Mange synes det er altfor tidlig. Og jeg er blant dem. Men forleden snek det seg en smak av jul inn i middagen. Nellikspiker og anis fikk krydre andebrystet. Og rosenkål som tilbehør.
Hermetisering i eget fett er en tradisjonell tilberedelse- og lagringsmetode i Frankrikes "andedistikt". Lår av and eller gås kokes på svak varme i sitte eget fett, gjerne smaksatt med urter. Og oppbevares hermetisert i eget fett.
Denne metoden gir en nydelig og mørt kjøtt. Du får kjøpt "Confit de canard", hermetiserste andelår her hjemme etterhvert. Ganske dyrt, men veldig godt. Du får også kjøpt andefett, slik at du kan tilberede herlighetene selv.
Vanligvis er det lårene som hermetiseres. Men man kan jo sagtens variere.......Forleden laget jeg en variant med andebryst. Som herved anbefales. På det varmeste.
FORSMAK PÅ JULEN
Et eller flere andebryst
Havsalt, gjerne maldontype
Nellikspiker
Anisstjerner
Frisk timian
Laurbærblad
Andefett
Gni andebrystet inn med salt og krydderier på begge sider. La ligge i noen timer. Tørk av krydderiene. Pepre. Varm opp andefettet og legg i andebrystet. La trekke ca 25-30 minutter avhengig av størrelse, hvis du skal spise det umiddelbart.
Ønsker du å hermetisere det, lar du det trekke 1 ½ time. Legg andebrystene på rent Norgesglass, helle over fettet til det dekker helt. Og skru på lokket. Oppbevar i kjøleskap. La brystene ligge minst i to døgn for å sette seg. Kan oppbevares 2-3 måneder i fettet. La stå kjølig.
TIL SERVERING
Champignon eller annen sopp
Rødløk
Rosenkål
Aspargesbønner
Smør
Salt og pepper
Rødvinssjy
Eller prøv Tyttebærsirup med cognac fra Linnea Finnskogen.
Forvell rosenkål 3-4 minutter i lettsaltet vann. Forvell bønnene i lettsaltet vann. Del rødløk og champignon i litt store biter, la surre mykt i pannen i litt smør eller olje. Del bønnene i to og ha i blandingen. Del rosenkålen i to og stek lett i smør i pannen. Bland alle grønnsakene og smak til med salt og pepper.
Jeg servere dette med andebrystet lett avkjølt eller litt lunkent ved siden av. En nydelig kveldsrett med en ørliten smak av jul.
4 kommentarer:
Mmmm, dette fikk jeg vann i munnen av. Så utrolig deilig ut.
Takk for fin kommentar hos meg :)
Trude :)
Takk for det, Trude. Hege
Dette ser utrolig godt ut!
Trine ;)
Hei Trine,takk for det. Jeg er veldig glad i confit. Det var første gang jeg prøvde med andebryst, og det ble veldig godt. Hege
Legg inn en kommentar