Blogglisten

søndag 16. november 2008

Cassoulet a la Voss


Jeg har muligens nevnt at jeg er litt frankofil…?

Gjennom årene har vi tilbrakt mye tid i Frankrike. Et herlig land å reise rundt i. Mange små hyggelige hotell, flott og skiftende natur i de forskjellige regioner, god vin og mmmmmat!

Franskmenn har vært relativt flinke til å ta vare på sine mattradisjoner. Selv om de lange lunsjmåltider også der i stor grad har måttet vike for fast food og dårlig kafe mat, finnes det heldigvis fremdeles mange landsens små restauranter som serverer tradisjonelle retter og regionale spesialiteter.


Et spennende område å besøke er Canal du Midi. Kanalen som ble konstruert på 1600 tallet av ingeniøren Riquet, danner sammen med elven Garonne (med utløp i Bordeaux) Frankrikes lengste kunstige farbare vannvei. Sammen forbinder de Atlanterhavet og Middelhavet. Kanalen var en viktig ferdselsåre for godstrafikk helt frem til 1850 årene da jernbanelinjen mellom Sete og Bordeaux åpnet.I dag er det mest turisttrafikk på kanalen. Det er mange selskap som leier ut flott utstyrte ”husbåter” for ferie på kanalen. Og lengter du etter en avstressende ferie i idylliske og rolige omgivelser er kanalbåtferie på Canal du Midi så absolutt å anbefale.Tøffe langsomt på kanalen, besøke et lokalt vinslott, eller sightseeing i den befestede middelalderbyen Carcassonne. Legge til ved en søvnig liten landsby for natten, innta et godt måltid på en lokal restaurant under varm stjernehimmel. Spise frokost på dekk, rusle innom slakteren for skinke og pølse på vei til bakeren. Passere gjennom tre sluser før lunsjpicnic på bredden av kanalen. Eller spise en lokal spesialitet på et lite auberge langs vannveien.Og her er i distriktet er maten smakelig og solid. En av områdets spesialiteter er Cassoulet de Canard Confit. Et herlig dampende gryte med bønner, andelår og lokale pølser.

Søndag lagde vi vår egen vri og hadde en helnorsk:

CASSOULET A LA VOSS

Lammeskanker
Vossakorv
Løk i båter
Noen fedd hvitløk
Frisk rosmarin og timian
Hvitvin, 1-2 dl
Kyllingbuljong
Tomatpure
Salt og pepper
Bønner, jeg brukte en bruksklar mix av bønner fra Gogreen.
Tørkede bønner kan også brukes, da må de forbehandles.

Puss lammeskankene pent på toppen av benet. Salte og pepre og brun skankene på alle kanter i gryte. Ta skankene opp og hell av fettet. Ha litt olje i gryta og ha i løk, hvitløk og urter. La surre litt, og ha i en liten spiseskje tomatpure. Ha i hvitvin og kok litt inn. Ha i kraft og kok opp. Legg i lammeskankene (de bør være nesten dekt av væske) og sett gryten i stekeovn på 120-140 grader. La koke 2-3-4 timer, til kjøttet er så mørt at det løsner fra benet. Koketiden regulerer du med ovnstemperaturen. Vil du ut på søndagstur setter du gryten i ovnen på 70-80 grader og lar den stå noen timer. Skal du ha den raskere ferdig koker du på 160-180 grader.

Når lammet er klart, del vossakorven i passe stykker, ta evt. av skinnet. Skyll av bønnene og ha bønner og pølse i gryta. La bli gjenommvarmt. Server og nyt smaken!

14 kommentarer:

HildeS. sa...

Mmmm, dette såg og høyrdes nydeleg godt ut.
Er litt i det Franske hjørnet sjølv i kveld.
Eg og mannen har nett sett dvd`n "Det gode liv" der handlinga føregår på eit vinslott i sør-Frankrike.
Eg skulle gjerne tatt ein kanalbåtferie, det ser herleg avslappande ut:)

Garance sa...

