Jeg syntes du har beskrevet din opplevelse så biledlig. Ville reagert mer negativ til det du har skrevet om du ikke hadde vært der før, men det har du jo og det har jo vært en flott opplevelse tror dette var litt tilfeldig, prøv igjen. Men ang den Provence restaurangen i Sandefjord er den også og anbefale, like så Midt Åsen som Solvold som du så riktig skrev om driver. Jeg er fra Sandefjord bor og lever her så velkommen igjen til vår flotte by med mange flotte steder og nydelig natur og en flott levende by. Klem fra ei mat og vin glad jente av god gammel årgang.
Til Lill, håper det smaker!
TIl Anonym, er selv opprinnelig fra Sandefjord (for leeeenge siden). Har et gammelt week-end hus i sentrum av byen, og vi er tidvis der for å besøke familie. Så det blir nok flere lunsjer på SMAK. Men det tar nok en stund før det frister å prøve gourmetrestauranten igjen. Men Villa Provence får nok et besøk med tid og stunder.
Har ikke prøvd Villa Provence, men lest om stedet, og siden vinterferien skal tilbringes i Sandefjord er det godt mulig vi benytter muligheten til et besøk. Du har forøvrig mange flotte bilder fra Frankrike. Fristende!
Hallo igjen! Takk for at du svarte meg på Bloggen din. Det var jo hyggelig å høre at du var fra Sandefjord. Jeg flyttet også ut i min ungdom, men kom til bake etter femten år. Følte det godt!!! Trives godt i byen og miljøet. Vil bare rette opp at jeg har skrevet Midtåsen i to ord og det var jo ikke riktig!!! Skulle ønske at det kunne vært mer bruk av stedet for alle, ikke bare lukkede selskaper som det er mest av nå. "Dessverre". Var der i våres hvor de satte fokus på Aspargis, det var en flott opplevelse. Har satt Bloggen din opp som favoritt og vil følge deg videre!!! Har selv ingen Blogg, men er ivrig Blogg leser!!! Klem fra mat og vinglad jente av god gammel årgang.
Legg inn en kommentar