Blogglisten

mandag 24. november 2008

Linser er tingen

Mandag.


Behovet for sunnhet føles plutselig overveldende etter helgens mange utskeielser på matfronten. Mandager er ofte sunnhetens dag her i huset. Da begynner vi optimistisk på ny kurs i kjøkkenet, da er det salater, grønnsaker og sunne supper som står på menyen. Som regel varer det ikke så lenge......


I dag vil jeg slå et slag for linser. Vi bruker så altfor lite belgfrukter i Norge. Bønner og linser er mat med mye god stoff i seg. Og så kan de brukes til så mye. Dessverre er utvalget av ferske bønner svært begrenset her i Norge. I sesongen finner vi stort sett brekkbønner og voksbønner. Og det er det.

På sydlandske markeder er bønnene mange og lange…….. Coco Rouge, Coco blanc, feves, flagolet, haricots vertes, haricots jaunes…….. Der bugner det av herligheter.

Her hjemme må vi oftest nøye oss med tørkede bønner og linser. Til gjengjeld kan man ha det stående i skapet klar til bruk.




SALAT MED TRØKK OG GEIT
Til 6 personer

2 chevreost, bruk gjerne den kittmodnede fra Haukeli.

400 g grønne linser
2 gulrøtter
1 rødløk
2 neper
1 bunt reddiker
Ruccola salat
1 rød chili
2 fedd hvitløk
Persille, finhakket

Vinaigrette av:
3 ss hvitvinseddik
9 ss god olivenolje
1 ss Dijon sennep
Salt/pepper

Kok linsene etter anvisning på pakken. Ha i en liten løk stukket med 2-3 nellikspiker, laurbærblad, frisk timian og hvitløk i kokevannet. Vent med å salte vannet til det gjenstår 5 minutter av koketiden. Sil av linsene, fjern løk og urter, og avkjøl. Skrell og del gulrot, neper og reddiker i små terninger. Hakk rødløken. Fjern frø/kjøtt fra chilien og hakk fint. Finhakk hvitløken. Bland alt. Bland inn vinaigretten. Rør inn ruccula og persille. Legg blandingen på fat. Skjær osten i 2 cm tykke skiver og legg over.

Ekstra god blir salaten med varm ost. Legg geitostskivene på bakepapir, og sett i varm ovn, gjerne under grill 2-3 minutter. La osten ”sette” seg litt på platen før du løfter den over.

11 kommentarer:

AOS sa...

Dette var en spennende salat! Så bra at flere slår et slag for linsene! :) Hjemme hos oss går det en del røde linser (linsesuppe og indisk dal er to av favorittene). Og så er grønne puy-linser veldig gode. Vi pleier av og til å koke dem i grønnsaksbuljong, blande inn en smørklatt til slutt og servere dem som tilbehør til laks - nam!

Lill sa...

Hei:)
Tusen takk for koselig hilsen på bloggen min. kjempeflott side du også da. Deilige oppskrifter Mmmmm skal prøve noen av dem. Nyt dagen jeg legger deg til i lista mi jeg;)... uten å spørre også da men men.
Smil i dagen fra Lill

Tulip sa...

Enig, vi bruker alt for lite linser og bønner her i landet. Det er jo så godt og veldig sunt!

Takk for flott oppskrift! den må jeg prøve:_)

hvorfor ikke... sa...

Ja, linser og bønner hører til et godt kosthold! Jeg bløterlegger og koker større posjoner og fryser ned i småposjoner, da er det lett å ta igjen. De sydligere torvbodene ser veeeeldig fristende ut!

Du inspirere meg masse og fortjener en award, den ligger inn hos meg...så bare gå å hent!
smil Torunn

Inger Marie sa...

Hei og takk for at du la igjen spor i bloggen min slik at jeg fant veien hit til bloggen din.
Nå har jeg kikket meg litt rundt og må si at her i bloggen din var det masse fristelser..
Er nok flere ting jeg vil prøve ut her...så kommer igjen
Og når jeg kom til blåskjellene dine fikk jeg virkelig vann i munnen. Elsker blåskjell!! Det står på menyen her i huset så ofte som mulig.
Og nå fikk jeg et nytt tips om å ha i ost...tusen takk!!
Ha en fin kveld!
Klem fra Inger marie

Maya sa...

Oioioi her var det masse godis!!
Tusen takk for at du var innom bloggen min og hilste på!
Og jeg legger deg til i blogglisten min jeg,for her må jeg innom igjen!
Mange herlige oppskrifter jeg har lyst til å prøve ut :)
Tusen takk for en herlig reise innom bloggen din *klem*

Klemmer fra Maya :)

pepperkverna sa...

Tusen takk til alle for hyggelige hilsener.

Til Lill, bare hyggelig å bli med på liste!

Og tusen, tusen takk til Hvorfor ikke for koselig award-----det setter jeg veldig pris på! Hege

eba sa...

hei! så spennende blogg du har! Takk for at du la igjen en hilsen hos meg så jeg kunne finne deg! ;) Skulle gjerne vært flinkere med salater jeg også.....

Tante Mimmi sa...

Tusen takk for besøk på bloggen min! Men du ...her inne kan eg ikkje væra..EG VART SÅ SVOLTEN!!! :)

Perlehvit sa...

Så utrolig mye deilig mat du lager! Tenkte jeg skulle prøve meg på vaniljehjerte-oppskrifta du har lagt ut under her. Spennende!:)

Linker til deg forresten, håper det er ok!:)

Ha en fin dag!

iden sa...

m.m.mmm! Det der hørtes både spennende og godt ut!! Og Coco Rouge hørtes mye bedre ut en voksbønner..hehe:)

Blog Widget by LinkWithin