Hej Hegge ,

Jag skriver bâttre pâ svenska men ville sâga att jag âr fôdd i Toulouse sâ Cassoulet âr nâmligen en favorit ...

jag tacker fôr dina besok , kommer till Sverige efter JUl inte lângt fran Oslo ...

hâlsning
Garance

Lisemoren sa...

Å så deilig denne retten så ut. Jeg var i Paris på venninnetur for hundre år siden før jeg etablerte meg og fikk barn, og alle stedene du viste og faortalte om vakte mange minner frem. Skulle gjerne tatt turen med min kjære også. Kanalferie har jeg aldri prøvd, men du fikk det til å høres uimotståelig ut. Her kommer jeg gjerne igjen. : )

Fire Hjerter sa...

Den kanalbåt ferien hørtes koselig ut. Noe å tenke på når barna blir litt eldre kanskje. Har bodd ett år i Frankrike men ikke vært i det området du beskriver.Så det er ennå mange steder å utforske.

Ligger en award til deg inne hos meg forresten.

pepperkverna sa...

Til Hilde, den filmen må jeg se, høres ut til å være akkurat tingen for meg, takk for tips!

Til Garance, Tusen takk for hyggelig hilsen, du skriver jo svensk fantastisk bra! Toulouse er en nydelig by. Liker så godt markedshallen der,og de nydelige kvartalene rundt katedralen. Er du i nærheten av OSlo må du si i fra! Jeg blir glad av å besøke bloggen din, gir meg skikkelig følelse av å "være hjemme".

Til Lisemoren, Paris er så absolutt stedet for romantikk, så da med din kjære dit...

Tli Fire hjerter, tusen takk for hyggelig award. Det gledet! Hvor boddde du i Frankrike?

Mette sa...

Hei! Du har så rett, julen er såvisst maksimalistisk. Koselig at du tok turen innom bloggen min! Er selv anglofil, men har veldig lysst til å dra til Frankrike en gang. Jeg så "Nøkkelen til Provence" for mange år siden og ble vel betatt. Bloggen din minnet meg på hvorfor! Maten så jo svært fristende ut også...:)

iden sa...

Mmmm, kanaler, vingård og varm stjernehimmel høres bare fortryllende ut! har fremdeles til gode å reise til Frankrike, men nå fikk jeg jammen lyst!!

Ha en deilig uke!!

(Så utrolig gøy det må ha vært å finne en så flott og hel stukkatur og gipsrosett - wow:)

Torilpia sa...

Så nydelig innlegg og bilder fra Frankrike .. :o)

Er ikke så glad i lammekjøtt jeg, men dette så bare nydelig ut ..

Perlemor sa...

Åhhh nå ble jeg sulten, kom på at jeg knapt har spist i dag, den retten så riktig så deilig ut:-)

Gamlå sa...

Heisann

Var nettopp på besøk i bloggen til Bestemor have der hun skrev så fint om bloggen ditt i innlegget sitt. Nysgjerrig ble jeg og her er nå jeg, og må si at du har en fin og koselig blogg. Skriver godt gjør du også!!

Kommer gjerne igjen her jeg.

Hilsen Gamlå

pepperkverna sa...

Til Mette, Det er mange fine steder i England så jeg skjønner godt at man blir betatt. Men Frankrike har mye å by på, så kanskje neste gang...?

Til Iden, Jeg tror ikke du blir skuffet over Frankrike,det er st så enormt mangfold av opplevelser der, og store ulikheter mellom regionene, både når det gjelder mat, arkitektur og historie. Men, jeg er kanskje ikke helt uhildet, jeg tilbringer så mye tid jeg kan der.


Torilpia, du har alltid så hyggelige ord. Tusen takk for det.

Til Gamlå, tusen takk for besøk og fine ord. Det gleder.
Hege

arne sa...

Det ser og høres så godt ut!

Bloggen din gir vel så mye inspirasjon som de fleste kokebøker.

Heisann, der kom du på favorittlista mi!

pepperkverna sa...

Til Arne, tusen takk for det! Og dine bilder er flotte...Hege

Lilla huset på prärien sa...

Jag har varit i Carcassonne! Så vackert där är :) När jag var där var det Medeltidsfestival :)

Hilsen Jenny

Blog Widget by LinkWithin